Μεγάλο χάσμα ΔΝΤ με ΕΕ για την Ελλάδα – Η Lagarde για θετική DSA θέτει 2 ανελαστικούς όρους, απορρίπτει πλεονάσματα 3,5%

Μεγάλο χάσμα ΔΝΤ με ΕΕ για την Ελλάδα – Η Lagarde για θετική DSA θέτει 2 ανελαστικούς όρους, απορρίπτει πλεονάσματα 3,5%
Χωρίς αυτές τις παραδοχές το ΔΝΤ σε καμία περίπτωση δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό μνημόνιο
Πλησιάζει η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στις 21 με 23 Απριλίου και η Lagarde του ΔΝΤ θέτει ξεκάθαρους όρους προς την Ευρώπη για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με νέο δάνειο και να συντάξει νέα έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος.
Όμως με βάση όλες τις ενδείξεις αλλά και τις δηλώσεις της Lagarde της επικεφαλής του ΔΝΤ εξάγονται 3 συμπεράσματα
1)Καταγράφεται μεγάλο χάσμα μεταξύ του Ταμείου και της ΕΕ ως προς το ελληνικό ζήτημα, τόσο ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και ως προς τους όρους του χρέους.
2)Στην Σύνοδο του ΔΝΤ στις 21 με 23 Απριλίου ο πήχης των προσδοκιών για να διευθετηθεί το ελληνικό πρόβλημα είναι πολύ χαμηλός.
3)Ωστόσο υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για σύγκλιση τριμερούς όπου θα συμμετέχουν ΔΝΤ, ΕΚΤ και ESM μέσα στο α΄ 10ήμερο του Μαΐου με επίκεντρο προφανώς το ελληνικό χρέος.

Μέχρι τώρα το χάσμα μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος δεν έχει κλείσει.
Η Lagarde έχει θέσει δύο ανελαστικούς όρους ώστε να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με νέο δάνειο έως 3 δισεκ. και να συντάξει θετική έκθεση βιωσιμότητας DSA καθώς η πρόσφατη του Φεβρουαρίου 2017 είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό χρέος είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο.
Ποιοι είναι οι δύο ανελαστικοί όροι;

Α)Κατά την Lagarde η DSA η έκθεση βιωσιμότητας πρέπει να στηρίζεται σε λογικές μακροοικονομικές προβλέψεις όχι σε πλεονάσματα 3,5% για την Ελλάδα στην επόμενη 10ετία.
Η αναφορά για την επόμενη 10ετία έρχεται να περιπλέκει την κατάσταση καθώς όλοι «γνωρίζουν» ότι τα μέτρα που συμφώνησε η Ελλάδα αφορούν έως το 2020 ή το πολύ 2022 όχι έως το 2027 όπως αποκαλύπτει εμμέσως η Lagarde.

B)H Lagarde έχει ξεκάθαρα αποσαφηνίσει ότι για να μπορέσει να συνταχθεί νέα έκθεση βιωσιμότητας θα πρέπει να παρουσιαστούν και αποτιμηθούν αναλυτικά όλες οι παρεμβάσεις για το ελληνικό χρέος.
Είναι προφανές ότι δεν επαρκεί μια θεωρητική πολιτική δήλωση αλλά απαιτείται σαφής ανάλυση των μέτρων για το ελληνικό χρέος.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΔΝΤ ζητάει ο ESM να παρουσιάσει όλη την δέσμη μέτρων που προτείνει για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και εν συνεχεία το ΔΝΤ θα προβεί σε ανάλυση με βασικό και δυσμενή σενάρια για την βιωσιμότητα του χρέους.
Ανάλογη έκθεση βιωσιμότητας θα εκπονήσει και η ΕΚΤ για το σκέλος της ποσοτικής χαλάρωσης QE.
Το ΔΝΤ ζητάει συγκεκριμένα μεσοπρόθεσμα μέτρα όχι απλά μια γενικόλογη πολιτική διαβεβαίωση στην ανακοίνωση του Eurogroup στις 22 Μαΐου.

Χωρίς αυτές τις δύο παραδοχές το ΔΝΤ σε καμία περίπτωση δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό μνημόνιο

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS