Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Ιταλία αψηφά την ΕΕ για να διασώσει τις προβληματικές τράπεζες με κρατικά κεφάλαια - Διαψεύδει ο εκπρόσωπος του Renzi

tags :
Η Ιταλία αψηφά την ΕΕ για να διασώσει τις προβληματικές τράπεζες με κρατικά κεφάλαια - Διαψεύδει ο εκπρόσωπος του Renzi
Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας η Monte dei Paschi μπορεί να είναι ανεπαρκής κεφαλαιακά.
(upd)Σε διάψευση του ρεπορτάζ των Financial Times περί μονομερούς διάσωσης των ιταλικών τραπεζών, προχώρησε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Matteo Renzi.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο εκπρόσωπος του Renzi δήλωσε ότι η Ιταλία δεν έχει καμία πρόθεση να αψηφήσει τις Βρυξέλλες στο θέμα των τραπεζών. 
«Σεβόμαστε τους κανόνες και προτιμούμε για τις τράπεζές μας, λύσεις που εστιάζουν στην αγορά», σημείωσε. 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Financila Times, η Ιταλία είναι έτοιμη να αψηφήσει την ΕΕ και να κινηθεί μονομερώς ώστε να προστατέψει το προβληματικό τραπεζικό της σύστημα, λόγω των προβληματικών δανείων που φθάνουν τα 360 δισεκ. ή 20% του ΑΕΠ.
Ο Matteo Renzi, ο Ιταλός πρωθυπουργός, είναι αποφασισμένος να παρέμβει με δημόσια κονδύλια, εάν είναι αναγκαίο, παρά τις προειδοποιήσεις από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο σχετικά με την ανάγκη τήρησης των κανόνων του bail in αναφέρουν οι Financial Times.
Η απειλή έχει προκαλέσει συναγερμό μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών της Ευρώπης, που φοβούνται ότι μια τέτοια απαράδεκτη  παρέμβαση θα καταστρέψει την αξιοπιστία των πρόσφατων τραπεζικών κανόνων.
Στον αγώνα για να βρούμε εφαρμόσιμες λύσεις, αναφέρει η  Margrethe Vestager, επικεφαλής ανταγωνισμού της ΕΕ, η Ιταλία γνωρίζει τους κανόνες για το bail in.
Η Ιταλία εμφανίζεται ευάλωτη μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης μετά το Brexit.
Οι τραπεζικές μετοχές στην Ιταλία έχουν χάσει το 33% της χρηματιστηριακής τους αξίας.
Οι ανησυχίες για την έκβαση των αποτελεσμάτων των stress tests  του Ιουλίου του 2016 και ενός συνταγματικού δημοψηφίσματος στις αρχές Οκτωβρίου προβληματίζουν.
Η Citigorup  έχει περιγράψει το δημοψήφισμα ως «ίσως το μοναδικό και μεγαλύτερο κίνδυνο για το ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο το 2016 εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου».
Η Ιταλία εξετάζει το ενδεχόμενο να δράσει μόνη της.
«Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε ό, τι είναι αναγκαίο [για την υπεράσπιση των τραπεζών] και δεν αποκλείονται μονομερείς ενέργειες, αν και αυτό θα είναι μόνο ως έσχατη λύση», δήλωσε ένα πρόσωπο κοντά στην ιταλική κυβέρνηση.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι οποιαδήποτε ιταλική παρέμβαση θα επαναφέρει στο προσκήνιο ζητήματα παράνομης κρατικής ενίσχυσης.
Η Angela Merkel, η Γερμανίδα καγκελάριος, την περασμένη εβδομάδα, απέρριψε την αίτηση της Ιταλίας για την αναστολή των κρατικών ενισχύσεων και τους κανόνες bail-in για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.
Ο Benoit Coeuré, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε οποιαδήποτε αναστολή των κανόνων bail-in θα σημάνει το τέλος της τραπεζικής ένωσης όπως την ξέρουμε».
Η Ιταλία  εξετάζει μέτρα όπως η αύξηση του μεγέθους της  Atlante που χρησιμοποιείται για να υποστηρίζει τις αυξήσεις κεφαλαίου σε δύο προβληματικές τράπεζες.
Η Atlante θα επικεντρωθεί σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια εντός των ημερών με στόχο την αγορά των επισφαλών δανείων.
Οι αγορές θα επικεντρωθούν στα προβληματικά δάνεια της Monte dei Paschi di Siena, που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ιταλίας.
Η Ιταλία συζητάει επίσης τη χρήση των πόρων από το ταμείο που ανήκει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ασφαλιστικών ταμείων για να ανακεφαλαιοποιήσει τις Ιταλικές τράπεζες.
Βρυξέλλες και το Βερολίνο αντιδρούν και ζητούν να εφαρμοστούν οι κανόνες bail in.
Πάντως στην Ιταλία εξετάζουν να εφαρμοστούν οι κανόνες bail in για τους ομολογιούχους.
Οι ευρωπαίοι είναι ξεκάθαροι, η Ιταλία γνωρίζει τους κανόνες.
Οι Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα συμφώνησαν στην πρόταση της Ιταλίας να παράσχει 150 δισ ρευστότητα ως  προληπτικό μέτρο με στόχο  βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας.
Αλλά η μεγαλύτερη ανησυχία είναι το ζήτημα της κεφαλαιακής επάρκειας.
Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας η Monte dei Paschi μπορεί να είναι ανεπαρκής κεφαλαιακά.
Επίσης τα επιχειρηματικά λόμπι της Ιταλίας, προειδοποίησαν  για «πολιτικό χάος» αν χαθεί το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με ένα τέτοιο σενάριο, η Ιταλία θα εισέλθει εκ νέου την ύφεση, ενώ θα υπάρξει φυγή κεφαλαίων από την Ιταλία,
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα μειωθεί -0,7% το 2017 και 1,2% το 2018.

Πρώτη ενημέρωση: Δευτέρα 4 Ιουλίου, 01:24

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης