Στις 6 Νοεμβρίου δεν θα αποσαφηνιστούν τα μέτρα για το ελληνικό χρέος, αρνητική η DSA από ΔΝΤ - ΕΚΤ, οριστικά εκτός το QE

Στις 6 Νοεμβρίου δεν θα αποσαφηνιστούν τα μέτρα για το ελληνικό χρέος, αρνητική η DSA από ΔΝΤ - ΕΚΤ, οριστικά εκτός το QE
Στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου στο επίσημο ανακοινωθέν υπήρχε μια αρνητική έκπληξη που δεν υπήρχε στα προηγούμενα Eurogroup......
Μέσω μιας συστηματοποιημένης στρατηγικής προπαγάνδας η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει ως επιτυχία την ανύπαρκτη συμφωνία.
Χωρίς να υπάρχει καμία διαφοροποίηση από τα προηγούμενα Eurogroup και χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η διευθέτηση του χρέους επιχειρείται μια επικοινωνιακή καταιγίδα με στόχο την εσωτερική πολιτική κατανάλωση.
Στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου στο επίσημο ανακοινωθέν υπήρχε μια αρνητική έκπληξη που δεν υπήρχε στα προηγούμενα Eurogroup.
Η διευθέτηση του χρέους το 2018 εάν χρειαστεί και εάν είναι αναγκαία θα πραγματοποιηθεί ανέφερε το επίσημο κείμενο του Eurogroup.
Επίσης η αναφορά ότι η επιμήκυνση των δανείων του EFSF θα είναι από 0 χρόνια έως 15 χρόνια προφανώς και αποτελεί…πολιτικό εμπαιγμό.
Στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου καλλιεργήθηκαν ορισμένες φρούδες ελπίδες στηριζόμενες στα εξής πλάνα…..
1)Τις προσεχείς εβδομάδες θα εξεταστούν τα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
2)Το ΔΝΤ που παραμένει υπό την μορφή της Συμφωνίας Επί της Αρχής για 14 μήνες θα συντάξει δύο εκθέσεις βιωσιμότητας DSA μια την περίοδο όπου θα είναι έτοιμα τα μέτρα για το ελληνικό χρέος και μια δεύτερη και τελική το Καλοκαίρι του 2018.
3)Υπάρχει η πιθανότητα η Ελλάδα να πάρει ποσοτική χαλάρωση QE έως το τέλος του 2017.
4)Όλα αυτά θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να βγει στις αγορές με re opening επανέκδοση τέλη του 2017 ή αρχές του 2018
Πάνω σε αυτά τα  πλάνα η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την στρατηγική της τονίζοντας ότι θα αποσαφηνιστούν τα μέτρα για το χρέος και ότι η Ελλάδα θα πάρει ποσοτική χαλάρωση και ότι θα βγει στις αγορές με αξιώσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση προφανώς και έχει εκτεθεί.
Παρουσίασε στους βουλευτές της ένα σχέδιο με χρέος, ποσοτική χαλάρωση και έξοδος στις αγορές και έναντι αυτού του πλασματικού όπως αποδεικνύεται σχεδίου ψήφισε μια σειρά επώδυνων αλλά και αναγκαίων ταυτόχρονα μεταρρυθμίσεων.
Ίσως την ελληνική κυβέρνηση να την ξεγέλασαν, οι ευρωπαίοι μπορεί όντως να έδωσαν στο παρασκήνιο υποσχέσεις που δεν κράτησαν αλλά η πραγματικότητα είναι ότι καλλιεργούνται προσδοκίες που θα διαψευστούν όπως τόσα άλλα…

Στις 6 Νοεμβρίου του 2017 δεν θα παρουσιαστεί αναλυτική δέσμη μέτρων για το ελληνικό χρέος

Όχι στα Eurogroup στις 10 Ιουλίου, όχι στις 15 Σεπτεμβρίου, ούτε στις 9 Οκτωβρίου αλλά στις 6 Νοεμβρίου του 2017 θα έρθουν προς εξέταση όχι ακριβώς μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους αλλά ένα περίγραμμα παραμέτρων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ως βάση για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους το 2018 εάν χρειαστεί.
Υπάρχει μια αυταπάτη και μια προκλητική παραπλάνηση για το ελληνικό χρέος.
Θα έρθουν μέτρα, θα κατατεθούν μέτρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους…..αυτός είναι μύθος.
Τα δυνητικά μέτρα για το ελληνικό χρέος έχουν ήδη εξεταστεί από τον ESM με πολύ αναλυτικό τρόπο.
Η Γερμανία εδώ και 2-3 μήνες τα έχει παγώσει όχι λόγω των εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου αλλά λόγω της πεποίθησης των Γερμανών ότι η Ελλάδα εάν πάρει τώρα ανταλλάγματα δεν θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της.
Συν τοις άλλοις στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου παρουσίασε μια άτυπη δέσμη μέτρων π.χ. να δοθούν τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA (τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες) τα οποία συνολικά θα δώσουν έσοδα στην Ελλάδα 13 με 14 δισεκ. ευρώ.
Πρακτικά λοιπόν η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει συγκεκριμένη δέσμη μέτρων για την διευθέτηση του χρέους και για ένα άλλο λόγο.
Εάν τα μέτρα είναι επαρκεί, το ΔΝΤ γιατί συμφώνησε να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα με την Συμφωνία Επί της Αρχής για 14 μήνες και όχι για το διάστημα μέχρι και την παρουσίαση των μέτρων για το ελληνικό χρέος;
Επίσης εάν τα μέτρα για το ελληνικό χρέος είναι τόσο σοβαρά και σπουδαία γιατί τότε το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα κριθεί στο τέλος του προγράμματος;
Γιατί να χρειαστεί να εκπονηθούν δύο εκθέσεις βιωσιμότητας μια το 2017 και μια το 2018 στο τέλος του προγράμματος;
Είναι προφανές τι συμβαίνει;
Η Ελλάδα δεν θα πάρει ουσιαστικά μέτρα για το χρέος, το ΔΝΤ παρ΄ ότι θεωρητικά θα μπορούσε να συμμετάσχει με 1,8 δισεκ. δεν θα χορηγήσει νέο δάνειο και θα παραμείνει σε καθεστώς Συμφωνίας Επί της Αρχής….

Γιατί χρειάζονται δύο εκθέσεις βιωσιμότητας DSA από το ΔΝΤ;

Το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα με την Συμφωνία Επί της Αρχής χωρίς νέο δάνειο.
Όμως το ΔΝΤ – όπως τόνισε η επικεφαλής του Ταμείου η C. Lagarde – θα μελετήσει όποτε κατατεθούν μέτρα για το ελληνικό χρέος και θα εκπονήσει δύο εκθέσεις βιωσιμότητας μια μέσα στο 2017 και μια στο τέλος του προγράμματος το Καλοκαίρι του 2018.
Τόνισε επίσης ότι η τελική κρίση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα ληφθεί στην δεύτερη αξιολόγηση βιωσιμότητας δηλαδή το καλοκαίρι του 2018.
Γιατί χρειάζονται δύο εκθέσεις DSA – εκθέσεις βιωσιμότητας χρέους – όταν η τελική απόφαση για το ελληνικό χρέος εάν είναι βιώσιμο ή όχι θα ληφθεί το καλοκαίρι του 2018;

Η Ελλάδα δεν θα ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE το 2017

Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει αναχθεί στην σφαίρα της θρησκευτικής λατρείας.
Πέραν του ότι είναι το QE μια στρέβλωση, υπερβολή και πρακτικά ανοησία η ΕΚΤ δεν μπορεί να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης καθώς όπως έχουμε αποκαλύψει «ακόμη και εάν ανακοινωθούν μέτρα για το ελληνικό χρέος η ΕΚΤ θα πρέπει να εκπονήσει DSA έκθεση βιωσιμότητας με βασικό και δυσμενές σενάριο.
Στο δυσμενές σενάριο το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να παραμένει ως μη βιώσιμο» οπότε η ΕΚΤ δεν θα μπορέσει να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Αυτό που ίσως θα μπορούσε να συμβεί είναι ο ESM να αγοράζει πρωτογενώς μικρό μέρος ελληνικών εκδόσεων από το 2018.

Έξοδος στις αγορές μόνο για να αντικατασταθούν παλαιές εκδόσεις ή reprofiling

Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές θα στηριχθεί σε πρώτη φάση στην έκδοση 5ετούς ομολόγου.
Αξίζουν τώρα για αγορά τα ελληνικά ομόλογα;
Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό, άπαξ και η Ελλάδα δεν πήρε λύση για το χρέος και το QE θα πρέπει να δούμε την μέση απόδοση σε όλη την καμπύλη αποδόσεων των 20 ομολόγων;
Θα πρέπει να δούμε την συμπεριφορά του 10ετούς ομολόγου και του 2ετούς πρώην 5ετούς και να τα συγκρίνουμε με την Πορτογαλία…
Ο στόχος της Ελλάδος είναι η Πορτογαλία έως και 2 χρόνια από σήμερα.
Η μέση τιμή των 20 ελληνικών ομολόγων που διαπραγματεύονται είναι 79 μονάδες βάσης και μια κίνηση έως τις 83 μονάδες βάσης σε βάθος πολλών εβδομάδων θα ήταν ρεαλιστική εκτίμηση.
Η 10ετία εμφανίζει απόδοση 5,71% με 5,49%.
Χωρίς χρέος και χωρίς QE η μέση απόδοση θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 5% με 4,8% οπότε τα όρια βελτίωσης δεν είναι μεγάλα.
Το 10ετές Πορτογαλικό που είναι βασικό ομόλογο σύγκρισης για τα ελληνικά ομόλογα, εμφανίζει απόδοση 2,86% είχε φθάσει πριν λίγους μήνες στο 4,18%.
Υπάρχει μια σχολή σκέψης που λέει ότι η διαφορά μεταξύ 10ετούς ελληνικού και 10ετούς πορτογαλικού αυτό που ονομάζουμε spread πρέπει να είναι στις 100 μονάδες βάσης.
Δηλαδή εάν η Πορτογαλία βρίσκεται στο 2,86% η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται στην 10ετία στο 3,86%.
Η προσέγγιση αυτή είναι ακραία φιλόδοξη εάν ληφθεί υπόψη ότι υπάρχει τεράστιο χάσμα μεταξύ της Ελλάδος και της Πορτογαλίας στην πιστοληπτική ικανότητα.
Η Πορτογαλία βρίσκεται έως 8 βαθμίδες υψηλότερα με όρους πιστοληπτικής ικανότητας σε σχέση με την Ελλάδα με βάση την Moody's.... και 5 βαθμίδες υψηλότερα με όρους Standard and Poor’s.
Χωρίς χρέος, χωρίς QE και με τέτοιο χάσμα πιστοληπτικής ικανότητας η διαφορά – spread μεταξύ του ελληνικού 10ετούς και πορτογαλικού 10ετούς πρέπει να είναι τουλάχιστον 180 με 200 μονάδες βάσης όπερ σημαίνει 4,8% ή 4,6% με 4,8% απόδοση για το 10ετές ελληνικό.
Το επόμενο διάστημα πρέπει να παρακολουθούμε την συμπεριφορά του 10ετούς Πορτογαλικού ομολόγου.
Ως προς το spread Ελλάδος με Γερμανία στην 10ετία – η Γερμανία αποτελεί benchmark για όλα τα ευρωπαϊκά ομόλογα – την τρέχουσα περίοδο διαμορφώνεται στις 530 μονάδες βάσης.
Με βάση ένα ρεαλιστικό σενάριο το spread μεταξύ 10ετούς ελληνικού και 10ετούς γερμανικού ομολόγου θα πρέπει να υποχωρήσει στις 450 μονάδες.
Στην 2ετία πρώην 5ετές που αποτελεί και στόχο για re opening επανέκδοση εμφανίζει απόδοση 4,68% με 4,42%.
Η διαφορά spread με την Πορτογαλία είναι χαοτική.
Υποχώρηση κάτω από 4% στο νυν 2ετές ελληνικό ομόλογο θα το έντασσε στην υπερτιμημένη ζώνη…ωστόσο λόγω λανθασμένης προσδοκίας για QE το 2017 – δεν θα πάρουμε QE το 2017 – ίσως η απόδοση υποχωρήσει κάτω από 4% στο 3,8% ή και οριακά χαμηλότερα.....

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS