Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα τρία σενάρια των διεθνών οίκων για την Ελλάδα – Το μέτριο, το κακό και το χείριστο και στο βάθος αποτυχία ένταξης στο QE

Τα τρία σενάρια των διεθνών οίκων για την Ελλάδα – Το μέτριο, το κακό και το χείριστο και στο βάθος αποτυχία ένταξης στο QE
Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι και στα 3 σενάρια που έχουν επεξεργαστεί δεν περιλαμβάνουν συμφωνία στις 26 Ιανουαρίου του 2016....
Τρία σενάρια φαίνεται ότι έχουν επεξεργαστεί οι διεθνείς οίκοι αλλά και ορισμένοι θεσμοί για την Ελλάδα με επίκεντρο την αξιολόγηση, την ποσοτική χαλάρωση, το ΔΝΤ και τα μέτρα για το χρέος.
Με βάση πολύ αξιόπιστες πηγές τα τρία σενάρια που έχουν επεξεργαστεί οι διεθνείς οίκοι για την Ελλάδα είναι τα εξής
Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι και στα 3 σενάρια που έχουν επεξεργαστεί δεν περιλαμβάνουν συμφωνία στις 26 Ιανουαρίου του 2016.  

Μέτριο σενάριο για τα συμφέροντα της Ελλάδος και βασικό πλάνο

Με βάση το σενάριο αυτό, η αξιολόγηση θα κλείσει τον Φεβρουάριο του 2016.
Με βάση αυτό το σενάριο το ΔΝΤ θα συμμετάσχει ως πλήρες μέλος στο ελληνικό πρόγραμμα, η Ελλάδα θα διαμορφώσει μια φόρμουλα μέτρων που θα περιλαμβάνονται μέρος των 4,5 δισεκ. και θα ψηφιστούν άμεσα ενώ η Ευρώπη και οι θεσμοί παραχωρούν όχι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα διατηρηθεί 3,5% και μετά το 2018 αλλά «ελαστικοποιούν την επιμονή τους» για τα 4,5 δισεκ. έκτακτα μέτρα.
Σε αυτό το σενάριο που θεωρείται βασικό, η ΕΚΤ θα ολοκληρώσει την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους έως τα τέλη Μαρτίου του 2017 οπότε η ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει νωρίτερα από τα τέλη Απριλίου του 2017.
Σε αυτό το σενάριο η Ελλάδα δεν πηγαίνει σε εκλογές, αυτό το ενδεχόμενο μηδενίζεται και το κυριότερο με την παρουσία του ΔΝΤ υπάρχει μηχανισμός όπου θα στηρίξει την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Κακό σενάριο για τα συμφέροντα της Ελλάδος – Εμπλοκή και με το QE

Με βάση αυτό το κακό σενάριο που έχουν επεξεργαστεί οι ξένοι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση συνεχίζεται και μετά τον Φεβρουάριο του 2017.
Στο πλάνο αυτό το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα «πανηγυρίσει» την αποχώρηση του κακού ΔΝΤ θα συμβούν δύο πολύ αρνητικές εξελίξεις
1)Η Ελλάδα θα χάσει τον βασικό σύμμαχο για το χρέος, οπότε θα παγώσουν έως ναρκοθετηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
2)Η ΕΚΤ χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ θα θεωρεί ότι δεν παρέχονται οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας και έτσι θα θεωρηθεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE ή εάν ενταχθεί να είναι μόνο για 4 μήνες δηλαδή από Σεπτέμβριο 2017.
Σε αυτό το σενάριο το όφελος της Ελλάδος από τις αποτιμήσεις των ομολόγων θα είναι μικρό ενώ η Ελλάδα δεν θα μπορεί να βγει στις αγορές το 2017.

Το χείριστο σενάριο – Οριστικά εκτός ποσοτικής χαλάρωσης η Ελλάδα

Σε αυτό το χείριστο σενάριο συμβαίνουν τα εξής.
Η αξιολόγηση φθάνει έως το καλοκαίρι του 2017, επαναλαμβάνεται το θρίλερ του 2015.
Το ΔΝΤ αποχωρεί οριστικά από το ελληνικό πρόγραμμα.
Σε αυτό το σενάριο η ΕΚΤ είναι βέβαιο ότι θα ακυρώσει οποιαδήποτε σχέδιο ένταξης των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και σίγουρα η Ελλάδα ούτε το 2018 θα μπορεί να βγει στις αγορές.
Σε αυτό το σενάριο το 4ο μνημόνιο θα θεωρηθεί μονόδρομος ενώ θα ανοίξει ξανά η σεναριολογία για το Grexit.
Σε αυτό το σενάριο οι ελληνικές τράπεζες στα stress tests του 2018 θα χρειαστούν μετά βεβαιότητας νέα κεφάλαια, θα απαιτηθεί 4η ανακεφαλαιοποίηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης