Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

«Όλα ή τίποτε» το σχέδιο του ΔΝΤ για την Ελλάδα απαιτώντας γενναία αναδιάρθρωση στο χρέος, με AQRs και πλεονάσματα

«Όλα ή τίποτε» το σχέδιο του ΔΝΤ για την Ελλάδα απαιτώντας γενναία αναδιάρθρωση στο χρέος, με AQRs και πλεονάσματα
Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες παρά τις 3 ανακεφαλαιοποιήσεις δεν έχουν εξυγιανθεί
Με την στρατηγική «όλα ή τίποτε» προσέρχεται το ΔΝΤ στην 3η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος καθώς σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένη πηγή η Lagarde η επικεφαλής του Ταμείου και ο Thomsen ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην ΕΕ γνωρίζουν ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή «εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ώστε η Ελλάδα να έχει βάσιμες ελπίδες να ανακάμψει οικονομικά με βιώσιμο και όχι προσωρινό τρόπο το ΔΝΤ δεν έχει κανένα λόγο να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ούτως ή άλλως με την Συμφωνία Επί της Αρχής έχει ανοίξει την πόρτα της εξόδου.
Ωστόσο στην 3η αξιολόγηση που θεωρείται πολύ κρίσιμη το ΔΝΤ θα παίξει το τελευταίο χαρτί που είναι ο συνδυασμός άσκησης πίεσης με τα AQRs στις ελληνικές τράπεζες και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες παρά τις 3 ανακεφαλαιοποιήσεις δεν έχουν εξυγιανθεί και εφόσον έχει αποφασιστεί αυτόνομα κάθε τράπεζα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των NPEs των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα δάνεια θα χρειαστούν 10 με 12 δισεκ. νέα κεφάλαια ώστε να εξυγιανθούν πλήρως.
Βέβαια μια 4η ανακεφαλαιοποίηση με 10-12 δισεκ. ενώ θεωρείται η καλύτερη λύση προσκρούει σε πολλά εμπόδια, dilution ιδιωτών μετόχων και αναβαλλόμενη φορολογία όπου αγγίζει τα 21 δισεκ. ευρώ σε σύνολο 33 δισεκ. που είναι τα κεφάλαια των τραπεζών.
Το ΔΝΤ θα ασκήσει πίεση στην ελληνική κυβέρνηση και θα θέσει ως όρο στην 3η αξιολόγηση την διεξαγωγή AQRs στις ελληνικές τράπεζες, να ελεγχθεί η ποιότητα των δανείων των τραπεζών.
Ωστόσο το ΔΝΤ την διεξαγωγή AQRs – που η ΕΚΤ και ο SSM ΔΕΝ έχουν σχεδιάσει για τις ελληνικές τράπεζες – δεν θα την ζητήσει μόνο ως πίεση για να προχωρήσει η διευθέτηση του ελληνικού δημοσίου χρέους που χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά μη βιώσιμο.
Το ΔΝΤ όντως πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει AQRs για λόγους εξυγίανσης των τραπεζών, επίλυσης του προβλήματος των κόκκινων δανείων ώστε οι τράπεζες καθαρές και εξυγιασμένες να επιταχύνουν την ανάκαμψη της οικονομίας.
Το ΔΝΤ πιστεύει ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα με αυτόνομο τρόπο θα προωθήσουν λύσεις για τα προβληματικά δάνεια αλλά η διαδικασία θα είναι μακροχρόνια, θα απαιτηθούν 5 χρόνια ώστε να εξυγιανθούν.
Ως τότε πως οι τράπεζες θα έχουν θετική συμβολή στην εθνική οικονομία;
Το ΔΝΤ θα χρησιμοποιήσει και το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων ως μέσο πίεσης.
Το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα έως το 2022 είναι ένας δύσκολος στόχος που η Ελλάδα ακόμη και εάν καταφέρνει να το πετυχαίνει… θα λειτουργεί στο όριο»

Συμπέρασμα

Το ΔΝΤ γνωρίζει ότι η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του από το ελληνικό πρόγραμμα έχει ξεκινήσει.
Έχει την δυνατότητα να ακολουθήσει δύο δρόμους, αποστασιοποίηση και τυπική συμμετοχή ή φουλ επίθεση ώστε να πιεστεί η Ευρώπη να διευθετηθεί το ελληνικό χρέος.
Θα επιλέξει το φουλ επίθεση καθώς δεν έχει να χάσει τίποτε.
Η πραγματικότητα είναι ότι Γερμανία και ESM δεν εξετάζουν διευθέτηση του χρέους πλιν από τα ομόλογα ANFA - SMP

O ESM σχεδιάζει το ελληνικό μέλλον χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ
 
Με βάση πολύ έγκυρη και καλά ενημερωμένη πηγή «ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης σχεδιάζει την επόμενη ημέρα του ελληνικού προγράμματος στην οποία δεν θα περιλαμβάνεται το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ θα αποχωρήσει οριστικά και δεν θα έχει κανένα ρόλο, ούτε τεχνικό, ούτε συμβουλευτικό.
Όχι στο Eurogroup στις 6 Νοεμβρίου αλλά κάποια στιγμή αρχές 2018 – στα επόμενα Eurogroup – οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα ανακοινώσουν την έναρξη των διαδικασιών μετατροπής του ESM σε ένα νέο φορέα με χαρακτηριστικά Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.
Το σημαντικότερο στοιχείο όλων είναι ότι έχει αποφασιστεί το ΔΝΤ να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα και αυτό θα το επικοινωνήσουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετά τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου 2017»
Εν τω μεταξύ με αφορμή το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του bankingnews και του Μάριου Χριστοδούλου για τα ομόλογα ANFA και SMP νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΚΤ έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο το οποίο τμηματοποιεί τα μέτρα για το χρέος.
Η ΕΚΤ και ο ESM γνωρίζουν πολύ καλά ότι με τμηματοποίηση των μέτρων για το χρέος η DSA η έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος δεν θα μπορούσε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι βιώσιμο.
Η ΕΚΤ ωστόσο προτείνει ειδικά τα κέρδη ύψους 7,69 δισεκ. ευρώ από τα ANFA και SMP να δοθούν τμηματικά δηλαδή σε 4 δόσεις αρχής γενομένης είτε από το τέλος του 2018 ή από το τέλος του 2019.
Το 2013 ήταν η τελευταία χρονιά που η χώρα μπόρεσε να αποσπάσει ένα καλό κομμάτι από αυτά τα κέρδη πριν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σκληρύνουν τη στάση τους τοποθετώντας τον εξής «αστερίσκο»: επιστροφή κερδών μόνο μετά από συμφωνία της Αθήνας με τους πιστωτές.
Τον Ιούλιο του 2013 επεστράφησαν στην Ελλάδα κέρδη ύψους 2,696 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αγοράς ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ (Securities Market Program, SMP) ενώ από το 2014 και μετά ξεκίνησαν οι μικρές «ενέσεις» ρευστότητας λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που είχαμε στις διαπραγματεύσεις.
Ενώ για το 2014 είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό έσοδα από ANFAs και SMPs 2,329 δισ. ευρώ, τελικά ήρθαν στα ταμεία μόλις 580 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσόν από αυτά τα κέρδη ύψους 1,749 δισ. ευρώ παρέμεινε στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης.
Το ίδιο συνέβη και το 2015 που η χώρα βίωσε την πιο μεγάλη πιστωτική ασφυξία και με την κυβέρνηση να ψάχνει για «οξυγόνο» στα αποθεματικά των φορέων της γενικής κυβέρνησης για να μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις της.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα το bankingnews τα χρήματα που δικαιούται να λάβει η χώρα μας από αυτά τα κέρδη των ομολόγων ANFA φτάνουν τα 13,690 δισ. ευρώ έως και το 2038.
Πρόκειται για υπεραξίες από τίτλους που διέφυγαν το μεγάλο «κούρεμα» που συνέβη στα υπόλοιπα ομόλογα με το PSI+.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγόρασε αυτούς τους τίτλους στο απόγειο της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη στο πλαίσιο του προγράμματος SMP, μαζί με ιρλανδικά, ισπανικά, ιταλικά και πορτογαλικά ομόλογα.
 Αυτά αποκτήθηκαν στη δευτερογενή αγορά σε τιμές 30%-40% χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας.
Με την απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012 «άναψε» το «πράσινο φως» ώστε τα κέρδη που έβγαλαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ από αυτά τα ομόλογα να επιστραφούν στην Ελλάδα.
Τα έσοδα από τα ANFAs και τα SMPs δεν προσμετρώνται στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος που προβλέπει το Μνημόνιο, ενώ έχει συμφωνηθεί να κατευθύνονται σε ειδικό λογαριασμό που διατηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Η εκταμίευσή τους γίνεται αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και για κανέναν άλλο λόγο.
Μετά τον Αύγουστο του 2018, που εκπνέει το τρίτο Μνημόνιο, η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει σχέδιο για την επιστροφή των χρημάτων από ANFAs και SMPs.

Κέρδη από ομόλογα SMP και ANFA από το 2012 έως το 2038


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης