Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Ελλάδα παγιδεύτηκε επικίνδυνα – Δόλωμα τα βραχυπρόθεσμα για το χρέος τα σοβαρά μέτρα το 2018 με 4ο μνημόνιο

Η Ελλάδα παγιδεύτηκε επικίνδυνα  – Δόλωμα τα βραχυπρόθεσμα για το χρέος τα σοβαρά μέτρα το 2018 με 4ο μνημόνιο
Αυτό που δεν λέει όμως η κυβέρνηση είναι ότι οι δανειστές έχουν σχεδιάσει το 4ο μνημόνιο ένα μακροπρόθεσμο μνημόνιο που θα συνδυαστεί με το ελληνικό χρέος.
Πίσω από τις διθυραμβικές ανοησίες που ίσως κάποιοι υπουργοί αποτολμήσουν προπαγανδιστικά απόρροια του Eurogroup στις 7 Νοεμβρίου του 2016 αποκαλύφθηκαν τα πραγματικά σχέδια των δανειστών.
Ποια είναι τα πραγματικά σχέδια για το χρέος;

1)Στις 5 Δεκεμβρίου του 2016 στο τακτικό Eurogroup θα εξεταστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Τα μέτρα αυτά αποτελούν ανούσιες παρεμβάσεις που δεν θα αλλάξουν ουσιαστικά το προφίλ ρίσκου του ελληνικού χρέους.
Βέβαια βραχυπρόθεσμα θα δημιουργηθεί μια τεχνική ευφορία καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων θα υποχωρήσουν και οι τιμές θα ενισχυθούν ενώ θα ακολουθήσει και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτιο του 2017 και – λιγότερο πιθανό 19 Ιανουαρίου 2017 -.
Όμως ακόμη και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα προϋποθέτουν συμφωνία με το ΔΝΤ ώστε να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα συμμετέχοντας με 8 δισεκ. ευρώ.
Η παρουσία του ΔΝΤ θα ανοίξει ορισμένα ζητήματα – π.χ. μείωση πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω του 3,5% μετά το 2018 αλλά θα ανοίξει και ένα νέο γύρο σκληρών μεταρρυθμίσεων και λιτότητας…

2)Εδώ σταματούν τα θετικά νέα για την Ελλάδα καθώς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν θα υλοποιηθούν το 2017 αλλά θα συγχωνευθούν με τα μακροπρόθεσμα και θα μεταφερθούν το 2018.
Τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα συνδυαστούν με ένα νέο μνημόνιο το 4ο μνημόνιο το οποίο πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν θα περιλαμβάνει νέα κεφάλαια αλλά μόνο μέτρα συνδεδεμένα με το χρέος.
Υλοποιούνται τα μέτρα θα υλοποιούνται και οι λύσεις για το χρέος.

3)Ένας σχεδιασμός που έχει αναπτυχθεί είναι εάν μπορούν να χρησιμοποιούν τα 20 δισεκ. από τα 25 δισεκ. που είχαν προβλεφθεί από τον ESM για τις ελληνικές τράπεζες.
Κάποιοι θεωρούν ότι αυτά τα 20 δισεκ. θα μπορούσαν να είναι το 4ο μνημόνιο.
Όμως δεν είναι σαφές εάν θα δεχθούν οι δανειστές.
Το βέβαιο είναι ότι η τελική λύση για το χρέος θα συνδυαστεί με μια δέσμη μέτρων σκληρών μέτρων λιτότητας ενός μακροχρόνιου μνημονίου.

Αυτό που δεν λέει όμως η κυβέρνηση είναι ότι οι δανειστές έχουν σχεδιάσει το 4ο μνημόνιο ένα μακροπρόθεσμο μνημόνιο που θα συνδυαστεί με το ελληνικό χρέος.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος….

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που έχουν επεξεργαστεί οι δανειστές - και τα οποία δεν καθιστούν βιώσιμο το χρέος - είναι τα εξής
1)Παράταση – επιμήκυνση κατά 4 χρόνια του χρόνου αποπληρωμής από 28,5 σε 32,5 χρόνια
2)Να μετατραπεί ένα μικρό – μειοψηφικό ποσοστό – του χρέους της Ελλάδος από κυμαινόμενο σε σταθερό
3)Ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης και ο βασικός δανειστής της Ελλάδος να εκδώσει interest rates swaps
4)Το ελληνικό δημόσιο να εκδώσει swaps για τους εγγυημένους δανειακούς τίτλους Collateralized Loan Obligations – CLOs
5)Τα ομόλογα EFSF που έχουν απομείνει στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών να αντικατασταθούν με 30ετή ομόλογα με σταθερό επιτόκιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης