Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

«Ο αναμάρτητος πρώην διοικητής της Αγροτικής», Θεόδωρος Πανταλάκης ρίχνει την ευθύνη στους άλλους

tags :
«Ο αναμάρτητος πρώην διοικητής της Αγροτικής», Θεόδωρος Πανταλάκης ρίχνει την ευθύνη στους άλλους
Ο κ. Πανταλάκης ισχυρίστηκε ότι είναι υπεράνω κομμάτων, ότι δεν διορίστηκε διοικητής στην Αγροτική από την κυβέρνηση Παπανδρέου αλλά κλήθηκε να την αναλάβει ως έμπειρος τραπεζίτης
Ο Θεόδωρος Πανταλάκης, πρώην διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, στην κατάθεσή του ενώπιον της Βουλής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ έριξε την ευθύνη για τα λάθη που έγιναν σε άλλους.
«Έκανα τη δουλειά μου πολύ καλά και όπως έπρεπε», είπε χαρακτηριστικά για τον εαυτό του.
Ο Θεόδωρος Πανταλάκης διατέλεσε διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας από την 9 Δεκεμβρίου 2009 έως την ημέρα της διάσπασής της, στις 26 Ιουλίου 2012.
Προηγουμένως ήταν αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς και υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας.
Σήμερα, όπως είπε ο ίδιος στη Βουλή, είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.
Διαθέτει εταιρεία γι' αυτή τη δραστηριότητα και είναι μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της κατασκευαστικής εταιρείας Ελλάκτωρ και θυγατρικών της (σ.σ. γνωρίζονται από παλιά, καθώς η Εθνική Τράπεζα και η Ελλάκτωρ είχαν μετοχική σχέση).
Επίσης είναι μέλος στο διοικητικό συμβούλιο των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.) ως εκπρόσωπος της μειοψηφίας.

Μπορείς κι εσύ να γίνεις τραπεζίτης

Από την κατάθεση του κ. Πανταλάκη προκύπτει ότι η δουλειά του τραπεζίτη είναι πάρα πολύ εύκολη.
Ο διοικητής μιας τράπεζας δεν έχει ευθύνες σχεδόν για τίποτα, παρά μόνο για τη γενική στρατηγική που ακολουθεί το πιστωτικό ίδρυμα.
Για όλα τα κακά φταίνε οι πρώην, οι επόμενοι, οι νομικές υπηρεσίες και οι απρόβλεπτες ανατροπές.
Ο κ. Πανταλάκης ισχυρίστηκε ότι είναι υπεράνω κομμάτων, ότι δεν διορίστηκε διοικητής στην Αγροτική Τράπεζα από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου αλλά κλήθηκε να την αναλάβει ως έμπειρος και επιτυχημένος τραπεζίτης που θα βοηθούσε στην αναδιάρθρωσή της.
«Εγώ δεν αισθάνομαι ότι διορίστηκα από κανένα κόμμα.
Εγώ προσλήφθηκα ως επιτυχημένο στέλεχος του τραπεζικού τομέα, να λύσω τον γόρδιο δεσμό της ΑΤΕ.
Κάποιοι άλλοι τον διέκοψαν.
Είμαι υπεράνω κομμάτων», δήλωσε.
Ο τέως διοικητής παραδέχτηκε ότι δεν λειτουργούσαν όλα σωστά στην τράπεζα όταν ανέλαβε.
«Οταν πήγα είδα μία τρύπα.
Η διεύθυνση μεγάλων πελατών διοικούσε και το τμήμα της πίστης.
Αυτό ήταν αδιανόητο στις άλλες τράπεζες», είπε, δείχνοντας τη σύγκρουση συμφερόντων.
Εξήγησε ότι «δεν μπόρεσα να το καταργήσω αμέσως γιατί δεν μπορούσα να τα βάλω με 30 διευθυντές.
Προσέλαβα την εταιρεία Mackenzie και σταδιακά οι υπηρεσίες διαχωρίστηκαν».
Η κατάθεση εστιάστηκε στα δάνεια των κομμάτων, καθώς επί των ημερών του κ. Πανταλάκη η Αγροτική Τράπεζα έδωσε δάνειο μόνο σε ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης, τον τηλεοπτικό σταθμό Alter, που χρεοκόπησε (παλαιότερα είχε χρηματοδοτήσει και το κανάλι SevenX, το οποίο επίσης χρεοκόπησε ενώ η άδεια πέρασε στον επιχειρηματία Αλαφούζο).
Ωστόσο, δεν περιορίστηκε σε αυτά. Μίλησε και για τη διάσπαση της Αγροτικής Τράπεζας, την οποίαν ο ίδιος θεωρεί λάθος και αποκάλυψε λεπτομέρειες που έκρυβαν μεγάλα μυστικά για τον τρόπο που γίνονταν οι χρηματοδοτήσεις.
Το πιο ωραίο, πάντως, το είπε ο κ. Πανταλάκης όταν ρωτήθηκε πώς μπορούν να πληρωθούν τα (θαλασσο)δάνεια των κομμάτων.
Απάντησε πως αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν τα κόμματα ανακτήσουν τα παλιά εκλογικά ποσοστά και αυξηθεί η κρατική επιχορήγηση!

«Χωρίς κανέναν κίνδυνο, δίναμε δάνεια (στα κόμματα)»

Σχετικά με το ανεξόφλητο ύψος των δανείων προς τα κόμματα όταν ο κ. Πανταλάκης ανέλαβε την τράπεζα, ήταν 96,8 εκατ. ευρώ προς το ΠΑΣΟΚ και 105 εκατ. ευρώ προς τη Νέα Δημοκρατία.
Ερωτηθείς αν η τράπεζα χορήγησε νέα δάνεια επί της θητείας του, έδωσε μια μακροσκελή απάντηση: «Όταν πήγα εγώ στη διοίκηση, προσπάθησα να δω το όλο ζήτημα των δανείων, όχι μόνο για τα κόμματα, έτσι όπως έπρεπε να λειτουργήσω κάτω από ένα πλαίσιο αναδιάρθρωσης της ΑΤΕ.
Διαπίστωσα ότι οι συνάδελφοι της τραπέζης, διοικητές στελέχη, βάσιζαν τη χρηματοδότηση των κομμάτων στην εκχώρηση της κρατικής επιχορήγησης με τη λογική της τετραετίας».
Εξήγησε ότι η τράπεζα χρηματοδοτούσε κάθε κόμμα βάσει της επιχορήγησης που αυτό λάμβανε (ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα) σε ορίζοντα τετραετίας, δηλαδή πολλαπλασίαζε την επιχορήγηση επί τέσσερα (όσα ήταν τα χρόνια μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση).
Αυτός ο τετραετής κύκλος προσδιόριζε και το όριο του δανεισμού. Έδωσε μάλιστα ένα παράδειγμα, λέγοντας ότι η ετήσια επιχορήγηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν 29,3 εκατ. ευρώ, επί τέσσερα χρόνια ίσον 105 εκατ. ευρώ.
Αυτό ήταν και το όριο του δανεισμού της Νέας Δημοκρατίας.
Για το ΠΑΣΟΚ, η ετήσια επιχορήγηση επί τέσσερα ισούνταν με 96,8 εκατ. ευρώ.
Στην ερώτηση «πώς ήσασταν τόσο σίγουροι ότι τα κόμματα θα λάμβαναν την ίδια επιχορήγηση του χρόνου και τον άλλο χρόνο;», απάντησε ότι «το ίδιο κάνουμε και στις επιχειρήσεις».
Σχετικά με το αν η τράπεζα είχε διασφαλίσεις, απάντησε ότι οι τράπεζες δεν χορηγούν δάνεια με βάση τις διασφαλίσεις.
Διευκρίνισε ότι η διοίκηση της τράπεζας και τα στελέχη της, όταν ανέλαβε ο ίδιος, χαρακτήριζαν τη χρηματοδότηση των κομμάτων μηδενικού ρίσκου.
«Τα δάνεια εξυπηρετούνταν και ήταν ενήμερα, καθώς η τράπεζα εισέπραττε την κρατική επιχορήγηση», δήλωσε.
Είπε χαρακτηριστικά: «Εδώ ήταν τσάμπα λεφτά για τις τράπεζες.
Χωρίς κανέναν κίνδυνο, δίναμε δάνεια.
Η ΑΤΕ είχε πολλές καταθέσεις και λίγα δάνεια.
Έπρεπε να δώσει δάνεια.
Έτσι πήρε ρίσκα και πήρε και το ρίσκο των κομμάτων».

Πώς γινόταν ο δανεισμός στα κόμματα

O τέως διοικητής της ΑΤΕ περιέγραψε πώς λειτουργούσε ο δανεισμός προς τα κόμματα, που γινόταν μέσω αλληλόχρεου λογαριασμού και όχι μέσω του συνηθισμένου δανείου με τοκοχρεολυτικές (τόκοι και κεφάλαιο) δόσεις.
Ο αλληλόχρεος αυτός λογαριασμός είχε ένα πιστωτικό όριο με βάση την τετραετή επιχορήγηση.
Η επισκόπησή του γινόταν μια φορά τον χρόνο.
Σε αυτόν τον λογαριασμό εκχωρούνταν η κρατική επιχορήγηση.
Και θεωρείτο ότι το δάνειο εξυπηρετείται, στον βαθμό που πληρώνονταν οι ετήσιοι τόκοι.
Αν μετά την παρακράτηση των τόκων το υπόλοιπο του λογαριασμού ήταν ίσο με το όριο που είχε τεθεί, αλλά το κόμμα ήθελε νέα χρηματοδότηση για να καλύψει δαπάνες, τότε έπαιρνε νέα χρηματοδότηση εκχωρώντας νέο ποσό επιχορήγησης.
Σε ερώτηση αν η τράπεζα λάμβανε υπόψη τις δαπάνες των κομμάτων, που μείωναν το διαθέσιμο ποσό της επιχορήγησης, ο κ. Πανταλάκης απάντησε ότι η τράπεζα το παρακολουθούσε από τους ισολογισμούς, όπως γίνεται με όλες τις εταιρείες.
Οι ανατροπές που άλλαξαν τα δεδομένα
Τα προβλήματα, όπως τόνισε ο κ. Πανταλάκης, άρχισαν μετά, όταν η χώρα βρέθηκε σε δύσκολη συγκυρία κι έγιναν “ανατροπές”.
Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές, τους κάλεσε να κατανοήσουν ότι «οι τράπεζες δεν δουλεύουν με τις ανατροπές, δουλεύουν με τους κανόνες», κι έδωσε το παράδειγμα ενός μηχανικού που φτιάχνει μια κολόνα με συντελεστή σεισμικότητας 8%, αλλά ξαφνικά αλλάζουν τα δεδομένα της σεισμικότητας. «Τότε δεν φταίει ο μηχανικός», είπε.

Οι βασικότερες “ανατροπές” ήταν οι εξής:

1. Η μείωση των ποσοστών των κομμάτων, άρα και της μελλοντικής επιχορήγησης.
2. Η μείωση συνολικά της επιχορήγησης των κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
3. Η τροπολογία του 2012 με την οποίαν η Βουλή ψήφισε τον περιορισμό της εκχώρησης της κρατικής επιχορήγησης προς τις τράπεζες σε ποσοστό 60%.
4. Οι συχνές εκλογικές αναμετρήσεις που ανέτρεψαν τη λογική της τετραετίας.

Η συμφωνία με τα κόμματα που δεν τηρήθηκε

Ο κ. Πανταλάκης βέβαια κάποια στιγμή διαπίστωσε ότι ο τρόπος χρηματοδότησης των κομμάτων με τη λογική της τετραετίας δεν ήταν σωστός κι ότι τα ποσά που ήταν εκχωρημένα δεν επαρκούσαν για να ικανοποιήσουν την αποπληρωμή των δανείων. Άρα, «έπρεπε να λάβουμε μέτρα», είπε.
Έτσι, όταν η Ελλάδα δεν μπορούσε να αντλήσει χρήματα από τις αγορές και μπήκε σε μνημόνιο το 2010, ο κ. Πανταλάκης αύξησε το βασικό επιτόκιο για όλους τους πελάτες της τράπεζας από 1,9% σε 7,55%.
Επίσης, σε συνεργασία με τα κόμματα προχώρησε τον Ιούνιο του 2010 σε σχέδιο απομείωσης των χρηματοδοτήσεών τους για την περίοδο 2011-2016, έτσι ώστε τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ να μειωθούν κατά 40 εκατ. ευρώ και της Νέας Δημοκρατίας κατά 34 εκατ. ευρώ.
Επίσης, ζήτησε την εκχώρηση επιχορήγησης περισσότερων ετών κι έτσι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ εκχώρησαν από δύο ακόμα έτη το καθένα.
Τα έτη αυτά, βέβαια, ήταν αρκετά μακρινά, αφού του ΠΑΣΟΚ ήταν το 2014 και το 2016 και της ΝΔ το 2014 και το 2018, οπότε δεν μπορούσαν να προβλεφθούν με βεβαιότητα οι επιχορηγήσεις που θα λάμβαναν τότε, ούτε καν με τη λογική της τετραετίας, που ήδη είχε τις αδυναμίες της.
Σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αν τηρήθηκε η συμφωνία του 2010 με τα κόμματα, προέκυψε ότι η συμφωνία δεν τηρήθηκε κι ότι το υπόλοιπο του αλληλόχρεου λογαριασμού μειώθηκε οριακά (στα 92,2 εκατ. για το ΠΑΣΟΚ και στα 102 εκατ. για τη Νέα Δημοκρατία).

Πράξεις και παραλείψεις της τράπεζας

Βλέποντας την κατάσταση, όπως είπε ο κ. Πανταλάκης, προκειμένου να προστατεύσει την τράπεζα πήρε προβλέψεις για πιθανές επισφάλειες 50-55 εκατ. ευρώ το 2011.
«Αυτές ήταν προβλέψεις που πήρα μέχρι το 2011.
Μετά δεν μπόρεσα να υλοποιήσω την πολιτική μου», ανέφερε καθώς η τράπεζα τον Ιούλιο του 2012 διασπάστηκε.
Στην ερώτηση αν γνώριζε ότι η Νέα Δημοκρατία είχε εκχωρήσει την ίδια επιχορήγηση σε άλλη τράπεζα, την Attica Bank, απάντησε ότι υπάρχει συμβατική δέσμευση στη σύμβαση για μη εκχώρηση σε άλλη τράπεζα του ποσού της κρατικής επιχορήγησης.
Οι βουλευτές όμως επέμειναν με ερωτήσεις για το φλέγον ζήτημα της πολλαπλής εκχώρησης της επιχορήγησης, κι ο κ. Πανταλάκης δήλωσε ότι αυτό από τραπεζικής πλευράς δεν είναι σωστό και πως δεν γνώριζε αν υπάρχει σύστημα γνωστοποίησης εκχωρήσεων, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο οφείλει να το γνωρίζει η νομική υπηρεσία και όχι ο διοικητής, ο οποίος απλώς «εποπτεύει τη νομική υπηρεσία».
Αποκάλυψε, όμως, ότι το κράτος καθυστερούσε να δώσει την επιχορήγηση στα κόμματα.
Έτσι, όταν τα κόμματα αντιμετώπισαν το 2012 οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούσαν να πληρώσουν μισθούς εργαζομένων και ΙΚΑ, η Αγροτική Τράπεζα αποφάσισε να δεχθεί να λάβει μικρότερο ποσό από την κρατική επιχορήγηση για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι του κόμματος και το ΙΚΑ.
Ωστόσο, όπως τόνισε «όταν ψηφίστηκε η διάταξη περί μείωσης του ποσού εκχώρησης της κρατικής επιχορήγησης κάναμε τα πάντα για να προασπίσουμε τα συμφέροντα της τραπέζης».
Σε αυτό το πλαίσιο, η τράπεζα ζήτησε και πήρε γνωμοδότηση για το εάν η μείωση ήταν σύμφωνη με το σύνταγμα της χώρας και έκανε αγωγή κατά του ελληνικού δημοσίου (σ.σ. η αγωγή αυτή έχει περάσει στην Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία μεταβιβάστηκε το ενεργητικό της Αγροτικής Τράπεζας μετά τη διάσπαση της τελευταίας).
Ο κ. Πανταλάκης ρωτήθηκε πολλές φορές πόσα χρήματα κατέβαλαν τα κόμματα επί των ημερών του. Απάντησε ότι καταβλήθηκαν χρήματα, αλλά δεν έχει αναλυτική κατάσταση. Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του, η τράπεζα εισέπραξε τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ μόνο από την αύξηση των τόκων, ως αποτέλεσμα της αύξησης του επιτοκίου στο 7,55% από 1,9% που ήταν.

Μετά το Καστελόριζο – η απάτη των κομμάτων

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας ρώτησε αν η τράπεζα αύξησε τη χρηματοδότηση προς τα κόμματα μετά τη δήλωση του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου στο Καστελόριζο, όταν αναγγέλθηκε η ένταξη της χώρας στο μνημόνιο.
Ο κ. Πανταλάκης απάντησε «δεν το θυμάμαι», για να ανταπαντήσει ο βουλευτής λέγοντας ότι «την αυξήσατε κατά 4 εκατ. στη Νέα Δημοκρατία και κατά 3 εκατ. στο ΠΑΣΟΚ».
Ο ίδιος βουλευτής αποκάλυψε την ύπαρξη εγγράφων με αίτημα την αύξηση της χρηματοδότησης τόσο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία υπογράφουν οι κ.κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος και Μενέλαος Δασκαλάκης αντίστοιχα.
Λεπτομέρεια με μεγάλη σημασία είναι το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των κομμάτων ζητούν με τις επιστολές αυτές νέα χρηματοδότηση, επικαλούμενοι εκτιμώμενη αύξηση της κρατικής επιχορήγησης!
Ο κ. Πανταλάκης, αφού διευκρίνισε ότι ο ίδιος είχε επαφή με τον τότε γενικό διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιο Σκορδά και όχι με τον Δασκαλάκη, απάντησε ότι ήταν «διαχειριστική διευκόλυνση πριν πάμε σε μείωση του λογαριασμού».
Εξήγησε ότι αυτό αποτελεί συνήθη πρακτική της τράπεζας όταν ένας πελάτης αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Και επεσήμανε ότι αυτό το αποφάσισαν οι υπηρεσίες της τράπεζας, και συγκεκριμένα το γενικό συμβούλιο χορηγήσεων, το οποίο αποτελούνταν από 15 άτομα.

«Τηρήθηκε η νομιμότητα και η πολιτική της τραπέζης»

Ο κ. Πανταλάκης δήλωσε ότι η χρηματοδότηση προς τα κόμματα είναι νόμιμη και έχει ελεγχθεί και από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία δεν έχει παρατηρήσει κάτι παράνομο.
Μάλιστα αναρωτήθηκε «πώς θα καταλάβω εγώ ότι δεν πάω καλά αν το εποπτικό μου όργανο δεν μου λέει κάτι γι' αυτό;».
Επίσης ανέφερε ότι είχε ζητήσει σχετική γνωμοδότηση από τον καθηγητή του ΑΠΘ Κωνσταντίνο Παναγόπουλο, ο οποίος ήταν νομικός σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα.
Σχετικά με τους ελέγχους της Τράπεζας της Ελλάδος, δήλωσε ότι οι τράπεζες είναι ελεύθερες να χρηματοδοτούν ο,τιδήποτε και ότι η ΤτΕ ελέγχει τις οργανωτικές δομές και κοιτάει τα εποπτικά κεφάλαια για την προστασία των καταθέσεων. Συνεπώς, αυτό που ενδιαφέρει την Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι το σε ποιον δίνει η τράπεζα δάνεια, αλλά το αν τηρούνται οι κανόνες δανειοδότησης ως προς τις διαδικασίες, αν η τράπεζα διενεργεί τις αναγκαίες προβλέψεις και αν χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση.
«Αν χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου, θα πω “φίλε μέτοχε, χρειάζονται λεφτά”».
Η διαπίστωση αυτή δεν έπεισε παρά ελάχιστους βουλευτές, αφού για τις “τρύπες” των τραπεζών έχουν ήδη χρεωθεί με 46 δισ. ευρώ –περισσότερο από κάθε άλλον– οι Ελληνες φορολογούμενοι (για PSI, δάνεια κομμάτων, άλλα κόκκινα δάνεια κ.λπ.).

Η διάσπαση της ΑΤΕ και τα “ενήμερα” δάνεια

Ο τέως διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας ρωτήθηκε για το θέμα της διάσπασης της Αγροτικής Τράπεζας και αν τα δάνεια την περίοδο εκείνη ήταν ενήμερα.
Απάντησε ότι τα δάνεια ήταν ενήμερα αφού εξυπηρετούνταν οι τόκοι, παρ' όλο που είχε αυξηθεί το επιτόκιο. Ωστόσο, δεν ήταν ο ίδιος αρμόδιος για να αποφασίσει πώς θα χωρίζονταν τα δάνεια σε καλά και κακά.
Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Εδώ στο θέμα του διαχωρισμού, δεν είναι αρμόδια η διοίκηση της τράπεζας.
Εγώ καταργήθηκα.
Με φώναξε ο διευθυντής εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος και μου είπε “θα έρθει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για να παραλάβει τη διοίκηση της Αγροτικής”».
«Το θέμα αυτό το διαχειρίστηκε η Τράπεζα της Ελλάδος και μόνον.
Εμένα με κατάργησαν χωρίς να μου το πουν».
Σε σχέση με το ερώτημα αν τα δάνεια των κομμάτων έπρεπε να μεταφερθούν ως ενήμερα στην Πειραιώς (πού πήρε το καλό κομμάτι της Αγροτικής μετά τη διάσπαση) ή ως μη εξυπηρετούμενα στην “κακή” Αγροτική (οπότε θα έπρεπε αμέσως να καταγγελθούν και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας αποκάλυψε ένα έγγραφο του Γενικού Συμβουλίου Χορηγήσεων της Αγροτικής Τράπεζας με ημερομηνία 24 Ιουλίου 2012, δηλαδή δύο μέρες πριν από την απόφαση διάσπασης της τράπεζας, το οποίο αναφέρεται στην επιδείνωση της διαβάθμισης των κομμάτων ως πελάτες-δανειολήπτες καθώς και στο ότι δεν είχαν τηρηθεί οι όροι της συμφωνίας αναδιάρθρωσης.
Επιπλέον, το έγγραφο αυτό ανέφερε ότι εμφανίζονταν για τη Νέα Δημοκρατία δυσμενή στοιχεία στον Τειρεσία.
Ο κ. Πανταλάκης αναρωτήθηκε μήπως το έγγραφο αυτό είναι του 2011 και όχι του 2012, καθώς εκείνες τις ημέρες είχαν «πιάσει φωτιά τα μπατζάκια του» λόγω της διάσπασης της τράπεζας.
Οι βουλευτές επέμειναν ότι το έγγραφο είναι του 2012.
Σχετικά με το καθαυτό θέμα της διάσπασης της Αγροτικής Τράπεζας (Ιούλιος του 2012), ο κ. Πανταλάκης ανέφερε ότι «εγώ είχα χρησιμοποιήσει προβλέψεις παραπάνω από τις αναγκαίες.
Εκείνο το οποίο πρέπει να ξέρετε, είναι ότι εκπροσωπώ τον μέτοχο (σ.σ. το ελληνικό δημόσιο).
Όμως η βούληση του μετόχου εκφράστηκε διαφορετικά».
Για να εξηγήσει τι εννοούσε, είπε ότι το ελληνικό δημόσιο αποφάσισε, χωρίς να ρωτήσει κανέναν, να μην προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, παρότι η απόφαση για το PSI (το κούρεμα των ομολογων του ελληνικού δημοσίου για να μειωθεί το χρέος) την είχε ζημιώσει.
«Ηταν αδυναμία του ελληνικού κράτους και αυθαιρεσία, που είχε νομοθετηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος», συμπλήρωσε.
Η τράπεζα μάλιστα, σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Πανταλάκη, εμφάνισε πρόσθετες ζημιές από το PSI.
Ενώ η ζημιά ήταν 4,5 δισ. ευρώ, σε αυτά προστέθηκαν και επιπλέον 4 δισ. ευρώ.
Αυτά προέκυψαν από τα ομόλογα που η κυβέρνηση είχε δώσει στην ΑΤΕ έναντι δανείων που είχαν λάβει οι κρατικοί οργανισμοί ΟΠΕΚΕΠΕ και ΟΣΕ.
Και αυτά τα ομόλογα κουρεύτηκαν με το PSI, κι έτσι προέκυψε επιπλέον ζημιά 4 δισ. ευρώ.
O κ. Πανταλάκης ρωτήθηκε και για ένα ακόμα θέμα το οποίο είχε προκαλέσει σάλο όταν αποκαλύφθηκε, το έμβασμα των 8 εκατ. ευρώ που είχε κάνει στο εξωτερικό την περίοδο που η χώρα βρισκόταν ένα βήμα προ της εξόδου από το ευρώ, ενώ παράλληλα ήταν διοικητής της ΑΤΕ.
Το θέμα είχε προκύψει από ομιλία του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου στη Βουλή, ο οποίος είχε αποκαλύψει ότι ο τραπεζίτης είχε βγάλει στο εξωτερικό αυτό το ποσό, χωρίς να τον κατονομάσει.
Ωστόσο, το όνομα διέρρευσε και το επίμαχο έμβασμα φάνηκε ότι ανήκε στον κ. Πανταλάκη.  
Ο τέως διοικητής της ΑΤΕ υποστήριξε ότι επρόκειτο για επενδυτική κίνηση η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε και επέστρεψε τα χρήματα στο εσωτερικό.
Σήμερα Πέμπτη στην εξεταστική επιτροπή έχουν κληθεί να καταθέσουν άλλοι δύο τέως διοικητές της Αγροτικής Τράπεζας, ο “θρυλικός” Πέτρος Λάμπρου και ο Δημήτρης Μηλιάκος, διορισμένοι από ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία αντίστοιχα.

Το κείμενο είναι αναδημοσίευση από το insidestory που υπογράφει ο Χρήστος Ιωάννου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης