Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΕΚΤ: Νέος όρος για το QE τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος – Καταγραφή αντιθέσεων στις 26/1, συμφωνία 20/2

ΕΚΤ: Νέος όρος για το QE τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος – Καταγραφή αντιθέσεων στις 26/1, συμφωνία 20/2
Στο Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου του 2017 όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα παρουσιάσουν τις θέσεις ώστε να διαπιστωθεί το εύρος των διαφορών.
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που θα αφορούν νέα επιμήκυνση και πάγωμα της καταβολής των τόκων αποτελούν προαπαιτούμενο από την ΕΚΤ για να μπορέσει να εσνωματώσει τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση.
Η ΕΚΤ ζητάει πιο σαφή εικόνα στις παραμέτρους του χρέους για να μπορέσει να επιτρέψει την είσοδο των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση, σε αντίθεση με ότι πολλοί εκτιμούσαν…
Υπήρχε η αίσθηση ότι μόνο με την δέσμη των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και την συμφωνία στην δεύτερη αξιολόγηση η ΕΚΤ θα μπορούσε να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE.
Όμως μόνο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος δεν επαρκούν για να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο QE, οπότε καταγράφεται μια σημαντική ανατροπή στα μέχρι τώρα δεδομένα.
Αυτό πρακτικά τι σημαίνει;
Για να μπορέσουν τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις 27 Απριλίου του 2017 το νωρίτερο – και στο καλύτερο σενάριο – μόνο για 3,8 με 4 δισεκ. θα πρέπει
1)Να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση
2)Να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος
3)Να ανακοινωθεί η γκάμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων στο ελληνικό χρέος.
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα έχουν μια σκοπιμότητα, να δώσουν στην ΕΚΤ όλες τις πληροφορίες και παραμέτρους ώστε στα σενάρια που θα υιοθετήσει για την βιωσιμότητα του χρέους να υπάρχουν επαρκεί στοιχεία ώστε να δώσει το πράσινο φως της βιωσιμότητας.
Οι παραδοχές στο adverse scenario της έκθεσης βιωσιμότητας απαιτούν να υπάρχει σαφώς η δέσμη των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Όμως μέχρι τώρα ακόμη και ο ESM ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα….
Μετατίθενται για το 2018 οπότε τι μπορεί να συμβεί;
Πηγή που μίλησε στο bankingnews αναφέρει ένα χρονοδιάγραμμα εξελίξεων που είναι πολύ ενδιαφέρον
Συγκεκριμένα

Α)Στις 12 Ιανουαρίου του 2017 το Euro Working Group θα αναφέρει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις και θα πρέπει να τηρήσει το πρόγραμμα προσαρμογής.

Β)Στο Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου του 2017 όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα παρουσιάσουν τις θέσεις ώστε να διαπιστωθεί το εύρος των διαφορών.
Η Ελλάδα στο Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου θα εμφανιστεί ότι αποδέχεται μεγάλο μέρος των μέτρων που αφορούν την αξιολόγηση π.χ. μείωση αφορολόγητου από 8 στα 6,8 ή 5 χιλιάδες ευρώ και στην προσωπική διαφορά που αντιστοιχεί στο 10% με 15% πρόσθετη επιβάρυνση.
Ωστόσο θα ζητήσει μια νέα πρόταση για τα μέτρα που αφορούν τα πρωτογενή πλεονάσματα και για να αποδεχθεί τον συμβιβασμό θα ζητήσει να παρουσιαστεί η δέσμη των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος ώστε η ΕΚΤ να μπορέσει να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση.

Γ)Οι θεσμοί θα έρθουν εκ νέου στην Αθήνα και θα ξεκινήσει ένα τριπλός γύρος διαπραγματεύσεων
μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση
μέτρα για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μετά το 2018
μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους

Δ)Στις 20 Φεβρουαρίου του 2017 που θα συνεδριάσει το Eurogroup εκτιμάται ότι θα έχει επέλθει η συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και δανειστών.

Ε)Η ΕΚΤ δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Προφανώς εάν αυτό επιτυγχάνετο θα βοηθούσε καθώς θα επίσπευδε την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.
Όμως η ΕΚΤ έχει θέσει ως προαπαιτούμενο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Τι θα συμπεριλαμβάνονται στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος;

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που ανακοινώθηκαν είναι οπισθοβαρή, δηλαδή τα πρώτα χρόνια προκαλεί επιβάρυνση αλλά μεσοπρόθεσμα θα προκύψει κάποιο μικρό όφελος.
Τα πρώτα 5 χρόνια δεν προσφέρουν ελάφρυνση στην Ελλάδα καθώς τα σταθερά επιτόκια είναι πολύ υψηλότερα σε σχέση με ένα χρόνο πριν…
Επίσης οι τράπεζες χάνουν περίπου 700 εκατ ευρώ δυνητικά κέρδη από τα ομόλογα, όταν ο τραπεζικός κλάδος χρειάζεται κεφάλαια.
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα είναι δύο ειδών
1)Νέα επιμήκυνση του χρέους
2)Πάγωμα της αποπληρωμής των δόσεων για μεγαλύτερα διαστήματα.
Οι τόκοι κεφαλαιοποιούνται και θα πληρωθούν σε βάθος χρόνου μεγαλύτερο προφανώς από το διάστημα που ισχύει την τρέχουσα περίοδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης