Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η μείωση του ΑΕΠ της Ελλάδος επιβεβαιώνει τις ανησυχίες ΔΝΤ - Γερμανίας – Γεγονός το «4ο μνημόνιο» τι συμβαίνει με καταθέσεις;

tags :
Η μείωση του ΑΕΠ της Ελλάδος επιβεβαιώνει τις ανησυχίες ΔΝΤ - Γερμανίας  – Γεγονός το «4ο μνημόνιο» τι συμβαίνει με καταθέσεις;
Μια περίοδος 3 χρόνων προσαρμογής και εφόσον όλα εξελιχθούν ιδανικά η Ελλάδα θα μπορέσει να επανέλθει τυπικά στην κανονικότητα γιατί με όρους αποκατάστασης της οικονομίας στην κοινωνία μπορεί να χρειαστεί ακόμη μια περίοδος 10 ετών.
Το 4ο μνημόνιο που έχει υπογράψει ουσιαστικά η Ελλάδα και θα ψηφίσει τα μέτρα 18 Μαίου συμπιέζει ακόμη περισσότερο την οικονομία η οποία παραμένει έωλη…
Όταν το δημοσιονομικό συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών επαναπροσδιορίζει το ΑΕΠ της Ελλάδος από 2,7% σε 1,8% ουσιαστικά μειώνεται ο στόχος του ΑΕΠ περίπου 1% σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, όταν ΔΝΤ και ΕΕ επίσης μειώνουν τους στόχους για το ΑΕΠ για το 2017… επιβεβαιώνονται τόσο οι εύλογες και βάσιμες ανησυχίες του ΔΝΤ και της Γερμανίας όσο και αυτών που υποστηρίζουν ότι ακόμη η Ελλάδα παραμένει προκλητικά εύθραυστη.
Να σημειωθεί ότι για το διάστημα 2017 με 2018 αναμενόταν σωρευτική ανάπτυξη πάνω από 5,5% και με βάση όλες τις ενδείξεις θα σημειωθεί αύξηση ΑΕΠ περίπου 3,8% στην 2ετία.
Η Ελλάδα αποδέχθηκε ένα υψηλού κόστους για την οικονομία 4ο μνημόνιο που κοστολογείται σε 5 δισεκ. ευρώ με θεωρητικά αντίμετρα ενώ
1)Η διευθέτηση του χρέους θεωρητικά εξετάζεται το 2017 για λογιστικούς λόγους καθώς η εφαρμογή έχει μετατεθεί για το 2018.
2)Οι καταθέσεις που αποτελούν την ποιο ποιοτική ένδειξη της ρευστότητας της κοινωνίας παραμένουν στάσιμες.
Οι τραπεζίτες προειδοποιούν ότι οι παλαιότεροι στόχοι – εκτιμήσεις για αύξηση καταθέσεων 8 με 10 δισεκ. ετησίως έχουν εγκαταλειφθεί.
Η συμπεριφορά των καταθέσεων – που βρίσκονται στα 119 δισεκ. – είναι απόδειξη της δυσκολίας προσαρμογής της κοινωνίας στο νέο 4ο μνημόνιο.
3)Γίνεται πολύς λόγος για την ένταξη της Ελλάδος σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με στόχο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εξόδου της Ελλάδος στις αγορές.
Το διάστημα 2018 με 2019 θα χρειαστεί η Ελλάδα σε κεφάλαια περίπου 10 – 12 δισεκ. ευρώ.
Χωρίς μηχανισμό προστασίας η Ελλάδα θα είναι δύσκολο να αντλήσει τόσα κεφάλαια – χωρίς κερδοσκοπικά παιχνίδια – από διεθνή funds.
4)Το bonus της ποσοτικής χαλάρωσης μπορεί να αποδειχθεί στρατηγικό μειονέκτημα για την Ελλάδα.
5)Για να υπάρξει μια ουσιαστική αλλαγή της εικόνας της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές θα πρέπει
Α)Να δανείζεται από τις αγορές με επιτόκια το πολύ 1% με 1,2% υψηλότερα από την Πορτογαλία
Β)Η Ελλάδα να καταστεί investment grade.
Με τον ρυθμό των αναβαθμίσεων που τυπικά επιτρέπονται σε ετήσια βάση η Ελλάδα χρειάζεται 3 χρόνια – στο θετικό σενάριο - ώστε να καταστεί investment grade δηλαδή να λάβει βαθμολογία ΒΒΒ- και υψηλότερα δηλαδή να μην διαθέτει βαθμολογία junk.

Μια περίοδος 3 χρόνων προσαρμογής και εφόσον όλα εξελιχθούν ιδανικά η Ελλάδα θα μπορέσει να επανέλθει τυπικά στην κανονικότητα γιατί με όρους αποκατάστασης της οικονομίας στην κοινωνία μπορεί να χρειαστεί ακόμη μια περίοδος 10 ετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης