Τραπεζικά νέα

Το σκανδαλώδες σκάνδαλο του Ελληνικού, η κωλοτούμπα νούμερο 86 του ΣΥΡΙΖΑ και η ηθική κατάπτωση της Αριστεράς

Το σκανδαλώδες σκάνδαλο του Ελληνικού, η κωλοτούμπα νούμερο 86 του ΣΥΡΙΖΑ και η ηθική κατάπτωση της Αριστεράς
Ο Αλέξης Τσίπρας συνεπής όπως πάντα στις υποσχέσεις του και στον πολιτικό του λόγο επικύρωσε στις 7 Ιουνίου του 2016 ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα.
«Eίναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην οικονομική ιστορία»
 «Αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα ακυρώσει τον διαγωνισμό»
«Αν οι ιδιωτικοποιήσεις είναι σαν του Ελληνικού τότε καλύτερα να μείνει στην εξουσία ο Σαμαράς»
«Η ιδιωτικοποίηση είναι εις βάρος του δημοσίου».
Οι δηλώσεις αυτές δεν έγιναν από κάποια στελέχη άγνωστα σε όλους εσάς.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν από τον σημερινό πρωθυπουργό το 2014…
Ο Αλέξης Τσίπρας συνεπής όπως πάντα στις υποσχέσεις του και στον πολιτικό του λόγο επικύρωσε στις 7 Ιουνίου του 2016 ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα.
Το bankingnews και τότε το 2014 και τώρα 2016 συνεχίζει να χαρακτηρίζει το Ελληνικό μείζον σκάνδαλο πολιτικής, ηθικής και κοινωνικής κατάπτωσης της χώρας.
Ωστόσο η αριστερή διακυβέρνηση ξέχασε τα πάντα και προέβη σε μια απίστευτη, επικών διαστάσεων κωλοτούμπα ίσως είναι η νούμερο 86 κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα…

Το bankingnews δεν θα κομίσει κάτι νέο θα επαναλάβει τα δημοσιεύματα του 2014 καθώς με συνέπεια υποστηρίζει ότι το Ελληνικό είναι τεράστιο ηθικό και οικονομικό σκάνδαλο.

10 Οκτωβρίου του 2014

Ο Σπύρος Λάτσης μέτοχος στην Eurobank με 44% αποφασίσει να ξεφορτωθεί την Eurobank όταν υποχρεώθηκε σε ανακεφαλαιοποίηση 5,8 δισεκ. ευρώ του 2013.
Με πρόσχημα τις πιέσεις της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας μεταβιβάζει σε 9 μέλη της οικογένειας του το 44% της Eurobank και πλέον δεν εμφανίζεται η EFG Group ως μέτοχος.
Με τον τρόπο αυτό γλιτώνει να καταβάλλει τα 2,5 δισεκ. που οφείλει στο ελληνικό κράτος εις βάρος των ελλήνων φορολογουμένων πολιτών.
Ο Λάτσης συνδιαλέγεται με την κυβέρνηση Σαμαρά, τους πείθει να προχωρήσουν το deal Εθνικής – Eurobank και στο τέλος….ακυρώνεται από την DGCom το deal και ο Λάτσης έχει μεταπηδήσει από την Eurobank που οφείλει 2,5 δισεκ. στην Εθνική επενδύοντας 110 εκατ και τοποθετώντας και 2 μέλη στο ΔΣ της Εθνικής.
Αυτό είναι ηθικό σκάνδαλο, αν είναι και οικονομικό σκάνδαλο θα το εξετάσει η επόμενη κυβέρνηση….του ΣΥΡΙΖΑ….
Ο Σπύρος Λάτσης μέσω της Lamda Development συμμετέχει με μια εξευτελιστική τιμή στον διαγωνισμό για το Ελληνικό, στον οποίο σημειωτέον…τελικώς μόνο το σχήμα στο οποίο συμμετείχε η εταιρία Lamda συμφερόντων Λάτση….υπέβαλλε προσφορά.  
Το Ελεγκτικό Συνέδριο κατέληξε ότι υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στον διαγωνισμό με προσαρμογές όρων φωτογραφικές υπέρ της Lamda.
Προσέξτε δεν το αναφέρει ένας σύλλογος που αντιδρά στην αξιοποίηση του Ελληνικού αλλά το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Είναι ξεκάθαρο σκάνδαλο και αν η Ελλάδα είναι σοβαρό κράτος θα πρέπει να ακυρώσει τον χαριστικό διαγωνισμό.
Αλλά και να μην το κάνει η κυβέρνηση ούσα όμηρος συμφερόντων, θα το πράξει η επόμενη κυβέρνηση.
Ο Σπύρος Λάτσης πάλι μέσω της Lamda εμπλέκεται στο Mall όπου το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι το ακίνητο είναι παράνομο.
Δεν κινεί την περιέργεια ότι σε όλες τις μεγάλες υποθέσεις εμπλέκεται η δικαιοσύνη;

Τι έλεγε ο Σπίρτζης - Οκτώβριος 2014

Τις επόμενες μέρες θα παρουσιαστεί επίσημα μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου για το Ελληνικό, η οποία θα παραδοθεί σε φορείς και κόμματα
Ως πολλαπλάσια των 915 εκατ. ευρώ προσδιορίζει την αξία της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, σε παρέμβασή του, η οποία επιβεβαιώνει το σκάνδαλο μεγατόνων που έχει συντελεστεί στην αξιοποίηση του Ελληνικού.
Το τίμημα για το Ελληνικό, το οποίο θα αποπληρωθεί σε βάθος δεκαετίας, είναι εξαιρετικά χαμηλό, διεμήνυσε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η επιτροπή «Αγώνα για το Μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού».
Ο κ. Σπίρτζης ανέφερε επίσης πως η παραχώρηση από το ΤΑΙΠΕΔ της έκτασης του Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά ευνοεί τη Lamda Development σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
Ο κ. Σπίρτζης ανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες θα παρουσιαστεί επίσημα μελέτη εκτίμησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου για το Ελληνικό, η οποία θα παραδοθεί στα κόμματα και τους φορείς και θα αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων από το αρμόδιο τμήμα του Δικαστηρίου.

Και η ανακοίνωση Μαξίμου για το ελληνικό που εστιάζεται….στα απορρίμματα δηλαδή τα σκουπίδια

Για σημαντική αύξηση του οικονομικού οφέλους του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και για σημαντική αύξηση του πάρκου και του πρασίνου, έναντι της οικοδομήσιμης γης, κάνουν λόγο πηγές από το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου, σχολιάζοντας την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης για το Ελληνικό και τι πέτυχε η κυβέρνηση.
Ειδικότερα, αναφέρουν ότι η επένδυση για την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε ότι αφορά το οικονομικό αντικείμενο και το όφελος του δημοσίου έχει δυο σκέλη: Το ένα αφορά το τίμημα παραχώρησης και το δεύτερο αφορά τη δέσμευση για επενδύσεις και ιδιαίτερα άμεσες επενδύσεις για δημιουργία δημόσιων υποδομών κοινωφελή χαρακτήρα.
Η διαφορά, επισημαίνουν, είναι ότι το μεν τίμημα, με βάση τα μνημόνια από τα οποία δεσμεύεται η χώρα, πηγαίνει απευθείας στο χρέος, δηλαδή σε μια μαύρη τρύπα, (δεδομένου ότι το χρέος δε πρόκειται να επηρεαστεί καθοριστικά όσες αποκρατικοποιήσεις και αν γίνουν παρά μόνο από αποφάσεις απομείωσης του, όπως αυτή του περασμένου Eurogroup), ενώ οι επενδύσεις για δημόσιες υποδομές έχουν άμεση ανταποδοτικότητα και δημόσιο όφελος.
Επιλογή της κυβέρνησης ήταν στην επαναδιαπραγμάτευση της Σύμβασης να εστιάσει στο δεύτερο σκέλος.
Και πράγματι κατάφερε να αυξήσει κατά ενάμισι δις ευρώ τουλάχιστον και σε ό,τι αφορά τα άμεσα έργα, δηλαδή που θα ολοκληρωθούν στην επόμενη πενταετία, κατά ένα δις ευρώ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το συνολικό όφελος του δημοσίου από τη παραχώρηση ανέρχεται πλέον στα 915 εκ (τίμημα) + 1,5 δις (δημόσια έργα) = 2,415 δις ευρώ.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το έργο θα ξεκινήσει από το Μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου και αναψυχής.
Η προηγούμενη μορφή της σύμβασης άφηνε απολύτως ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν πρώτα τα έργα δόμησης και όταν αυτά απέδιδαν να κατασκευάζονταν μέρος του πάρκου.
Τώρα με τη δέσμευση για 1 δις δημόσια έργα άμεσα, εξασφαλίζεται ότι στη πρώτη πενταετία οι πολίτες της Αττικής θα μπορούν να απολαμβάνουν το Πάρκο του Ελληνικού.
Επίσης με τις παραπάνω αλλαγές, το τίμημα της συνολικής επένδυσης αυξάνεται από τα 5,4 δις περίπου στα 7 δις ευρώ.
Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι με την επαναδιαπραγμάτευση της Σύμβασης ανατρέπεται πλήρως ο συσχετισμός Πρασίνου και οικοδομήσιμης γης στο Ελληνικό.
Η οικοδομήσιμη γη μειώνεται από τα 3.600.000 τ.μ. στα 2.700.000 τ.μ. , ενώ οι συνολικοί χώροι Πρασίνου ανέρχονται στα 2.900.000 τ.μ.
Από τα 2.900.000 τ.μ. πρασίνου, που προσεγγίσει σε ποσοστό το 50% της συνολικής επιφάνειας παραχώρησης, τα 2.000.000 τ.μ. θα είναι ενιαίο και ανεμπόδιστης πρόσβασης Πάρκο, επιπλέον 300.000 τ.μ. εφαπτόμενα στο ενιαίο Πάρκο, χώρος που είτε θα επεκταθεί το Πάρκο είτε θα μεταφερθούν δημόσιες χρήσεις κτιρίων από το υπόλοιπο λεκανοπέδιο με σκοπό να δημιουργηθούν αντίστοιχου εμβαδού πνεύμονες πρασίνου σε κατοικημένες περιοχές του κέντρου. Και τα υπόλοιπα 600.000 τ.μ. άθροισμα πράσινων τμημάτων σ ε όλη την έκταση.

Αναλυτικά τα συμπεράσματα της κυβέρνησης από την επαναδιαπραγμάτευση της Σύμβασης :

1. Οικονομικά Στοιχεία
α) Αυξήθηκε σημαντικά το ύψος της συνολικής επένδυσης μάσα από τη αύξηση των έργων δημόσιου κοινωφελούς χαρακτήρα τουλάχιστον κατά 1,5 δις ευρώ.
Ο Επενδυτής αποδέχθηκε να αναλάβει το κόστος ενός σημαντικού αριθμού έργων πέρα των προβλεπόμενων στην αρχική σύμβαση, που ανεβάζουν το ύψος της συνολικής επένδυσης στα 7 δισ. ευρώ.
Έργα που δεσμεύεται ότι θα υλοποιήσει ο επενδυτής.
i. Οι ανοιχτοί χώροι του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής
ii. Πρωτεύουσες συγκοινωνιακές υποδομές και εγκαταστάσεις
iii. Κύριες εγκαταστάσεις και δίκτυα κοινής ωφέλειας.
iv. Κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών , σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων και χώρο μεταφόρτωσης/ προσωρινής αποθήκευσης ανακυκλώσιμων προϊόντων στο Ακίνητο για τη διαχείριση απορριμμάτων αποκλειστικά και μόνο του ακινήτου.
v. Απαιτούμενα λιμενικά έργα
vi. Παράκαμψη και υπογειοποίηση τμήματος της Λεωφόρος Ποσειδώνος, εφόσον εγκριθεί
vii. Έργα ανασύστασης/ διευθέτησης ρεμάτων
viii. Εκτεταμένο Δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων εκτιμώμενου μήκους περίπου πενήντα (50) χιλιομέτρων
ix. Ανάληψη του 50% του κόστους μελέτης και κατασκευής κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, σταθμού μεταμόρφωσης απορριμμάτων και χώρου μεταφόρτωσης/ προσωρινής αποθήκευσης ανακυκλώσιμων προϊόντων σε περιοχή εκτός του ακινήτου υπό προϋποθέσεις
x. Ενίσχυση συνδεσιμότητας μέσων σταθερής τροχιάς
xi. Υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους πολιτιστικών και αθλητικών χρήσεων εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου
xii. Αναπαλαίωση, λειτουργία και ανάδειξη των διατηρητέων κτηρίων εντός του ακινήτου
xiii. Δημιουργία χώρων στέγασης των σωματείων ΑΜΕΑ εντός του Ακινήτου με αντίστοιχες των σημερινών προδιαγραφές
xiv. Ανάπλαση/ αναβάθμιση παραλίας 1 χλμ περίπου

β) Η επένδυση θα ολοκληρωθεί σε συντομότερο χρόνο.
Το 80% των επενδύσεων θα γίνει στα 12 χρόνια έναντι των 15 που προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση.
γ) Προσδιορίζεται ότι ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων θα αφορά έργα υποδομής και ότι αυτά τα έργα θα γίνουν την πρώτη πενταετία, πρόβλεψη που δεν υπήρχε στην αρχική σύμβαση.
Ειδικά ως προς το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής συμφωνήθηκε ότι η ολοκλήρωσή του αποτελεί χρονικά επενδυτική προτεραιότητα.
Κάθε αυτοτελές τμήμα του που ολοκληρώνεται εντός των πρώτων 5 ετών θα τίθεται στη διάθεση των πολιτών.
δ) Η καταβολή του τιμήματος θα γίνει σε συντομότερο χρόνο.
Το 51% του συνολικού ονομαστικού Τιμήματος Αγοράς Μετοχών θα καταβληθεί έως το 2018. Προβλεπόταν η καταβολή έως το 2022.
ε) Ο Επενδυτής αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύψει τη συντήρηση και την ασφάλεια του Μητροπολιτικού Πάρκου Πράσινου και Αναψυχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης