Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εάν η Πορτογαλία με ποσοτική χαλάρωση έχει στα ομόλογα απόδοση 4,3% η Ελλάδα την πάτησε άσχημα

tags :
Εάν η Πορτογαλία με ποσοτική χαλάρωση έχει στα ομόλογα απόδοση 4,3% η Ελλάδα την πάτησε άσχημα
Η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ ξεθωριάζει επικίνδυνα στην Ευρώπη ως επίδραση στις αποτιμήσεις το 2017 οπότε ακόμη και εάν εντάσσονταν στο QE και τα ελληνικά ομόλογα οι αποδόσεις θα ήταν τέτοιας κλίμακας που δεν θα επέτρεπαν την έξοδο στις αγορές.
Εάν το πορτογαλικό 10ετές ομόλογο βρισκόταν στο 4,30% στις 17 Μαρτίου του 2017, η Ιρλανδική 10ετία 1,17%, η Ισπανία 1,92% και η Ιταλία 2,41% με ποσοτική χαλάρωση (QE), τότε μπορεί να ειπωθεί ότι η Ελλάδα την πάτησε πολύ άσχημα.
Η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ ξεθωριάζει επικίνδυνα στην Ευρώπη ως επίδραση στις αποτιμήσεις το 2017 οπότε ακόμη και εάν εντάσσονταν στο QE και τα ελληνικά ομόλογα οι αποδόσεις θα ήταν τέτοιας κλίμακας που δεν θα επέτρεπαν την έξοδο στις αγορές.
Δηλαδή ακόμη και με ποσοτική χαλάρωση δεν είναι εξασφαλισμένη η έξοδος στις αγορές και αυτή η παράμετρος είναι δυσμενής και σίγουρα αρνητική έκπληξη, που δεν έχει αποτιμηθεί.
Η ποσοτική χαλάρωση πλέον έχει χάσει την λάμψη της και οι προοπτικές για αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων από -0,40% σε -0,30% με παράλληλη διατήρηση του QE (ποσοτική χαλάρωση) έχει αλλάξει την κυρίαρχη τάση…
Η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ ως μηχανισμός ωραιοποίησης των τιμών των assets δεν αποδίδει.
Η συμπεριφορά των αποδόσεων των ομολόγων της Ευρώπης αυτό αποδεικνύει.
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2025 εμφανίζει απόδοση 1,17% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,30% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο 4,30% με ιστορικό χαμηλό 1,56% στις 13 Μαρτίου του 2015.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,92% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές έχει απόδοση 2,41% με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.

Η Ελλάδα είναι χαμένη - To QE είχε αξία το 2016, το 2017 η λάμψη έχει ξεθωριάσει

Εάν η Πορτογαλία που βρίσκεται σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE έχει επιτόκιο 4,30% η Ελλάδα στην 10ετία πρέπει να έχει 6% με 6,5%.
Το λάθος της Ελλάδος είναι ότι η ποσοτική χαλάρωση θα είχε νόημα στην περίοδο που η δράση αυτού του μηχανισμού ήταν μεγάλη δηλαδή στα μέσα του 2016.
Πλέον η επίδραση της ποσοτικής χαλάρωσης έχει εντυπωσιακά περιοριστεί οπότε ακόμη και εάν η ποσοτική χαλάρωση δοθεί στην Ελλάδα θα έχει πολύ μικρή επίδραση.
Εάν η Ελλάδα είχε ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση το 2016 θα μπορούσε να δει και επιτόκια 4% στην 10ετία ενώ το 2017 θα ανέλθουν στο 6% με 6,5%, οπότε με τέτοια επιτόκια δεν μπορεί να βγει στις αγορές.  

Το ελληνικό παραμύθι της ποσοτικής χαλάρωσης
 
Υπάρχει μια υπερβολή για την ποσοτική χαλάρωση αυτού του στρεβλωμένου μηχανισμού νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.
Στην Ελλάδα έχει καλλιεργηθεί η εξωφρενικά λανθασμένη άποψη ότι εάν ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα λυθούν μαζικά όλα τα προβλήματα, η Ελλάδα θα βγει στις αγορές και επειδή θα έχουμε την ομπρέλα προστασίας της ΕΚΤ οι αγορές θα μας αντιμετωπίσουν με ανοικτές αγκάλες.
Δυστυχώς αυτό είναι μια πλάνη.
Η ποσοτική χαλάρωση είναι ένας μύθος και υπάρχει χώρα που έχει απομυθοποιήσει τον μύθο της ποσοτικής χαλάρωσης.
Η Κύπρος είναι εκτός ποσοτικής χαλάρωσης (QE) επειδή δεν βρίσκεται σε μνημόνιο και επειδή δεν διαθέτει investment grade πιστοληπτική διαβάθμιση (βαθμολογία πάνω από ΒΒΒ-) αλλά δανείζεται με όρους ίσως και καλύτερα από την Ελλάδα που βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης.
Κατά μια άποψη θα ήταν λάθος η Ελλάδα να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης όταν η Κύπρος που βρίσκεται εκτός μνημονίων δεν μπορεί να ενταχθεί.
Δεν μπορεί η Ελλάδα να επιβραβευτεί θεωρητικά και η Κύπρος που βρίσκεται σε καλύτερη θέση να προσκρούει σε τεχνικά εμπόδια της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ θα ήθελε ωστόσο να δώσει ποσοτική χαλάρωση κυρίως για να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν την εξάρτηση τους από το ευρωσύστημα ELA και απευθείας εξάρτηση από την ΕΚΤ και να επιτρέψει στις τράπεζες να εκδώσουν πάσης φύσεως ομολογιακά για να ενισχύσουν την ρευστότητα τους.
Η ΕΚΤ όμως δεν το έπραξε αυτό για τις κυπριακές τράπεζες.
Εν πάσει περιπτώσει η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει διάθεση υπό τους όρους των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος και την συμμετοχή του ΔΝΤ η ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα συνολικά μόνο 4 δισεκ. σε ποσοτική χαλάρωση.
Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ κατέχει ήδη 18 δισεκ. ελληνικού χρέους.

Η ποσοτική χαλάρωση ή η αποπληρωμή του ομολόγου 2017 θα έχει μεγαλύτερη αξία;

Πρόσφατα τονίζαμε ότι η αποπληρωμή του πρώην 3ετούς ομολόγου που λήγει Ιούλιο 2017 θα έχει μεγαλύτερη επίδραση από ότι η ποσοτική χαλάρωση….
Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σημαίνει ότι το ελληνικό χρέος μπαίνει υπό την ομπρέλα προστασίας της ΕΚΤ, οι τιμές των ομολόγων θα ανέβουν και οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν.
Η αποπληρωμή του ομολόγου λήξης Ιουλίου 2017 σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει τα απαραίτητα κεφάλαια – άρα έχει συμφωνία – να πληρώσει μαζί με τα κουπόνια 2,160 δισεκ. ευρώ για το πρώην 3ετές ομόλογο.
Πρακτικά από την μια πλευρά η ΕΚΤ θα αγοράσει 4 δισεκ. ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση και από την άλλη η Ελλάδα θα αποπληρώσει 2,160 δισεκ. το ομόλογο λήξης Ιουλίου 2017 πρώην 3ετές.
Για πολλούς η επίδραση της αποπληρωμής θα έχει μεγαλύτερη θεσμική βαρύτητα σε σχέση με την ποσοτική χαλάρωση καθώς μετά την ένταξη στο QE τα ελληνικά ομόλογα θα αναπροσαρμοστούν σε αποδόσεις και τιμές… και μετά τέλος…
Η επίδραση του QE θα είναι μηδενική μετά το πρώτο κύμα προσαρμογής.

Ομόλογο Ελλάδα

Τρέχουσα τιμή / απόδοση (17/3/2017)

Μελλοντική τιμή /απόδοση με QE

10ετές 24/2/2017

76,25 μονάδες βάσης / 7,20%

86 μονάδες βάσης / 6% με 6,5%

3ετές λήξης 2019

93,90 μονάδες βάσης / 8,05%

100-100,50 μονάδες βάσης / 4,5-5%

Πρώην 3ετές λήξης 17/6/2017

97,25 μονάδες βάσης / 12,60%

100 μονάδες βάσης / 3%

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης