Τραπεζικά νέα

Επικίνδυνη εξέλιξη το ναυάγιο στις 20/3 και 7/4 - Στόχος υποτυπώδης αξιολόγηση 22/5 – Χρέος, ΔΝΤ τέλος 2017 - Οριστικό όχι σε QE

tags :
Επικίνδυνη εξέλιξη το ναυάγιο στις 20/3 και 7/4 - Στόχος υποτυπώδης αξιολόγηση 22/5 – Χρέος, ΔΝΤ τέλος 2017 - Οριστικό όχι σε QE
Με βάση τα όσα διαδραματίστηκαν στο Eurogroup στις 20 Μαρτίου προκύπτουν ορισμένα πολύ επικίνδυνα συμπεράσματα, πολύ δυσμενή συμπεράσματα για την Ελλάδα.
Το ναυάγιο στις συνομιλίες Ελλάδος – δανειστών είναι γεγονός.
Ήταν απόλυτα προβλέψιμο ότι στο Eurogroup στις 20 Μαρτίου οι διαπραγματεύσεις Ελλάδος – δανειστών οδηγήθηκαν σε ναυάγιο.
Οι αποκλίσεις είναι μεγάλες όχι μόνο στα θέματα που άπτονται της αξιολόγησης.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι δανειστές δεν συζητούν λύση πακέτο, πρώτα αξιολόγηση και μετά μέτρα για το χρέος.
Είναι επίσης ξεκάθαρο – όπως αναμενόταν – ότι ούτε στις 7 Απριλίου στο επόμενο Eurogroup μπορεί να υπάρξει συμφωνία και όλο το ενδιαφέρον εστιάζεται στις 22 Μάιου στο τακτικό Eurogroup.
Όμως με βάση τα όσα διαδραματίστηκαν στο Eurogroup στις 20 Μαρτίου προκύπτουν ορισμένα πολύ επικίνδυνα συμπεράσματα, πολύ δυσμενή συμπεράσματα για την Ελλάδα.

1)Το ΔΝΤ ζητάει ξεκάθαρες δεσμεύσεις από την Ελλάδα.
Το νέο στοιχείο όμως δεν είναι οι δεσμεύσεις αλλά ο όρος που θέτει το ΔΝΤ ότι χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ο τρόπος χρηματοδότησης της Ελλάδος μετά το 2018 δεν μπορεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Δεν φθάνουν μόνο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αλλά χρειάζεται να υπάρξει δέσμευση των δανειστών για την τύχη της Ελλάδος μετά την λήξη του τρίτου μνημονίου, θα παραταθεί το τρίτο μνημόνιο ή θα συμφωνηθεί ένα τέταρτο μνημόνιο;

2)Το ναυάγιο στις 20 Μαρτίου ήταν 100% προβλέψιμο, όπως 100% προβλέψιμο είναι και το ναυάγιο στις 7 Απριλίου.

3)Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις 22 Μαίου αλλά όπως αποκάλυψε το bankingnews το ελληνικό δημόσιο έχει βρει τα 7 δισεκ. για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του Ιουλίου του 2017.
Να σημειωθεί ότι μεταξύ Αυγούστου 2017 και Δεκεμβρίου 2017 οι υποχρεώσεις της Ελλάδος είναι το πολύ 500-600 εκατ κοινώς εάν ξεπεράσει τον σκόπελο του Ιουλίου το ελληνικό δημόσιο μπορεί να συνεχίσει έως το τέλος του 2017.

4)Τα συνεχή ναυάγια – είναι το 4ο Eurogroup στην σειρά που καταλήγει σε ναυάγιο – θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην Ελλάδα.
Θα αναθεωρηθεί 100% ο στόχος για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το 2017 από 2,5% σε κάτω από 1%.
Οι τράπεζες θα εγκλωβιστούν σε καθοδικό σπιράλ όπερ σημαίνει ότι βάζουν υποψηφιότητα… στην λίστα των τραπεζών  που θα αποτύχουν στα stress tests της ΕΚΤ τον Ιούλιο του 2018.

5)Το επόμενο διάστημα καταθέσεις και NPLs προβληματικά δάνεια θα επιδεινωθούν εξέλιξη που θα δημιουργήσει μεγάλη ανασφάλεια στο ελληνικό banking.

6)Πλέον το βασικό σενάριο είναι το εξής.
Οριστικά εκτός μένει η Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Η τελική συμφωνία με χρέος, ΔΝΤ και χρηματοδότηση μετά το 2018 μετατίθενται για μετά τις Γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου του 2017.

7)Δυστυχώς επιβεβαιώνεται το κακό σενάριο.
Το 2017 μια ακόμη χρονιά στην σειρά η 7η χρονιά πάει χαμένη.
Οι τράπεζες θα έχουν πρόβλημα και οι μέτοχοι πρέπει να προετοιμαστούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης