Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μεγάλη απώλεια για MIG και Ελλάδα ο Α. Βγενόπουλος – Ποιο ήταν το σχέδιο με Goldman και πότε ήθελε να αποσυρθεί

Μεγάλη απώλεια για MIG και Ελλάδα ο Α. Βγενόπουλος – Ποιο ήταν το σχέδιο με Goldman και πότε ήθελε να αποσυρθεί
Ο Βγενόπουλος θα μείνει στην ελληνική, οικονομική, τραπεζική και επιχειρηματική ιστορία ως πρωταγωνιστής, ως πρωτοπόρος, ως αναμορφωτής της οικονομικής ιστορίας της Ελλάδος.
Μεγάλη, βαρύτατη απώλεια για τον όμιλο της MIG, της οικονομίας, του επιχειρείν και της Ελλάδας ευρύτερα είναι η απώλεια, ο ξαφνικός θάνατος του Ανδρέα Βγενόπουλου.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος ο πρωταγωνιστής, έφυγε από την ζωή στις 3:30 τα ξημερώματα 5 Νοεμβρίου του 2016 από ανακοπή καρδιάς.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποτελέσει ένα από τους σημαντικότερους οικονομικούς παράγοντες της χώρας με περιουσία πάνω από 350 εκατ ευρώ, περιουσία που δημιουργήθηκε με τις συμφωνίες με την Dubai Investment Group αλλά και τις πολυσχιδείς δραστηριότητες του.
Ο Βγενόπουλος ήταν πρωτοπόρος, στην κυριολεξία πρωτοπόρος καθώς πρώτος είδε την ανάγκη για συγχωνεύσεις στον χώρο των τραπεζών.
Η δημιουργία της Marfin Popular Bank ήταν απόρροια συγχωνευόμενων τραπεζών της Λαϊκής, της Εγνατίας κ.α.
Πρώτος είδε ο Βγενόπουλος την ανάγκη για την δημιουργία μεγάλων επιχειρηματικών σχημάτων.
Υλοποίησε μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις κεφαλαίου στην διεθνή επιχειρηματική ιστορία…
Όπως ο ίδιος δήλωνε «συγκεντρώσαμε 5,19 δισεκ. ευρώ από διεθνείς επενδυτές οι οποίοι στην προσπάθεια τους να μην χάσουν την μεγάλη ευκαιρία δεν ρωτούσαν καν που και πως θα επενδύσουμε τα κεφάλαια που αντλήσαμε»
Ο Βγενόπουλος δημιούργησε την MIG την Marfin Investment Group τον μεγαλύτερο επιχειρηματικό όμιλο στην Ελλάδα με πάνω από 14 χιλιάδες εργαζομένους έχοντας υπό τον έλεγχο του τις καλύτερες εταιρίες όπως το Υγεία, την ΔΕΛΤΑ – Vivartia, την Blue Star, την Singular Logic κ.α.
Ο Βγενόπουλος όμως δεν ήταν μόνο ένας διακεκριμένος νομικός, τραπεζίτης και επιχειρηματίας είχε πολιτική άποψη, στο παρελθόν παρενέβαινε στα δημόσια πράγματα…
Οι συνεντεύξεις του έκαναν ρεκόρ τηλεθέασης, ο Βγενόπουλος θεωρείτο από την κοινωνία ως ένας λαμπρός έλληνας με μεγάλη συνεισφορά με θετικό ρόλο στην πρόοδο της πατρίδας.
Αποτελούσε φάρο λογικής, πολλοί ζητούσαν να τους συμβουλεύσει και ακόμη περισσότεροι αξιολογούσαν τις παρεμβάσεις τους.
Ήταν ακομμάτιστος.
Πάντα απέναντι από την εξουσία.
Στον μέσο πολίτη επιχειρηματίας σημαίνει «κολλητός» με την εξουσία, σημαίνει ότι έκανε περιουσία όχι σύννομα.
Ο Βγενόπουλος ήταν για όσους ξέρουν ένας από τους ελάχιστους επιχειρηματίες που δημιούργησε ένα κολοσσό νόμιμα, έκανε λεφτά νόμιμα και πορεύθηκε νόμιμα.
Ακούγεται περίεργο όταν στην Ελλάδα μεγαλούργησε η απάτη και η παρανομία, ο Βγενόπουλος ήταν φάρος ήθους και σταθερών αρχών.
Ήταν υπερήφανος όχι εγωιστής, τον ενδιέφερε η πορεία της Ελλάδος, δημιούργησε ένα όμιλο που κάποια στιγμή αριθμούσε 20 χιλιάδες εργαζομένους που αυτό με μια αναγωγή συνεπάγεται ότι συντηρούσε 80-90 χιλιάδες έλληνες και ελληνίδες.
Ο όμιλος πλήρωνε πάντα στην ώρα του τους εργαζομένους και πάντα έδειχνε τον ανθρώπινο χαρακτήρα όταν κάποιος απλός άνθρωπος ζητούσε την βοήθεια του.
Μπορούμε να επικαλεστούμε ότι εκατοντάδες όχι δεκάδες, εκατοντάδες άνθρωποι άγνωστοι στον Βγενόπουλο βοηθήθηκαν αρκεί να του έστελναν ένα γράμμα… ζητώντας βοήθεια.
Η ισχυροποίηση του ως ένα σημαντικό οικονομικό παράγοντα του τόπου προφανώς τον έβαλε στο στόχαστρο συμφερόντων πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.
Ποτέ δεν έκανε πίσω, ήξερε πότε να δίνει μάχες, πότε να αποσύρετε και πάντα έβγαινε νικητής.
Εκείνη την περίοδο της μεγάλης ακμής κάποιοι νόμισαν ότι ήθελε να ασχοληθεί με την πολιτική.
Ναι ίσως κάποια στιγμή του είχε περάσει η ιδέα της πολιτικής αλλά πάντα έλεγε ότι θα προσφέρει στην πατρίδα μέσα από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του από την τράπεζα και τις επιχειρήσεις.
Πολλοί επιχειρηματίες έγιναν πλούσιοι από τον Βγενόπουλο και ακόμη περισσότερο υποστηρίχθηκαν κατά τρόπο πολύ ξεκάθαρο..
Ο Βγενόπουλος είχε λίγους φίλους, όχι πολλούς, είχε χιλιάδες γνωστούς αλλά λίγους φίλους.
Η πορεία της διαδρομής Βγενόπουλου στην οικονομική ιστορία του τόπου δέχθηκε σφυροκοπήματα με την κατάρρευση της οικονομίας της Ελλάδος, που είχε προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια σχεδόν δύο χρόνια νωρίτερα πριν ξεσπάσει η καταστροφή.
Οι Κύπριοι στην προσπάθεια τους να ρίξουν τα βάρη αλλού για την αποτυχία τους στοχοποίησαν τον Βγενόπουλο.
Το πολιτικό και δικαστικό προσωπικό της Κύπρου αποδείχθηκε κατώτερο των περιστάσεων, ανθρωπάκια, φθηνά ανθρωπάκια που συκοφάντησαν τον Βγενόπουλο.
Λίγοι ξέρουν ότι τον έλεγξαν όσο κανένα επιχειρηματία.
Άνοιξαν λογαριασμούς, διερεύνησαν μέχρι και την τελευταία υπογραφή του Βγενόπουλου αλλά δεν βρήκαν τίποτε.
Ο Βγενόπουλος πέρασε στην αντεπίθεση και κατέφυγε στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο το οποίο έχει αντιμετωπίσει πολύ θετικά τις διεκδικήσεις του επί των Κυπρίων.
Ο Βγενόπουλος όμως δέχθηκε αήθη επίθεση και από ομάδα της ελληνικής κυβέρνησης κατά τρόπο απαράδεκτο έκαναν deals με τους Κυπρίους μόνο και μόνο για να χτυπήσουν τον Βγενόπουλο.
Κυβερνητικά στελέχη, πολιτικά ανθρωπάκια και δικαστές που ατίμασαν τον ρόλο τους προσπάθησαν να τον συκοφαντήσουν.
Όλους τους αντιμετώπιζε, τα είχε βάλει με την ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, «ζούμε για μια τιμή και κανείς δεν θα μου την αμαυρώσει» έλεγε πάντα.
Ο Βγενόπουλος είχε έρθει αντιμέτωπος με όλες τις προκλήσεις της οικονομικής κρίσης ο όμιλος πέρασε οικονομικές περιπέτειες, αλλά είχε αρχίσει εσχάτως να σταθεροποιείται και τα EBITDA να βελτιώνονται.
Δεχόταν πιέσεις, από την Κύπρο, την Ελλάδα, την δικαιοσύνη και την αγορά αλλά ήξερε ότι στο τέλος θα κερδίσει.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος είχε δύο μεγάλα σχέδια….τα οποία δεν υλοποίησε.

Το πρώτο μεγάλο του σχέδιο το είχε προετοιμάσει με την Goldman Sachs μέσω της οποίας όλος ο δανεισμός της εταιρίας θα μεταφερόταν σε διεθνείς τράπεζες και διεθνείς επενδυτές.
Η πρόταση αυτή είχε κατατεθεί στην τράπεζα Πειραιώς η οποία απέκτησε το 28%.
Εκείνη την περίοδο ήταν πικραμένος με την Πειραιώς αλλά ήξερε ότι πρέπει να προχωρήσει «η ιδιωτικοποίηση του ομίλου MIG».
To μεγάλο του σχέδιο ήταν να πάρει πάνω του όλη την MIG να αποπληρώσει όλα τα δάνεια της Πειραιώς και Eurobank, να αποπληρώσει τα ομολογιακά και να αποκτήσει εκ νέου μετοχές και έλεγχο…
Η πρόταση αυτή έχει ήδη γνωστοποιηθεί εκεί που έπρεπε να έχει γνωστοποιηθεί.

Το δεύτερο μεγάλο σχέδιο του Ανδρέα Βγενόπουλου ήταν ο χρόνος αποχώρησης του από τον όμιλο MIG.
O Βγενόπουλος ήθελε να αποχωρήσει όταν η MIG βρεθεί και πάλι στο ζενίθ.
Ήθελε να συμβάλλει στην ανάκαμψη της MIG, να ισχυροποιήσει τον όμιλο, να τον συνδέσει με ένα διεθνή στρατηγικό επενδυτή και όταν η MIG θα ήταν πάλι στις δόξες της να αποσυρθεί.
Ήθελε να περνάει περισσότερο χρόνο με την οικογένεια του, είχε την ανάγκη να αποσυρθεί.
Πολλές φορές του είχε περάσει από το μυαλό η απόσυρση αλλά επειδή ήταν υπερήφανος έλεγε πάντα πρώτα το δημιούργημα μου θα πρωταγωνιστήσει εννοώντας την MIG και εν συνεχεία θα αποσυρθώ.

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος ήταν και παραμένει μια λαμπρή προσωπικότητα της εθνικής οικονομίας της Ελλάδος.
Ήταν ένας μορφωμένος, άρτια καταρτισμένος επιχειρηματίας, με πατριωτικά ιδεώδη, ήθελε να λάμψει η Ελλάδα…
Η Ελλάδα του Βγενόπουλου της ΑΜΚ των 5,19 δισεκ. ευρώ ήταν η Ελλάδα που πρωταγωνιστούσε.
Η Ελλάδα ορισμένων πολιτικών και επιχειρηματιών (αγράμματων γκάγκστερ) είναι η Ελλάδα της χρεοκοπίας, της παρακμής και της δυσωδίας.
Δυστυχώς ο Ανδρέας Βγενόπουλος έφυγε νωρίς από την ζωή και δεν κατάφερε να υλοποιήσει τα δύο τελευταία μεγάλα σχέδια του.
Όμως ο Βγενόπουλος θα μείνει στην ελληνική, οικονομική, τραπεζική και επιχειρηματική ιστορία ως πρωταγωνιστής, ως πρωτοπόρος, ως αναμορφωτής της οικονομικής ιστορίας της Ελλάδος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης