Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΔΝΤ και Γερμανία ορίζουν τους κανόνες, πιθανό ελληνικό deal 22/5 – Η σύνοδος του ΔΝΤ 21-23/4 και η ΕΚΤ αποδυναμώνει QE

tags :
ΔΝΤ και Γερμανία ορίζουν τους κανόνες, πιθανό ελληνικό deal 22/5 – Η σύνοδος του ΔΝΤ 21-23/4 και η ΕΚΤ αποδυναμώνει QE
Για να μπορέσει το ΔΝΤ να φέρει στο διοικητικό συμβούλιο πρόταση να συμμετάσχει  με 3-4 δισεκ. θα πρέπει να έχει αποτιμηθεί πλήρως από την ΕΕ και τον ESM το πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Το ΔΝΤ και η Γερμανία ορίζουν τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού και των οικονομικών ισορροπιών στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα που παραμένει ο αδύναμος κρίκος.
Από την μια πλευρά το ΔΝΤ με ρεαλιστικούς όρους έχει καθορίσει σχεδόν καθολικά την ατζέντα στην ελληνική διαπραγμάτευση της δεύτερης αξιολόγησης.
Το ελληνικό χρέος παραμένει εξαιρετικά μη βιώσιμο και το ΔΝΤ τονίζει σε όλους τους τόνους ότι χωρίς περαιτέρω αναδιάρθρωση και χωρίς μεταρρυθμίσεις μαζί ως λύση πακέτο δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο.
Με την παραδοχή αυτή λοιπόν το ΔΝΤ ορίζει την ατζέντα των πολιτικών που υιοθετούν οι δανειστές στην Ελλάδα.
Από την άλλη πλευρά η Γερμανία ορίζει τους κανόνες και σε θέματα νομισματικής πολιτικής.
Ήδη ασκούνται πιέσεις στην ΕΚΤ να μετριάσει την ποσοτική χαλάρωση…κυρίως γιατί η Γερμανία ζημιώνεται από τα...αρνητικά επιτόκια καταθέσεων.
Ο Draghi ο διοικητής της ΕΚΤ πρόσφατα τόνισε ότι το QE ή ποσοτική χαλάρωση θα παραμείνει σε ισχύει αλλά η νέα παράμετρος είναι ότι ασκούνται πιέσεις ώστε να αυξήσει σταδιακά τα επιτόκια αρχής γενομένης από τα επιτόκια αποδοχής  καταθέσεων που είναι αρνητικά στο -0,40% ενώ το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο είναι στο 0%.
Διατηρώντας πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και αυξάνοντας τα επιτόκια η ΕΚΤ ουσιαστικά αποδυναμώνει την επίδραση του QE στις αγορές ομολόγων.
Σε ένα τέτοιο σενάριο ποσοτική χαλάρωση με αύξηση επιτοκίων οι αποδόσεις των ομολόγων θα αυξηθούν περαιτέρω.
Ήδη έχει σημειωθεί αύξηση 100% στις αποδόσεις με βάση τα στρεβλωμένα και ακραία… ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις.
Π.χ. η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2025 εμφανίζει απόδοση 1,06% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,30% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο 3,99% από 2,85% τέλη Αυγούστου του 2016.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,78% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές έχει απόδοση 2,25% με ιστορικό χαμηλό 1,05% στις 11 Αυγούστου του 2016.

Τι θα συμβεί με το ΔΝΤ;

Το ΔΝΤ στις 21 με 23 Απριλίου στην εαρινή Σύνοδο θα εξετάσει μια φόρμουλα ώστε να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με 3-4 δισεκ.
Μπορεί προφανώς ακόμη το ΔΝΤ να μην έχει λάβει καμία απόφαση συμμετοχής, το διοικητικό του συμβούλιο να μην έχει λάβει καμία απόφαση... αλλά το ΔΝΤ έχει καθορίσει την ατζέντα.
Ζητάει μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και μεταρρυθμίσεις ταυτόχρονα, ζητάει από την Ελλάδα να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και από την ΕΕ να δώσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Το ζήτημα είναι ότι το ΔΝΤ παρά τις αναφορές ότι υιοθετώντας ένα κανονικό πλαίσιο και όχι έκτακτο θα μπορούσε να παρακάμψει την αρνητική έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που έχει ανακοινώσει….η πραγματικότητα είναι ότι η έκθεση βιωσιμότητας DSA πρέπει απαραιτήτως να τροποποιηθεί.
Για να τροποποιηθεί θα πρέπει να συμβούν τα εξής.
Έως στις 7 Απριλίου να έχει κλείσει η ελληνική αξιολόγηση και στο Eurogroup εκείνης της ημέρας η ΕΕ να δεσμευθεί ότι θα εξετάσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Αλλά για να συμβούν όλα αυτά θα πρέπει ο ESM να έχει αποτιμήσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Αυτά δεν μπορούν να συμβούν στις 7 Απριλίου, οπότε η τελική συμφωνία – εάν υπάρξει – δεν μπορεί να επιτευχθεί νωρίτερα από τις 22 Μαΐου ή 15 Ιουνίου.
Σε αυτό το βασικό σενάριο θα πρέπει για να μπορέσει το ΔΝΤ να φέρει στο διοικητικό συμβούλιο πρόταση να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τρίτο πρόγραμμα με 3-4 δισεκ. να έχει αποσαφηνιστεί και αποτιμηθεί πλήρως από την ΕΕ και τον ESM το πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Όμως όπως έχουμε αναλύσει εάν με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, τότε δεν θα χρειαστούν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που θα έχουν την μεγαλύτερη επίδραση στο χρέος.

Η Γερμανία πιέζει και…η ποσοτική χαλάρωση αποδυναμώνεται έμμεσα…

Υπάρχουν δύο τρόποι να αποδυναμωθεί η ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ.
Ο προφανής δηλαδή να αρχίζει να μειώνει τις αγορές assets μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ή να αρχίζει να αυξάνει τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων π.χ. και διατηρώντας την ποσοτική χαλάρωση.
Φαίνεται ότι η ΕΚΤ μετά από τις πιέσεις της Γερμανίας και με δεδομένη την άνοδο του πληθωρισμού θα υιοθετήσει τους επόμενους μήνες το εξής σενάριο να κρατήσει την ποσοτική χαλάρωση αλλά να αρχίζει να αυξάνει σταδιακά τα επιτόκια.
Ακόμη και εάν ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η Ελλάδα η επίδραση του προγράμματος θα βαίνει μειούμενη.

Πρόσφατα είχαμε αναφέρει εάν η ποσοτική χαλάρωση ή η αποπληρωμή του ομολόγου 2017 θα έχει μεγαλύτερη αξία ή πως έχει υπερεκτιμηθεί ανούσια το QE;


Υπάρχει μια πλάνη, μια υπερβολή για την ποσοτική χαλάρωση αυτού του στρεβλωμένου μηχανισμού νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.
Στην Ελλάδα έχει καλλιεργηθεί η εσφαλμένη άποψη, η εξωφρενικά λανθασμένη άποψη ότι εάν ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα λυθούν μαζικά όλα τα προβλήματα, η Ελλάδα θα βγει στις αγορές και επειδή θα έχουμε την ομπρέλα προστασίας της ΕΚΤ οι αγορές θα μας αντιμετωπίσουν με ανοικτές αγκάλες.
Δυστυχώς αυτό είναι μια πλάνη.
Η ποσοτική χαλάρωση είναι ένας μύθος και υπάρχει χώρα που έχει απομυθοποιήσει τον μύθο της ποσοτικής χαλάρωσης.
Η Κύπρος είναι εκτός ποσοτικής χαλάρωσης (QE) επειδή δεν βρίσκεται σε μνημόνιο και επειδή δεν διαθέτει investment grade πιστοληπτική διαβάθμιση (βαθμολογία πάνω από ΒΒΒ-) αλλά δανείζεται με όρους ίσως και καλύτερα από την Ελλάδα που βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης.
Κατά μια άποψη θα ήταν λάθος η Ελλάδα να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης όταν η Κύπρος που βρίσκεται εκτός μνημονίων δεν μπορεί να ενταχθεί.
Δεν μπορεί η Ελλάδα να επιβραβευτεί θεωρητικά και η Κύπρος που βρίσκεται σε καλύτερη θέση να προσκρούει σε τεχνικά εμπόδια της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ θα ήθελε ωστόσο να δώσει ποσοτική χαλάρωση κυρίως για να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν την εξάρτηση τους από το ευρωσύστημα ELA και απευθείας εξάρτηση από την ΕΚΤ και να επιτρέψει στις τράπεζες να εκδώσουν πάσης φύσεως ομολογιακά για να ενισχύσουν την ρευστότητα τους.
Η ΕΚΤ όμως δεν το έπραξε αυτό για τις κυπριακές τράπεζες.
Εν πάσει περιπτώσει η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει διάθεση υπό τους όρους των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος και την συμμετοχή του ΔΝΤ η ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα συνολικά μόνο 4 δισεκ. σε ποσοτική χαλάρωση.
Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ κατέχει ήδη 18 δισεκ. ελληνικού χρέους.

Η ποσοτική χαλάρωση ή η αποπληρωμή του ομολόγου 2017 θα έχει μεγαλύτερη αξία;

Για να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό θα πρέπει να δούμε τις επιδράσεις της κάθε ενέργειας.
Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σημαίνει ότι το ελληνικό χρέος μπαίνει υπό την ομπρέλα προστασίας της ΕΚΤ, οι τιμές των ομολόγων θα ανέβουν και οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν.
Η αποπληρωμή του ομολόγου λήξης Ιουλίου 2017 σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει τα απαραίτητα κεφάλαια – άρα έχει συμφωνία – να πληρώσει μαζί με τα κουπόνια 2,160 δισεκ. ευρώ για το πρώην 3ετές ομόλογο.
Πρακτικά από την μια πλευρά η ΕΚΤ θα αγοράσει 4 δισεκ. ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση και από την άλλη η Ελλάδα θα αποπληρώσει 2,160 δισεκ. το ομόλογο λήξης Ιουλίου 2017 πρώην 3ετές.
Για πολλούς η επίδραση της αποπληρωμής θα έχει μεγαλύτερη θεσμική βαρύτητα σε σχέση με την ποσοτική χαλάρωση καθώς μετά την ένταξη στο QE τα ελληνικά ομόλογα θα αναπροσαρμοστούν σε αποδόσεις και τιμές… και μετά τέλος…
Η επίδραση του QE θα είναι μηδενική μετά το πρώτο κύμα προσαρμογής.

Ομόλογο Ελλάδα

Τρέχουσα τιμή / απόδοση (13/3/2017)

Μελλοντική τιμή /απόδοση με QE

10ετές 24/2/2017

76,75 μονάδες βάσης / 7,08%

87 μονάδες βάσης / 5,5%

3ετές λήξης 2019

94,35 μονάδες βάσης / 7,77%

100,50 μονάδες βάσης / 4,5%

Πρώην 3ετές λήξης 17/6/2017

97,68 μονάδες βάσης / 10,23%

100 μονάδες βάσης /3%

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης