Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το φιάσκο του χρέους ανησυχεί τον Τσίπρα και η ποσοτική χαλάρωση οι 2 βαριές ήττες

Το φιάσκο του χρέους ανησυχεί τον Τσίπρα και η ποσοτική χαλάρωση οι 2 βαριές ήττες
Η κυβέρνηση θα πορευθεί μεταφέροντας δύο βαριές ήττες και θα προσπαθήσει να αποτρέψει το φιάσκο στην δεύτερη αξιολόγηση και να ενεργοποιηθεί ο κόφτης.
Μεταξύ δύο βαριών ηττών που δεν μπορούν να αναστραφούν και του στόχου να μην ενεργοποιηθεί ο κόφτης το 2017 θα κινηθεί η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες που σχεδιάζει και την δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει και σε ανασχηματισμό η κυβέρνηση να προχωρήσει.
Το ζήτημα του χρέους πέραν από την εθνική διάσταση ήταν και ένα προσωπικό πολιτικό στοίχημα για τον Τσίπρα το οποίο δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται.
Αντιθέτως η διευθέτηση του χρέους μετεξελίσσεται σε ένα φιάσκο ιστορικών διαστάσεων το οποίο ο Τσίπρας δεν μπορεί να διαχειριστεί… πέραν από το να εμφανιστεί συναινετικός σε όλα από εδώ και πέρα...μήπως και αλλάξει την άποψη των δανειστών. 
Το φιάσκο του χρέους ίσως υποχρεώσει τον Τσίπρα όχι σε σκληρή γραμμή αλλά σε…διαλλακτικότατη με τους δανειστές με στόχο να αλλάξει να ανατρέψει το σκηνικό ήττας.
Η κυβέρνηση σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένη πηγή «καλείται να διαχειριστεί δύο αντικρουόμενες τάσεις.
Από την μια πλευρά έχει υποστεί μια βαρύτατη ήττα στο ζήτημα του χρέους.
Οι ευρωπαίοι έχουν αδειάσει την Ελλάδα και αθετήσει το χρονοδιάγραμμα 3 φάσεων βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων.
Η κυβέρνηση επειδή ήδη έχει υποστεί ήττα στο χρέος θα κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση νωρίς, ώστε τον Δεκέμβριο του 2016 οπότε και θα παρουσιαστεί η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους να έχει να ελπίζει ότι θα μπορούσε να τύχει καλύτερης μεταχείρισης.
Όμως η έκθεση βιωσιμότητας θα αποδεικνύει ότι το ελληνικό χρέος χωρίς μεγάλη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και βεβαίως γενναίας αναδιάρθρωσης…δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο
Η Ελλάδα με τις εκλογές στην Γερμανία να δρομολογούνται τον Αύγουστο του 2017 είναι σχεδόν απίθανο να ελπίζει σε κάποια βιώσιμη λύση για το χρέος.
Στο σκέλος του χρέους η ελληνική κυβέρνηση έχει υποστεί μια βαριά ήττα.
Απόρροια ή παρενέργεια της ήττας στο χρέος είναι και η μετάθεση της ένταξης των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η πιθανότητα στις 8 Δεκεμβρίου στην συνεδρίαση της ΕΚΤ να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι σχεδόν μηδενική.
Άρα λύση για το χρέος δεν υπάρχει και μετατίθεται για το τέλος το 2018 οπότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ποντάρει τότε να πετύχει μια λύση για να το αξιοποιήσει πολιτικά.
Όμως η κυβέρνηση χρειάζεται για το 2017 μια επίδοση που θα μετριάζει τις δύο βαριές ήττες.
Η αύξηση του ΑΕΠ το 2017 είναι ένας στόχος αλλά ο υπέρτατος στόχος είναι να μην ενεργοποιηθεί ο κόφτης.
Οι πιθανότητες να ενεργοποιηθεί ο κόφτης το 2017 είναι κάτω από 20%»
Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι περικοπές ανά ύψος απόκλισης έχουν ως εξής:
- Αν η απόκλιση είναι μικρότερη ή ίση με το 0,25% του ΑΕΠ, δεν θα λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής.
- Αν είναι μεταξύ 0,26% και 0,75% του ΑΕΠ, θα λαμβάνονται μέτρα ίσα με το 0,5% του ΑΕΠ.
- Αν είναι μεταξύ 0,76% και 1,25%, η προσαρμογή θα είναι στο 1% του ΑΕΠ.
- Αν είναι 1,26%-1,75%, τα μέτρα προσαρμογής θα είναι ίσα με το 1,5% του ΑΕΠ.
- Αν είναι από 1,76 έως 2,25% του ΑΕΠ, τα μέτρα θα φτάνουν στο 2% του ΑΕΠ.

To συμπέρασμα

Η κυβέρνηση θα πορευθεί μεταφέροντας δύο βαριές ήττες και θα προσπαθήσει να αποτρέψει το φιάσκο στην δεύτερη αξιολόγηση και να ενεργοποιηθεί ο κόφτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης