Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το ΔΝΤ εγείρει θέμα 2018 – Η Ελλάδα θα χρειαστεί συνδυασμό 4ου μνημονίου με έξοδο στις αγορές – Εκτός χρέος και QE για 8 μήνες

tags :
Το ΔΝΤ εγείρει θέμα 2018 – Η Ελλάδα θα χρειαστεί συνδυασμό 4ου μνημονίου με έξοδο στις αγορές – Εκτός χρέος και QE για 8 μήνες
Όμως επειδή είναι αδύνατο να συμμετάσχει με νέα κεφάλαια το ΔΝΤ και τα μεσοπρόθεσμα μετατίθενται για το μέλλον είναι προφανές ότι δεν υπάρχει θέμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Μια νέα διάσταση προσλαμβάνει το ελληνικό θρίλερ που ονομάζεται κλείσιμο δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου.
Η ελληνική κυβέρνηση ευθέως βάλλει κατά του ΔΝΤ θεωρώντας ότι υποστηρίζει μια αναποτελεσματική λιτότητα και ούτε λίγο ούτε πολύ ζητάει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα…
Όμως η στρατηγική αυτή είναι εγκληματική από την ελληνική κυβέρνηση καθώς το ΔΝΤ είναι ο καλύτερος σύμμαχος της Ελλάδος.
Το ΔΝΤ στηρίζει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος
Το ΔΝΤ ζητάει πρωτογενή πλεονάσματα 1,5%
Το ΔΝΤ ουσιαστικά στηρίζει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει κάθε λόγο να στηρίζει την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα…
Εσχάτως ήδη πραγματοποιούνται κάποιες κινήσεις που δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση το ξανασκέφτεται με το ΔΝΤ….
Το ΔΝΤ όμως δεν μπορεί να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τρίτο πρόγραμμα όχι μόνο γιατί το ελληνικό χρέος είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο και γιατί διαπιστώνει ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει αλλά και γιατί αρχίζει να ανησυχεί για το 2018….

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Το ΔΝΤ έχει χορηγήσει 17 δισεκ. ευρώ δάνεια – όσα έχουν απομείνει – στην Ελλάδα με τα προηγούμενα μνημόνια.
Για να χρηματοδοτήσει το τρίτο μνημόνιο χρειάζεται θετική έκθεση βιωσιμότητας για το χρέος…
Όμως στο ΔΝΤ καταγράφεται και ένας άλλος προβληματισμός.
Σε 15 -16 μήνες ολοκληρώνεται το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.
Τι θα συμβεί μετά;
Η Ελλάδα χωρίς την προστασία των μνημονίων μπορεί να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, μπορεί να επιβιώσει έναντι της διεθνούς κερδοσκοπίας;
Είναι έτοιμη η Ελλάδα να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία;
Προφανώς και όχι.
Το ΔΝΤ λοιπόν πέραν των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και των νέων μέτρων λιτότητας τύπου μέτρα για τα 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα θέλει όλοι οι εμπλεκόμενοι δανειστές να σχεδιάσουν το μέλλον της Ελλάδος μετά το 2018 μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου.
Κατά το πιθανότερο σενάριο το μέλλον της Ελλάδος θα περιλαμβάνει ένα 4ο μνημόνιο ίσως και με ένα ποσό της τάξης των 20 δισεκ. μαζί με παράλληλη έξοδο στις αγορές.
Θα υπάρξει ένας συνδυασμός λοιπόν μέτρων και συγκεκριμένα ένα 4ο πιο light μνημόνιο και έξοδος στις αγορές.
Το ΔΝΤ δεν θέτει μόνο θέμα χρέους ή πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και ποιο είναι το σχέδιο των δανειστών για την Ελλάδα μετά τον Ιούνιο του 2018 οπότε και λήγει το τρίτο ελληνικό μνημόνιο.

Τον Απρίλιο του 2017 τα σπουδαία….

Τον Απρίλιο του 2017 το ΔΝΤ θα επανεξετάσει το ελληνικό ζήτημα καθώς θα αξιολογήσει εκ νέου τα οικονομικά δεδομένα και θα αποφασίσει εάν θα αλλάξει την έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας και εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη – π.χ. μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος – εάν θα πρέπει να συνταχθεί νέα DSA νέα έκθεση βιωσιμότητας.
Όμως επειδή είναι αδύνατο να συμμετάσχει με νέα κεφάλαια το ΔΝΤ και τα μεσοπρόθεσμα μετατίθενται για το μέλλον είναι προφανές ότι δεν υπάρχει θέμα ποσοτικής χαλάρωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης