Το σχέδιο – «Τμηματοποίηση» της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους με ΔΝΤ ή bridge loan τον Ιούλιο με το ΔΝΤ εκτός

Το σχέδιο – «Τμηματοποίηση» της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους με ΔΝΤ  ή bridge loan τον Ιούλιο με το ΔΝΤ εκτός
Το ελληνικό χρέος είναι αδύνατο να καταστεί βιώσιμο για πολλούς λόγους με την κλασική έννοια του όρου.
Δύο είναι τα βασικά σενάρια για την Ελλάδα ως προς το κεφαλαιώδες ζήτημα του χρέους και της συμμετοχής ή μη του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο.  
Παρά τις προθέσεις και τις αναφορές ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία στις 22 Μαΐου στο τακτικό Eurogroup τα δεδομένα είναι τα εξής.
Ή θα υπάρξει τμηματοποίηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους με το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με 3 δισεκ και θετική έκθεση βιωσιμότητας DSA ή θα αποτύχει η προσπάθεια το χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο το 2017, το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και τον Ιούλιο θα δοθεί ένα δάνειο γέφυρα από τους ευρωπαίους – ESM στην Ελλάδα να καλύψει τις υποχρεώσεις των 7,4 δισεκ. του Ιουλίου του 2017… παρ΄ ότι έχει να πληρώσει η ελληνική πλευρά με ίδια μέσα τις υποχρεώσεις.

Τι σημαίνει τμηματοποίηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους;

Το ελληνικό χρέος είναι αδύνατο να καταστεί βιώσιμο για πολλούς λόγους με την κλασική έννοια του όρου.
Τον Δεκέμβριο του 2016 στο Eurogroup είχαν συμφωνηθεί ότι οι ευρωπαίοι θα λάβουν μέτρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.
Με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.. …η έκθεση βιωσιμότητας DSA του ΔΝΤ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ.
Το Eurogroup όμως του Δεκεμβρίου του 2016 είχε προσδιορίσει 3 στάδια παρεμβάσεων με βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος ώστε να καταστεί βιώσιμο.
Εάν με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα εξεταστούν σύντομα μπορούσε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο τότε γιατί προβλέφθηκαν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος;
Ταυτόχρονα η Γερμανία σε καμία περίπτωση δεν θα δεχόταν να παρουσιαστούν, συμφωνηθούν και αποτιμηθούν πακέτο τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Εάν αυτό συνέβαινε θα εκτίθετο ο Schaeuble και η Merkel στον γερμανό ψηφοφόρο.
Ποια είναι η προτεινόμενη λύση;
Να εφαρμοστεί η έννοια της τμηματοποίησης της βιωσιμότητας.
Με δεδομένο ότι de facto και εφάπαξ δεν μπορεί το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο θα μπορούσε με ορισμένα μέτρα να μπει σε ένα προθάλαμο βιωσιμότητας και με πρόσθετα μέτρα στο μέλλον από το 2018 να ολοκληρωθεί ο μηχανισμός μετατροπής του ελληνικού χρέους σε βιώσιμο.
Από την μια πλευρά πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος αλλά από την άλλη αυτά δεν θα επαρκούν για να το καταστήσουν βιώσιμο.
Η τμηματοποίηση της βιωσιμότητας με ένα μηχανισμό πρόσθετων μέτρων θα μπορούσε υπό κάποιους όρους να γίνει αποδεκτό από το ΔΝΤ.
Σε αυτή την περίπτωση η DSA η έκθεση βιωσιμότητας θα είναι θετική για το ελληνικό χρέος και το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με 3 δισεκ. ευρώ νέο δάνειο και από 14 δισεκ. θα φθάσει στα 17 δισεκ. δάνεια προς την Ελλάδα.
Όμως προσοχή για να περάσει αυτή η πρόταση θα πρέπει να υπάρχουν πολλές εξασφαλίσεις όχι μόνο από την ΕΕ αλλά και από την Ελλάδα, οπότε δεν θα κάνουν πίσω οι δανειστές ούτε χιλιοστό στο ζήτημα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων.

Εάν αποτύχει η τμηματοποίηση… έρχεται το δάνειο γέφυρα

Εάν αποτύχει το σχέδιο της τμηματοποίησης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους δεν θα έχει απομείνει άλλη λύση από ένα δάνειο γέφυρα τον Ιούλιο του 2017 για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις ενώ το ΔΝΤ θα μείνει οριστικά εκτός του ελληνικού προγράμματος και θα έχει μόνο ρόλο τεχνικού συμβούλου.
Η Γερμανία πιέζει – ακατανόητα – για την νέα συμμετοχή του ΔΝΤ όταν το Ταμείο συμμετέχει ως τεχνικός σύμβουλος και ηγείται των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.
Αυτό το δεύτερο σενάριο θα είναι παράγοντας μεγάλης αποσταθεροποίησης για την Ελλάδα, για την αγορά – μετοχές και ομόλογα – ότι το χειρότερο.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS