Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 15 Ιουνίου η δέσμευση για το χρέος, έως 14/7 η δόση – Η Γερμανία θέλει συγκεκριμένα μέτρα για χρέος και QE Οκτώβριο

Στις 15 Ιουνίου η δέσμευση για το χρέος, έως 14/7 η δόση – Η Γερμανία θέλει συγκεκριμένα μέτρα για χρέος και QE Οκτώβριο
Η μόνη ακόμη παράμετρος που δεν έχει διευθετηθεί είναι ότι η Γερμανία ενώ συμφωνεί στα μέτρα διαφωνεί στον χρόνο θέλει συγκεκριμενοποίηση των μέτρων Οκτώβριο 2017 όπως και ποσοτική χαλάρωση QE να δοθεί Οκτώβριο 2017. 
Στις 15 Ιουνίου και όχι στις 22 Μαΐου θα ανακοινωθεί το πλαίσιο συμφωνίας για το χρέος που θα περιλαμβάνει μια ευρύτατη γκάμα παραμέτρων που θα διασφαλίζουν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Η μόνη ακόμη παράμετρος που δεν έχει διευθετηθεί είναι ότι η Γερμανία ενώ συμφωνεί στα μέτρα διαφωνεί στον χρόνο θέλει συγκεκριμενοποίηση των μέτρων Οκτώβριο 2017 όπως και ποσοτική χαλάρωση QE να δοθεί Οκτώβριο 2017.  
Όμως ασκούνται πιέσεις ώστε να υπάρξει ένας συμβιβασμός;
«Στις 18 Μαΐου η Ελλάδα θα ψηφίσει στην βουλή όλα τα προαπαιτούμενα και μέτρα χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε πολιτική εμπλοκή.
Στο Eurogroup στις 22 Μαΐου θα συμφωνηθεί το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης
Στις 22 Μαίου η Γερμανία θα συμφωνήσει στο τελικό κείμενο της συμφωνίας, στο ανακοινωθέν να αναφέρεται ότι τα ευρωπαϊκά κράτη δεσμεύονται να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Η φράση αυτή θα ξεκλειδώσει το τελευταίο στάδιο που αφορά συγκεκριμενοποίηση των μέτρων.
Τα μέτρα για το ελληνικό χρέος δεν θα ανακοινωθούν στις 22 Μαίου αλλά στις 15 Ιουνίου.
Μέτρα για το χρέος στις 15 Ιουνίου του 2017.
Στα μέτρα για το χρέος θα περιλαμβάνεται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κατά 20 χρόνια και όχι κατά 40 χρόνια που είχε ζητήσει το ΔΝΤ.
Επίσης θα υπάρξει ένας συμβιβασμός και στα ομόλογα ANFA και ίσως και στο ζήτημα του μηχανισμού εγγύησης επιτοκίων.
Παράλληλα θα συμφωνηθεί το 2018 να αποπληρωθούν τα δάνεια του ΔΝΤ από τον ESM τα οποία την τρέχουσα περίοδο ανέρχονται σε 12,78 δισεκ. ευρώ.
Η κατάργηση του περιθωρίου επιτοκίου που σχετίζεται με την επαναγορά χρέους των 33 δισ. του 2012 με στόχο χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού και ομαλοποίηση των πληρωμών.
Στα μακροπρόθεσμα μέτρα το πιο σημαντικό είναι ο «μηχανισμός» που πρότεινε ο ESM και προβλέπει έναν «περιοριστή» του επιτοκίου αποπληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων της Ελλάδας ώστε να σταθεροποιηθούν οι πληρωμές, οι οποίες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.
Με επιμήκυνση 20 χρόνια και την δέσμευση ότι τα κράτη της ευρωζώνης θα κάνουν ότι είναι απαραίτητο για την βιωσιμότητα του χρέους – που σημαίνει τα συνολικά τοκοχρεολύσια να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση για την αποπληρωμή του χρέους -  το ΔΝΤ πριν τα τέλη Ιουνίου του 2017 θα κοινοποιήσει εκτάκτως νέα έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος.
Τέλη Ιουνίου του 2017 θα αποφασιστεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει με νέο δάνειο 3,8 ή 3,5 δισεκ. στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Ποσοτική χαλάρωση 20 Ιουλίου ή Οκτώβριο;

Το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης είναι μείζονος σημασίας καθώς θα κρίνει τον χρόνο εξόδου στις αγορές.
Η Ελλάδα θα βγει με μια πολύ μικρή έκδοση 2 δισεκ. με 3ετές ή 5ετές ομόλογο – νέα έκδοση ή re opening – μετά την είσοδο της στο QE.
Η ΕΚΤ θέλει να δοθεί έως 20 Ιουλίου η Γερμανία θέλει την ποσοτική χαλάρωση Οκτώβριο του 2017.

Η έκδοση θα ακολουθήσει….

Όπως είχε αποκαλύψει το bankingnews μετά την είσοδο της Ελλάδος σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το ελληνικό δημόσιο και ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσουν σε έκδοση 3ετούς ή  5ετούς ομολόγου με επιτόκιο περίπου στο 3% ή μεταξύ 2,8% με 3,2% για το 3ετές και 4% με 4,2% για το 5ετές.
Θα εκδοθεί ή νέο 3ετές ή 5ετές ομόλογο ή θα επανεκδοθεί re opening το πρώην 3ετές που λήγει 17 Ιουλίου 2017 με στόχο να αντληθούν 2 δισεκ. ευρώ.
Η βασική επιδίωξη είναι το επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 3% ή μεταξύ 2,8% με 3,2% να κινηθεί δηλαδή χαμηλότερα από το επιτόκιο Σαμαρά του 2014 στο 3,5% στην 3ετία και στην 5ετία κάτω από το 4,95% περίπου στο 4% με 4,2%.

Με βάση σοβαρές ενδείξεις η μείωση του country risk θα μπορούσε να οδηγήσει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά.
Συγκεκριμένα να καταγραφούν αποδόσεις έως 3% με 3,2% στις πολύ βραχυχρόνιες εκδόσεις.
Η Πορτογαλία αποτελεί για την Ελλάδα σημείο αναφοράς και ποια διαφορά 150 με 200 μονάδων βάσης στις αποδόσεις ομολόγων θα μπορούσε να καταστεί ρεαλιστική εάν υπάρξει και αντίστοιχη μείωση της ψαλίδας με όρους πιστοληπτικής ικανότητας.

(Πρώτη ενημέρωση 17:25, 18 Μαϊου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης