Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Καραμούζης (Eurobank): Τώρα η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία για δυναμική αναπτυξιακή φυγή - Η συνέπεια θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη

tags :
Καραμούζης (Eurobank): Τώρα η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία για δυναμική αναπτυξιακή φυγή - Η συνέπεια θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη
Αν είναι να πετύχουμε, να βγούμε από την κρίση, πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι
Το 2016 ανέδειξε την καθοριστική σημασία του σταθερού μακροoοικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος, καθώς και των ευνοϊκών προσδοκιών για τη χρηματοοικονομική υγεία και προοπτική του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Με αυτήν την πρόταση ο Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος της Eurobank, επέστησε την προσοχή για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, μιλώντας κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.
Όπως επισήμανε ο ίδιος, αε ένα ακόμα αβέβαιο μεν αλλά σταδιακά βελτιούμενο μακροοικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον, η Eurobank διακρίθηκε με τις επιδόσεις και τις πρωτοβουλίες της.
Η Τράπεζα,
- Επέστρεψε σε οργανική κερδοφορία μετά από πολλά χρόνια ζημιών,
- βελτίωσε τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας,
- περιόρισε σημαντικά την εξάρτησή της για ρευστότητα από το Ευρωσύστημα,
- ενίσχυσε την παρουσία της στις διεθνείς αγορές και αύξησε τα υπόλοιπα καταθέσεων,
- σταθεροποίησε τη δημιουργία νέων επισφαλών απαιτήσεων,
- βελτίωσε περαιτέρω την εικόνα της στην πελατεία, την κοινωνία και το προσωπικό, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη τους και,
- διαμόρφωσε σχέδιο για την επιτυχή αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων, καθώς και τη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων πάνω στις οποίες μπορούμε να χτίσουμε με ασφάλεια, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία τα επόμενα βήματα για το μέλλον.
«Θέλω από το βήμα αυτό να ευχαριστήσω, όλα τα μέλη του Δ.Σ. για την ενεργό και σταθερή στήριξη που προσφέρουν στη Διοίκηση της Τράπεζας και τα στελέχη της, για την αφοσίωση και το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για την προώθηση των συμφερόντων του Οργανισμού.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω, τους ιδιώτες μετόχους της Τράπεζάς μας για την έμπρακτη εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές της, ακόμα και κατά τη διάρκεια των δύσκολων και αβέβαιων εποχών που περάσαμε, καθώς και τη Διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την άψογη συνεργασία μας.
Ιδιαίτερα θέλω να αναφερθώ στο βασικό μέτοχο της Τράπεζας μας, την Fairfax Financial Holdings και στον ιδρυτή της Prem Watsa, που πιστεύει αταλάντευτα στο μέλλον της Τράπεζας και της χώρας μας, που σε κρίσιμες εποχές δεν δείλιασε και επένδυσε σημαντικού ύψους κεφάλαια στη χώρα μας, την ώρα που αρκετοί επενδυτές αποχωρούσαν.
O Prem Watsa, μας στήριξε και μας ενθάρρυνε στα δύσκολα, όταν το έλλειμμα αισιοδοξίας ήταν εμφανές και κυριαρχούσε η ανησυχία και αγωνία όλων για την επόμενη μέρα.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω εκ μέρους του Δ.Σ. όλα τα στελέχη και το προσωπικό της Τράπεζας, που στα δύσκολα ανέδειξαν όλες τις αρετές που κάνουν έναν Οργανισμό ξεχωριστό, ανθεκτικό στις κρίσεις, αλλά και έτοιμο να πρωταγωνιστήσει στον ενάρετο κύκλο, που συνήθως ακολουθεί, με κυρίαρχα τα στοιχεία της ομαδικότητας, αφοσίωσης, επιχειρηματικού πνεύματος, πειθαρχίας, εμπιστοσύνης, σεβασμού στον πελάτη, σύνεσης, αποτελεσματικότητας,  πελατοκεντρικότητας και αγάπης για την Τράπεζα.
Ιδιαίτερη αναφορά θέλω να κάνω στον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Φωκίωνα Καραβία, με τον οποίο συνεργάζομαι στενά για πάνω από 16 χρόνια και εκτιμώ βαθύτατα την ποιότητα του χαρακτήρα του και τις επαγγελματικές του ικανότητες.
Ο Φωκίωνας, σε στενή συνεργασία με τους Αναπληρωτές Διευθύνοντες Συμβούλους, κ. Σταύρο Ιωάννου, κ. Θοδωρή Καλαντώνη, τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής και τα άλλα βασικά στελέχη, έβαλαν με τη δουλειά τους, τη σφραγίδα τους στην πορεία και τις επιλογές της Τράπεζας, και τους ευχαριστώ θερμά εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου.
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τους πελάτες μας, που μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους και τη συνεργασία τους, με τους οποίους έχουμε χτίσει μία ισχυρή μακροχρόνια σχέση αμοιβαίου οφέλους και κοινής πορείας,
προσφέροντάς τους ενεργά ολοκληρωμένες υπηρεσίες, σύγχρονα προϊόντα και καινοτόμες λύσεις, στηρίζοντας τις επιχειρηματικές τους προσπάθειες και τα προσωπικά τους οικονομικά και επενδυτικά σχέδια.

Κυρίες και Κύριοι,
Η νέα εποχή της τραπεζικής, ιδιαίτερα μετά τη διεθνή κρίση της περιόδου 2007-2008 έχει ως θεμελιώδεις βάσεις λειτουργίας τη διαφάνεια, τη λογοδοσία, την αξιοπιστία, τον περιορισμό των κινδύνων, την αποτελεσματική εποπτεία και τον έλεγχο.
Διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια :
•    ένα αυστηρό εσωτερικό και εξωτερικό εποπτικό και ρυθμιστικό πλαίσιο,
•    ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο πλαίσιο Εταιρικής Διακυβέρνησης,
•    ισχυροί μηχανισμοί ελέγχου, αποτελεσματικής διαχείρισης κινδύνων και κανονιστικής συμμόρφωσης,
•    με στόχο να ενισχυθεί η αποτελεσματική υλοποίηση της στρατηγικής της Τράπεζας, σε ένα περιβάλλον σύνεσης και αποτελεσματικής διαχείρισης των κινδύνων.
Πιστοί σε αυτές τις αρχές, ολοκληρώσαμε έγκαιρα όλες τις αναγκαίες αλλαγές, εφαρμόζοντας τα καλύτερα διεθνή τραπεζικά πρότυπα και πρακτικές, αναφορικά με την Εταιρική Διακυβέρνηση.
Η Eurobank, διαθέτει σήμερα ένα Διοικητικό Συμβούλιο που ανταποκρίνεται στις πιο απαιτητικές προδιαγραφές και συνδυάζει διεθνή εμβέλεια, μακρά εμπειρία και ολοκληρωμένη γνώση της τραπεζικής και των αγορών στην Ελλάδα και διεθνώς.
Ιδιαίτερα θα αναφερθώ στους Προέδρους των τεσσάρων βασικών επιτροπών του Διοικητικού Συμβουλίου :
τον κ. Richard Boucher, Διευθύνοντα  Σύμβουλο σήμερα της Bank of Ireland, με 30 χρόνια τραπεζική εμπειρία, που έχει ορισθεί Πρόεδρος της Επιτροπής Κινδύνων,
τον κ. Jawaid Mirza, με πολυετή εμπειρία σε υψηλόβαθμες θέσεις ευθύνης σε διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η Citibank και η ΑΒΝ AMRO, που έχει ορισθεί Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, την κα. Lucrezia Reichlin, διακεκριμένη καθηγήτρια διεθνούς φήμης και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων της Unicredit, μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες και του Ageas Group, διεθνούς ασφαλιστικού οργανισμού, που προεδρεύει των Επιτροπών  Αποδοχών και Υποψηφιοτήτων.
Περαιτέρω, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της Εταιρικής Διακυβέρνησης η Τράπεζα καθιέρωσε:
- ετήσια αξιολόγηση όλων των λειτουργιών του Δ.Σ.,
- το θεσμό της συνάντησης των μη εκτελεστικών μελών του Δ.Σ,
- το θεσμό των εκτός έδρας συνεδριάσεων του Δ.Σ. για ολοκληρωμένη συζήτηση των στρατηγικών θεμάτων (offsite meetings),
- προγράμματα και πρωτοβουλίες εκπαίδευσης και ενημέρωσης των μελών του Δ.Σ.,
- σύσταση Εκτελεστικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων,
- παρουσιάσεις στρατηγικών τομέων της Tράπεζας στο Δ.Σ. από τα αρμόδια στελέχη, καθώς και από διεθνείς ειδικούς,
- σύστημα αξιολόγησης των βασικών στελεχών της Τράπεζας και πλάνο διαδοχής στην ηγεσία.
Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που, αποχώρησαν από το Δ.Σ. το τελευταίο διάστημα, προσωπικότητες που συνέβαλαν σημαντικά στο έργο του Δ.Σ. και του Οργανισμού :
τον κ. Σπύρο Λορεντζιάδη, τον κ. Wade Burton και τον κ. Jon Steven Haick, τους οποίους ευχαριστώ ξανά και εύχομαι ό,τι καλύτερο στην προσωπική τους και επαγγελματική τους πορεία.
Επιτρέψτε μου μια ιδιαίτερη αναφορά στο σημαντικό ρόλο του κ. Wade Burton, που ήταν ένας εκ των δύο στελεχών της Fairfax Holdings στο Δ.Σ..
Ο Wade σε κρίσιμες στιγμές, στήριξε καθοριστικά την Τράπεζα και τις επιλογές της και συνέβαλε αποφασιστικά στην αποτελεσματική λειτουργία του Δ.Σ. και την προώθηση της στρατηγικής του Ομίλου.
Επιθυμώ επίσης να ευχαριστήσω θερμά τον Νομικό Σύμβουλο της Τράπεζας καθηγητή κ. Γιώργο Καλλιμόπουλο, που ολοκληρώνει στα τέλη Ιουνίου την πολυετή, πολύτιμη και καθοριστική θητεία του στην Τράπεζα και τον Όμιλο, κλείνοντας ένα σημαντικό κύκλο προσφοράς.
Ο καθηγητής κ. Καλλιμόπουλος, με τις γνώσεις, τις ικανότητες, τη σοφία, την ευγένεια του, την εκτίμηση και το σεβασμό που απολάμβανε, εντός και εκτός Τραπέζης, την ηπιότητα του χαρακτήρα του, προσέφερε σημαντικό έργο και συνέβαλε καθοριστικά στη διασφάλιση των συμφερόντων της Τραπέζης.
Κυρίες και Κύριοι,
Η Τράπεζά μας, παρά τη βαθειά οικονομική κρίση και τη στενότητα πόρων, εκλογίκευσε αλλά δεν συρρίκνωσε τις δράσεις κοινωνικής ευθύνης, γιατί τις θεωρεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής μας.
Συνεχίσαμε μια σπουδαία παράδοση κοινωνικής ευθύνης, να στηρίζουμε σημαντικές πρωτοβουλίες στους τομείς:
- της παιδείας,
- της αριστείας,
- του αθλητισμού,
- της καινοτομίας,
- της οικονομικής εξωστρέφειας,
- της νεανικής επιχειρηματικότητας, και
- της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Προγράμματα όπως:
- το Go International, με την πρόσφατη επιτυχή οργάνωση του Go in Crete,
- τα Growth Awards,
- το «Η Ελλάδα Καινοτομεί»,
- το Export Gate,
- η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία,
- η στήριξη των Εθνικών Ομάδων Μπάσκετ και διακεκριμένων αθλητών,
- η συνεργασία με την Αποστολή της Αρχιεπισκοπής στο πρόγραμμα «Η Αποστολή Στηρίζει τους Μαθητές»,
ενίσχυσαν περαιτέρω την εικόνα και το κύρος της Τράπεζας στην πελατεία, την οικονομία και την κοινωνία.

Κυρίες & Κύριοι,
Παρά τις πρόσφατες όντως θετικές εξελίξεις με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, που επιβεβαιώνονται και από την πορεία και αντίδραση των αγορών, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας δύσκολο δρόμο για την οριστική έξοδο από την κρίση.
Μια πιο ευνοϊκή και συγκεκριμένη απόφαση στο χθεσινό Eurogroup για τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους και την εξασφάλιση της συμμετοχής της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα επιτάχυνε τις θετικές εξελίξεις.
Αλλά έγιναν κάποια θετικά βήματα, ενώ η εκταμίευση της δόσης, σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τη βελτίωση των προσδοκιών, μας επιτρέπουν να εστιάσουμε στο βασικό ζητούμενο για την οικονομία μας που είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη και στη διαμόρφωση ευνοϊκού οικονομικού κλίματος.
Η ανάπτυξη προϋποθέτει επενδύσεις.
Για την προσέλκυση επενδύσεων απαιτούνται απλά πράγματα:
Επομένως, να κάνουμε τη χώρα μας τόπο εξαιρετικά ελκυστικό και φιλικό για οικονομική δραστηριότητα, απασχόληση, επενδύσεις, καινοτόμες δράσεις και μονιμότερη κατοικία για διαμονή και επιχειρηματική δράση για τους πολίτες του κόσμου.
Με τη βελτίωση των συνθηκών, σήμερα, μετά από πολλά χρόνια, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να οργανώσουμε δυναμικά μια αναπτυξιακή φυγή προς τα εμπρός, μια μοναδική επενδυτική ώθηση, για να μην πάνε χαμένες οι μεγάλες θυσίες του λαού μας και για να βάλουμε τέλος στα μνημόνια και την επιτροπεία.
Ως απόλυτη προτεραιότητα οφείλουμε να υλοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις και αμφιταλαντεύσεις.
Η συνέπεια θα τροφοδοτήσει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των αγορών, θα περιορίσει τις αβεβαιότητες, θα διευκολύνει την πρόσβαση στις αγορές και θα επιταχύνει την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Δεν δικαιολογείται με ίδιες ή καλύτερες μακροοικονομικές επιδόσεις από την Πορτογαλία να πληρώνουμε 250 πόντους βάσης παραπάνω, και να μην μπορούμε να δανειστούμε, αλλά  και να είμαστε πέντε βαθμίδες πιο κάτω στις διεθνείς αξιολογήσεις φερεγγυότητας από την S&P και Moody’s.
Οι χρηματοδοτικές μας ανάγκες για την περίοδο 2018-2023 φαίνεται να είναι περιορισμένες, €7δις ετησίως κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, €11δις σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Είναι δυνατόν μία χώρα με τις δικές μας δυνατότητες να μην μπορεί να εφαρμόσει πολιτικές που θα άνοιγαν τις διεθνείς αγορές για να δανειστούμε €7δις ετησίως και να εξαρτώμεθα συνεχώς από τις διαθέσεις και τους πολιτικούς κύκλους των πιστωτών;
Παράλληλα, ήρθε επιτέλους η ώρα να χαράξουμε τη δική μας αναπτυξιακή στρατηγική και στρατηγική παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα στηρίζεται σε πρωτοβουλίες που έχουν χιλιοειπωθεί, αλλά δεν υλοποιούνται επαρκώς:
•    στην οικονομική εξωστρέφεια,
•    τις ιδιωτικές επενδύσεις και τα έργα υποδομών,
•    τη θεσμική σταθερότητα,
•    την άνθιση της επιχειρηματικότητας,
•    τις ανοικτές και ανταγωνιστικές αγορές,
•    τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας,
•    το ελκυστικό, επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον,
•    την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων,
•    το σύγχρονο φορολογικό πλαίσιο,
•    την αποκλιμάκωση των επιτοκίων και
•    τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης που  είναι ο μεγάλος ασθενής.
Όπως τόνισα, η συνεχής και ενεργός υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας.  
Κυρίες και Κύριοι,
Ο τραπεζικός τομέας εξέρχεται σταδιακά από μια μακρά και παρατεταμένη κρίση, που ο κλάδος δεν προκάλεσε, αλλά υπέστη, τις βαριές συνέπειές της.
Το 2016, ο τραπεζικός κλάδος έχει σταθεροποιηθεί, επέστρεψε στην οργανική κερδοφορία, ενίσχυσε περαιτέρω την κεφαλαιακή του διάρθρωση, βελτίωσε τη ρευστότητα, μείωσε την εξάρτηση για ρευστότητα από το Ευρωσύστημα, σταθεροποίησε το ύψος των επισφαλών δανείων, βελτίωσε την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και υλοποίησε με συνέπεια τα προγράμματα αναδιάρθρωσης.
Παρά τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, η κρίση κληροδότησε στις τράπεζες τέσσερις μεγάλες προκλήσεις, που καλούνται  ν’ αντιμετωπίσουν  επιτυχώς χωρίς καθυστερήσεις :
1.    τη σημαντική μείωση του ύψους των επισφαλών δανείων, που σήμερα διαμορφώνονται στα € 106 δις,
2.    τη στενότητα ρευστότητας, το έλλειμμα καταθέσεων και τη σημαντική εξάρτηση για χρηματοδότηση από τους έκτακτους μηχανισμούς τους Ευρωσυστήματος,
3.    την αρνητική πιστωτική επέκταση και την απομόχλευση του ενεργητικού που επιδρούν αρνητικά στα έσοδα,
4.    το μηδενισμό της κρατικής βοήθειας στην άντληση κεφαλαίων και ρευστότητας, ώστε, να αρθούν οι δεσμεύσεις  και οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί.
Παράλληλα, ως συνθήκη μεσοπρόθεσμης επιβίωσης, οι διεθνείς εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα επιβάλουν τον επιχειρησιακό και λειτουργικό μετασχηματισμό των τραπεζών, κυρίως λόγω
- της ψηφιακής επανάστασης και της ευρύτατης χρήσης νέων τεχνολογιών στο χρηματοπιστωτικό τομέα,
- τον εντεινόμενο ανταγωνισμό από μη τραπεζικούς οργανισμούς και τις διεθνείς αγορές και
- τη διαμόρφωση ενός πολυπλοκότερου, αυστηρότερου και απαιτητικότερου ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου.
Η Eurobank, όχι μόνο στάθηκε όρθια, αλλά αντιμετωπίζει επιτυχώς τις προκλήσεις, διαμορφώνοντας  παράλληλα, τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να πρωταγωνιστήσει στο νέο τραπεζικό οικονομικό περιβάλλον,
ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και με βαθιά πίστη και αυτοπεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε, ότι θα διακριθούμε.
Θα στηριχτούμε κυρίως στα ισχυρά μας ποιοτικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και στις αρχές και αξίες που διαμορφώνουν το χαρακτήρα αυτού του Οργανισμού.
Η Τράπεζά μας διαθέτει σήμερα:
•    Ολοκληρωμένο σχέδιο και στρατηγική ανάπτυξης,
•    Ένα ισχυρό, έμπειρο και αποτελεσματικό Διοικητικό Συμβούλιο
•    Σύγχρονη Εταιρική Διακυβέρνηση
•    Ικανή, σταθερή, έμπειρη και αφοσιωμένη Διοίκηση και στελέχη
•    Σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον
•    Ισχυρή ιδιωτική μετοχική σύνθεση
•    Σύγχρονη πολιτική Εταιρικής Ευθύνης και προσφοράς
•    Άξιο, ικανό, αφοσιωμένο, έμπειρο και κινητοποιημένο προσωπικό, αποτελεσματικούς πρεσβευτές στην πελατεία μας
•    Ισχυρή παράδοση και κουλτούρα πελατοκεντρικότητας, αξιοκρατίας, άριστης εξυπηρέτησης πελατείας, ομαδικότητας, καινοτομίας και ταχύτητας προσαρμογής
•    Την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση της πελατείας, των αγορών, των εποπτικών αρχών.
Κυρίες και κύριοι,
Θα ήθελα κλείνοντας να εκφράσω, τη βαθιά μου πεποίθηση ότι είναι στο χέρι μας να μετατρέψουμε την Ελλάδα στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή της Ευρώπης,
μια ανάπτυξη που θα ωφελήσει τους πολλούς,
καλλιεργώντας τις προϋποθέσεις που ήδη υπάρχουν,
απελευθερώνοντας την επιχειρηματικότητα και τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου,
αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των αγορών και των πολιτών στις προοπτικές της χώρας,
διαμορφώνοντας ένα ελκυστικό πλαίσιο επιχειρηματικής και επενδυτικής δράσης.
Μια επιχειρηματικότητα που δεν θα στηρίζεται στον κρατισμό και την προστασία από τον ανταγωνισμό, αλλά
•    θα στέκεται επάξια στη διεθνή αγορά, θα επενδύει,
•    θα αναλαμβάνει κινδύνους και θα επιβραβεύεται για αυτούς,
•    θα προάγει την καινοτομία,
•    θα υιοθετεί τη σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση,
•    θα σέβεται τις εργασιακές σχέσεις,
•    θα έχει σύγχρονη αντίληψη κοινωνικής ευθύνης και
•    θα μοιράζει μέρος του μερίσματος επιτυχίας σ' όλους τους εργαζόμενους και την κοινωνία.
Αν είναι να πετύχουμε, να βγούμε από την κρίση, πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι, να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και να αφήσουμε πίσω μας τις στείρες αντιπαραθέσεις, τις ιδεολογικές εμμονές, την εσωστρέφεια και τον κρατισμό.
Ας δούμε επιτέλους την κρίση και τις προκλήσεις της σαν μια μεγάλη ευκαιρία μπροστά μας, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας», καταλήγει ο κ. Καραμούζης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης