Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο εφιάλτης της αποτυχίας επανέρχεται – Σοβαρός κίνδυνος να «σκάσουν» 3-4 μεγάλα κανόνια ζημιώνοντας τις τράπεζες

tags :
Ο εφιάλτης της αποτυχίας επανέρχεται – Σοβαρός κίνδυνος να «σκάσουν» 3-4 μεγάλα κανόνια ζημιώνοντας τις τράπεζες
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά το σοκ της υπερφορολόγησης μιλάει για αναπτυξιακή προοπτική δύο έννοιες ασύνδετες.
«Όταν σπέρνεις ανέμους θερίζεις θύελλες» αναφέρει ο θυμόσοφος λαός και το γνωμικό αυτό αντικατοπτρίζει απόλυτα την σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα της Ελλάδος.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά το σοκ της υπερφορολόγησης μιλάει για αναπτυξιακή προοπτική δύο έννοιες ασύνδετες.
Πουθενά στον πλανήτη δεν απέδωσε το μείγμα ακραίας φορολόγησης και ανάπτυξης.
Ποιος ξένος επενδυτής θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα με τέτοιο φορολογικό καθεστώς;
Ήδη κορυφαίοι προειδοποιούν.  
Η υπερφορολόγηση δεν θα στηρίξει την ανάπτυξη (Καραμούζης Eurobank), δεν υπάρχει λύση για το χρέος (ΤτΕ έκθεση νομισματικής πολιτικής) και η υποδόση για τα ληξιπρόθεσμα στον ιδιωτικό τομέα θα δοθεί με ρήτρα τεχνικού μνημονίου.
Η Alpha bank επίσης προειδοποιεί εδώ και καιρό ότι η ακραία φορολόγηση θα πλήξει την κατανάλωση.
Το ακόμη χειρότερο ποντάρουν πολλοί στα κεφάλαια της υποδόσης για τα ληξιπρόθεσμα αλλά είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι ούτε ένα ευρώ δεν θα καταλήξει στην ανάπτυξη καθώς οι ιδιώτες που θα πάρουν κεφάλαια από τις υποχρεώσεις που έχει το δημόσιο θα τα επιστρέψουν πάλι στο δημόσιο.
Ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται καμία αλλαγή, το απόστημα δεν έχει σπάσει.
Ορισμένοι αναλυτές μάλιστα προβλέπουν ότι θα υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο του Brexit και με δεδομένες τις σοβαρές παθογένειες της οικονομίας είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι το 2016 θα έχουμε ακόμη μια χρονιά ύφεσης και το 2017 η ανάπτυξη θα είναι νωχελική.
Όμως όλο αυτό το μίζερο σκηνικό, το οποίο η αξιολόγηση δεν κατάφερε να το ανατρέψει, η Ελλάδα πήρε την αξιολόγηση αλλά δεν κέρδισε αξιοπιστία επαναφέρει ένα πολύ σοβαρό κίνδυνο…
Ο κίνδυνος να «σκάσουν» 4-5 μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια τα οποία θα προκαλέσουν νέο κύμα προβλέψεων, προβληματικών δανείων και ζημιών για τις τράπεζες.
Υπάρχουν όντως 3-4 περιπτώσεις που αν σκάσουν ενταφιάζουν τα κέρδη των τραπεζών για το 2016 και 2017 και ουσιαστικά ανατρέπουν όλους τους σχεδιασμούς των τραπεζών.
Μόνο δύο περιπτώσεις υψηλού κινδύνου είναι δανειακά ανοίγματα 860 και 180 εκατ δηλαδή συνολικά 1,040 δισεκ. ευρώ.
Και ενώ ο κίνδυνος αυτός είναι όχι απλά πραγματικός αλλά ορατός κορυφαίος τραπεζίτης μάλιστα δηλώνει ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για την πιθανότατα ότι θα σκάσουν δάνεια που θα προκαλέσουν σοκ» ένας άλλος κίνδυνος έχει ανακύψει στις ελληνικές τράπεζες.
Ο εισαγγελέας κατά της διαφθοράς ο Δραγάτσης ζητάει από τις τράπεζες να του παραδώσουν όλα τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 30 εκατ ευρώ.
Με τον τρόπο αυτό οι ελληνικές τράπεζες παγιδεύονται επικίνδυνα καθώς καμία διοίκηση δεν θα ασχοληθεί με την δήθεν ανάπτυξη όταν η δικαιοσύνη ψάχνει να βρει ενόχους…για τα NPLs.
O κίνδυνος η Ελλάδα να βρεθεί σε αδιέξοδο εκ νέου και να αποτύχει λόγω αδιεξόδου είναι πλέον ορατός.
Ο εφιάλτης της αποτυχίας επανέρχεται και αν χτυπήσει η σφοδρότητα του χτυπήματος στην άρρωστη ελληνική οικονομία θα είναι τρομακτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης