Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η κυβέρνηση αναβάλλει το 5ετές για 20/7 ή 24/7 - Προσβλέπει σε «ωραιοποίηση» της DSA από ΔΝΤ και αναβάθμιση από S and P

Η κυβέρνηση αναβάλλει το 5ετές για 20/7 ή 24/7 - Προσβλέπει σε «ωραιοποίηση» της DSA από ΔΝΤ και αναβάθμιση από S and P
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ η DSA που θα παρουσιαστεί στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου 20 Ιουλίου θα υπάρξει ωραιοποίηση των αναφορών για το ελληνικό χρέος.
Η αποκάλυψη από το bankingnews ότι μετατίθεται για λίγες ημέρες κατά το πιθανότερο σενάριο - στις 20 Ιουλίου ή 24 Ιουλίου - η έκδοση του 5ετούς ομολόγου για τεχνικούς λόγους…έχει και συνέχεια.
Ο ΟΔΔΗΧ διερευνώντας με προσοχή τις αγορές διαπίστωνε ότι ενώ στόχος ήταν 4,4% με 4,5% για το επιτόκιο στο 5ετές αντλώντας 3 δισεκ….οι προσφορές ήταν για ολίγον υψηλότερα λίγο χαμηλότερα από το επιτόκιο Σαμαρά στην 5ετία δηλαδή 4,95%.
Αυτός ο προβληματισμός όμως δύναται να ξεπεραστεί και έτσι αποφασίστηκε η προσωρινή αναβολή είτε για τις 20 Ιουλίου είτε για τις 24 Ιουλίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ η DSA που θα παρουσιαστεί στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου 20 Ιουλίου θα υπάρξει ωραιοποίηση των αναφορών για το ελληνικό χρέος.
Συγκεκριμένα ενώ στο παρελθόν τονιζόταν ότι το χρέος είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ μη βιώσιμο… στην νέα έκθεση θα τονίζεται ότι το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο.
Θα εξαλειφτεί η φράση εξαιρετικά…
Ταυτόχρονα η DSA θα υπενθυμίζει ότι το ΔΝΤ θεωρεί βιώσιμο το χρέος έως το 2030 μετά μάλιστα και τις παρεμβάσεις που υπήρξαν με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Γενικώς το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο αλλά το ΔΝΤ στην νέα έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος θα χρησιμοποιεί σχετικά πιο ήπιες φράσεις.
Η κυβέρνηση λοιπόν θέλει να εκμεταλλευτεί αυτή την πιθανότητα ώστε να καρπωθεί πόντους για να πετύχει καλύτερο επιτόκιο.
Ταυτόχρονα όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews στις 21 Ιουλίου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s είτε κατά 1 κλίμακα είτε το outlook δηλαδή τις προοπτικές της οικονομίας.

Η έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ

Στις 20 Ιουλίου του 2017 συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ώστε να αποτιμήσει την έκθεση βιωσιμότητας DSA της Ελλάδος η οποία έχει ήδη υποβληθεί στο Ταμείο.
Η έκθεση βιωσιμότητας αναφέρει ότι το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο ουσιαστικά διατηρείται η βασική στρατηγική θέση του ΔΝΤ ως προς το ελληνικό χρέος όπως είχε παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο του 2017 με την διαφοροποίηση της απάλλειψης της λέξης εξαιρετικά....
Παρά τα μέτρα που ενέκρινε η Ευρωζώνη, το ΔΝΤ εκτιμά ότι μέχρι το 2060 το ελληνικό χρέος θα έχει εκτιναχθεί στο 275% του ΑΕΠ, με τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας την ίδια περίοδο να απορροφούν το 62% του ΑΕΠ, γεγονός που τις καθιστά «εκρηκτικές».
Στην ανάλυση βιωσιμότητας θα αναφέρεται ότι οι παρεμβάσεις για το χρέος δεν είναι συνεπείς με τη βιωσιμότητα.
Το ΔΝΤ θα επιμείνει για μεγαλύτερη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ώστε να διατηρηθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας εντός του εύρους 15%-20% του ΑΕΠ.
Το ΔΝΤ θα επαναλάβει τις πάγιες προτάσεις του όπως επέκταση της περιόδου χάριτος και αναβολές καταβολής τόκων έως το 2040, επέκταση των ωριμάνσεων των ευρωπαϊκών δανείων έως το 2070 και τη μείωση των επιτοκίων των δανείων του EFSF και του ESM σε επίπεδα χαμηλότερα του 1,5% για περίοδο 30 ετών.
Ως προς το ΑΕΠ είναι πιθανό να αναθεωρήσει το ΔΝΤ την προηγούμενη εκτίμηση του για 1% και να αυξήσει στο 1,4% το ΑΕΠ για το 2017 ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα το περιορίζει στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2018 και μετά, αντί του 3,5% που προβλέπει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Στο βασικό του σενάριο το ΔΝΤ εκτιμάει ότι το ελληνικό χρέος αναμένεται στο 170% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και στο 164% του ΑΕΠ το 2022, ωστόσο στη συνέχεια θα αυξηθεί, φτάνοντας το 275% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.
Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα ξεπεράσουν το 15% του ΑΕΠ το 2024, θα φτάσουν το 33% του ΑΕΠ το 2040 και θα εκτοξευθούν στο 62% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.
Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αυξήσουν τα capital buffer
Οι ελληνικές τράπεζες για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και χωρίς ρίσκα στους ισολογισμούς τους το μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει να αυξήσουν τα capital buffer.
Αν και δεν είναι σαφές εάν θα προσδιορίζεται πόσο θα μπορούσαν να αυξηθούν τα capital buffer τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών ωστόσο ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι θα απαιτηθούν επιπλέον 5 δισεκ.
Ήδη τα capital buffer στις ελληνικές τράπεζες ανέρχονται σε 5-6 δισεκ. οπότε με την νέα αύξηση θα ανέλθουν στα 10 με 11 δισεκ. ευρώ.

Η Standard and Poor’s είναι πιθανό να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα Β από Β- δηλαδή κατά 1 κλίμακα ή να αναβαθμίσει το outlοοκ στις 21 Ιουλίου

Ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής ικανότητας Standard and Poor’s είναι πιθανό να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα Β από Β- δηλαδή κατά 1 κλίμακα ή να αναβαθμίσει το outlοοκ τις προοπτικές της οικονομίας από ουδέτερο σε θετικό στις 21 Ιουλίου του 2017.
Εφόσον προηγηθεί η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές στις 18 και 19 Ιουλίου με έκδοση 5ετούς και με επιτόκιο 4,4% ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor's είναι πολύ πιθανό να αναβαθμίσει την πιστολητπική ικανότητα κατά 1 κλίμακα σε Β από Β- ή να αναβαθμίσει την προοπτική της Ελλάδος.
Εφόσον αυτό συμβεί η Ελλάδα θα απέχει 5 βαθμίδες έως ότου φθάσει στην κατηγορία investment grade…εκεί που είναι σήμερα η Πορτογαλία και η Κύπρος.
Η κατηγορία investment grade δηλαδή επενδυτικός βαθμός είναι από την κλίμακα ΒΒΒ- και υψηλότερα (βλέπε πίνακες που ακολουθούν)
Ως παράδειγμα αναφέρεται ότι εάν η Ελλάδα ήταν σήμερα στην κατηγορία investment grade θα είχε ενταχθεί στο QE και θα απολάμβανε όλων των προνομιών της ΕΚΤ χωρίς να χρειάζεται τα μνημόνια.
Η Standard and Poor's βαθμολογεί την Ελλάδα με την υψηλότερη κλίμακα και ως εκ τούτου η ΕΚΤ και οι αγορές λαμβάνουν υπόψη αυτή την βαθμολογία στις αναλύσεις τους ή σε άλλα θεσμικά θέματα.
Μια αναβάθμιση θα είναι θετικό νέο για το ελληνικό χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων.
Εφόσον αναβαθμίσει την Ελλάδα ο αμερικανικός οίκος η επίδραση στην αγορά θα είναι πολύ μεγαλύτερης βαρύτητας και ισχύος από την πρόσφατη σχετικά αναβάθμιση της Ελλάδος από τον οίκο Moody’s στις 23 Ιουνίου στην κλίμακα Caa2 από Caa3 δηλαδή κατά 1 βαθμίδα.
Η αναβάθμιση από την Moody's όμως δεν είχε καμία ουσιαστική επίδραση στην αγορά και υπάρχει προφανώς λόγος.
Ως γνωστό η ΕΚΤ και οι αγορές λαμβάνουν υπόψη της υψηλότερη βαθμολογία της Ελλάδος δηλαδή B- που δίνει η Standard and Poor’s.
Η Moody’s έκλεισε κάπως την ψαλίδα έναντι της βαθμολογία της Standard and Poor’s για την Ελλάδα ωστόσο ακόμη υπολείπεται 2 βαθμίδες.

H Moody's αναβάθμισε την Ελλάδα στις 23 Ιουνίου στην κλίμακα Caa2 από Caa3

Σε αναβάθμιση (κατά μία βαθμίδα) της αξιολόγησης για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (σε εξασφαλισμένα και μη ομόλογα) της Ελλάδας προχώρησε η Moody's, σε «Caa2» από «Caa3», μεταβάλλοντας μάλιστα και σε «θετικές», από «σταθερές», τις προοπτικές επαναξιολόγησης.
Το ανώτατο όριο αξιολόγησης (ceiling) μετεβλήθη σε «B3» και «Caa2», από «Caa2» και «Caa3», για ομόλογα (σε ξένο και εγχώριο νόμισμα) και καταθέσεις αντίστοιχα, και αντικατοπτρίζει ότι πλέον η Ελλάδα δεν αποτελεί «απειλή» για την Ευρωζώνη.
Η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα επιβεβαιώθηκε σε «NP» (Not Prime).
Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας αποτελεί επιβεβαίωση του bankingnews που είχε αποκαλύψει ότι επίκειται αναβάθμιση κατά 1 βαθμίδα της ελληνικής οικονομίας πολύ έγκαιρα ήδη από τις 7, 12 και 23 Ιουνίου 2017.
Η αναβάθμιση θα έχει σχεδόν ουδέτερη επίδραση στην αγορά καθώς ως γνωστό οι επενδυτές και η ΕΚΤ λαμβάνουν υπόψη την υψηλότερη βαθμολογία κάθε χώρας.
Στην προκειμένη περίπτωση της Ελλάδος την υψηλότερη βαθμολογία την δίνει η Standard and Poor's.
Ωστόσο η Moody's προειδοποιεί ότι οι οικονομικοί, δημοσιονομικοί και πολιτικοί κίνδυνοι της Ελλάδας παραμένουν πολύ υψηλοί.
Τα αρνητικά σενάρια - ιδίως σε σχέση με τα πολιτικά γεγονότα και τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων - είναι απολύτως ρεαλιστικά.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται για την απόφασή του την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος διάσωσης που θα αποδεσμεύσει τη δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ τις επόμενες ημέρες.
Αυτό θα επιτρέψει στη χώρα να εξοφλήσει τις επερχόμενες δανειακές υποχρεώσεις.
Επίσης, επικαλείται τις βελτιωμένες δημοσιονομικές προοπτικές από το τέλος του 2016, που αναμένεται να οδηγήσουν σύντομα στην αντιστροφή της τάσης του δημόσιου χρέους της χώρας.
Τρίτον, αναφέρεται στα σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας.
Αν και είναι πολύ νωρίς για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η οικονομική ανάπτυξη θα διατηρηθεί, η Moody's αναμένει ανάπτυξη το 2017 και μετά, μετά από τρία χρόνια στασιμότητας και σωρευτικών απωλειών.
Το θετικό outlook οφείλονται στην επιτυχή ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους.



Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων και βαθμολογία της Ελλάδος











Moody's

S&P

Fitch

Άριστη

Aaa

AAA

AAA

Υψηλής Διαβάθμισης

Aa1

AA+

AA+



Aa2

AA

AA



Aa3

AA-

AA-

Υψηλότερα της Μεσαίας 
αξιολόγηση


Α1 Ελλάδα
2005


Α+ Ελλάδα 2005




Α+Ελλάδα 2005















Α2

Α

Α



Α3

Α-

Α-

Χαμηλότερα της Μεσαίας αξιολόγησης

Baa1

BBB+

BBB+



Baa2

BBB

BBB



Baa3

BBB-

BBB-

Μη επενδυτικά ομόλογα 
(junk - σκουπίδια)


Ba1

BB+

BB+



Ba2

BB

BB



Ba3

BB-

BB-

Κερδοσκοπικά

B1

B+

B+



B2

B

B



B3

B- *Eλλάδα

B- 

Υψηλού κινδύνου

Caa1 

CCC+

CCC+



Caa2* Ελλάδα

CCC 

CCC* Ελλάδα



Caa3* Ελλάδα

CCC-

CCC-

Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας

Ca

CC

CC





C

C

Χρεοκοπία

C Ελλάδα

D Ελλάδα

D Ελλάδα

Με την κίτρινη επισήμανση η τρέχουσα βαθμολογία της Ελλάδος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης