Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πιθανή τριμερής στο α΄10ήμερο του Μαίου για το ελληνικό χρέος - Χαμηλές οι προσδοκίες στην Σύνοδο του ΔΝΤ για Ελλάδα στις 21-23/4

Πιθανή τριμερής στο α΄10ήμερο του Μαίου για το ελληνικό χρέος - Χαμηλές οι προσδοκίες στην Σύνοδο του ΔΝΤ για Ελλάδα στις 21-23/4
Με βάση ορισμένες πηγές το πρώτο 10ημερο του Μαΐου του 2017 θεωρείται πολύ κρίσιμο για το μείζον ζήτημα του χρέους.
Πολύ πιθανό είναι μέσα στο α΄ 10ήμερο του Μαΐου να υπάρξει τριμερής συνάντηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με συμμετοχή του ΔΝΤ, του ESM και της ΕΚΤ.
Ως προς την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ οι προσδοκίες είναι χαμηλές...
Παρά την κινητικότητα από Lagarde της επικεφαλής του ΔΝΤ που δήλωσε ότι χωρίς βιώσιμο χρέος δεν μπορεί να συμμετάσχει το Ταμείο στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.
Παρά την κινητικότητα από πλευράς Mnuchin του αμερικανού ΥΠΟΙΚ ο οποίος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα σταθούν εμπόδιο στο ΔΝΤ και ότι το ελληνικό ζήτημα είναι ευρωπαϊκή υπόθεση.
Παρά τις ελπίδες του Regling του επικεφαλής του ESM να συμμετάσχει σε παράλληλο πρόγραμμα το ΔΝΤ (σε άλλο πρόγραμμα συμμετέχει το ΔΝΤ και σε άλλο πρόγραμμα ο ESM) οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου στις 21 με 23 Απριλίου είναι χαμηλές.
Ο βασικός στόχος είναι το ΔΝΤ να συμμετάσχει με 3 δισ. ευρώ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα και προφανώς να έχει διευθετηθεί με τέτοιο τρόπο το ελληνικό χρέος ώστε με έκθεση βιωσιμότητας DSA να καταστεί βιώσιμο από εξαιρετικά μη βιώσιμο.
Η Ελλάδα να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μέτρα λιτότητας.
Το πακέτο αυτό θεωρείται το αισιόδοξο σενάριο όπου μπορεί να επιτευχθεί μια μεγάλη συμφωνία στις 22 Μαΐου του 2017 μεταξύ Ελλάδος - δανειστών.

Οι προσδοκίες στην Σύνοδο του ΔΝΤ είναι χαμηλές για τους εξής 4 λόγους

1)Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει ουσιαστική πρόοδος στο ζήτημα του χρέους.
Ο ESM έχει επεξεργαστεί μια πρόταση για το ελληνικό χρέος η οποία ωστόσο είναι μάλλον απίθανο να το καταστήσει βιώσιμο σε δυσμενή σενάρια τα οποία θα ληφθούν υπόψη στην έκθεση βιωσιμότητας DSA.

2)To αρχικό σχέδιο που ήθελε στο Eurogroup στις 22 Μαΐου στο ανακοινωθέν να αναφέρεται δέσμευση των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών ότι θα λάβουν μέτρα το 2018 για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν επαρκεί καθώς με γενικές πολιτικές δεσμεύσεις δεν μπορεί να εκπονηθεί έκθεση βιωσιμότητας.

3)Τα μέτρα που έχουν εξεταστεί στο μεσοπρόθεσμο σκέλος των παρεμβάσεων για το χρέος, επιμήκυνση ίσως και 10 χρόνια, μηχανισμό εγγύησης επιτοκίων κ.α. δεν μπορούν να καταστήσουν το χρέος βιώσιμο.
Εάν μπορούσαν να το καταστήσουν βιώσιμο, στο Eurogroup του Δεκεμβρίου του 2016 ΔΕΝ θα είχαν προβλεφθεί και μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Συν τοις άλλοις εάν με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος καθίσταται βιώσιμο τότε προφανώς δεν χρειάζονται τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

4)Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που εμφανίζει η Ελλάδα, για το 2016 θα ανακοινωθεί 21 Απριλίου θα επιβεβαιώσουν ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει μέρος των οικονομικών στόχων άρα δεν χρειάζεται «γενναίες» παρεμβάσεις για το ελληνικό χρέος.

Κρίσιμο το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου

Με βάση ορισμένες πηγές το πρώτο 10ημερο του Μαΐου του 2017 θεωρείται πολύ κρίσιμο για το μείζον ζήτημα του χρέους.
Εκείνο το διάστημα θα υπάρξουν τριμερείς συναντήσεις με ΔΝΤ, ESM και ΕΚΤ που θα σχεδιάσουν εκ νέου τα μέτρα για μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Μια συμβιβαστική πρόταση για το χρέος της Ελλάδος θα άνοιγε τον δρόμο για μια συμφωνία στο Eurogroup στις 22 Μαίου.
Τα περιθώρια δεν είναι πολλά και τα εμπόδια συνεχίζουν να υφίστανται... πάντως είναι πιθανό να βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα για το χρέος, δεν θα αποτελούσε έκπληξη ένα τέτοιο σενάριο παρά τις πάγιες θέσεις της Γερμανίας και του ESM που είναι δορυφόρος του Schaeuble του Γερμανού ΥΠΟΙΚ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης