Σχέδιο ΔΝΤ να μπλοκάρει την 3η αξιολόγηση εάν δεν προχωρήσουν χρέος, AQRs στις τράπεζες με ρητή δέσμευση ΕΕ, ΕΚΤ

Σχέδιο ΔΝΤ να μπλοκάρει την 3η αξιολόγηση εάν δεν προχωρήσουν χρέος, AQRs στις τράπεζες με ρητή δέσμευση ΕΕ, ΕΚΤ
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή το ΔΝΤ σχεδιάζει να μπλοκάρει την 3η αξιολόγηση θέτοντας επί τάπητος όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στους ευρωπαίους, στην ΕΚΤ και στην ΕΕ τα εξής θέματα.
Νέα τροπή φαίνεται ότι παίρνει το σήριαλ της στάσης που θα κρατήσει το ΔΝΤ στα δύο πιο καίρια ζητήματα που απασχολούν την οικονομία, το χρέος και τα AQRs στις τράπεζες.
H Lagarde του ΔΝΤ που θα επισκεφθεί την Ελλάδα 29/9/2017 θα στείλει ξεκάθαρα μηνύματα προς την Ελλάδα και την ΕΕ για το χρέος και τα AQRs.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή το ΔΝΤ σχεδιάζει να μπλοκάρει την 3η αξιολόγηση θέτοντας επί τάπητος όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στους ευρωπαίους, στην ΕΚΤ και στην ΕΕ τα εξής θέματα.
-Πως θα επιτρέψετε στην Ελλάδα να ολοκληρώσει τον 8ετή κύκλο των μνημονίων και των προγραμμάτων στήριξης τον Αύγουστο του 2018 χωρίς να έχει επιλυθεί το χρέος;
-Πως θα επιτρέψετε στην Ελλάδα να βγει από τα προγράμματα στήριξης χωρίς να έχει διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες είναι θωρακισμένες σε μελλοντικές κρίσεις;
Η θέση του ΔΝΤ είναι ότι η Ελλάδα τον Αύγουστο του 2018 δεν μπορεί να βγει από τα προγράμματα στήριξης ακόμη και εάν υπάρξει κάποιας μορφής διευθέτηση του χρέους, κοινώς αποδέχεται ότι είναι απαραίτητη η ECCL πιστωτική γραμμή.
Επίσης το ΔΝΤ και σε αυτό το θέμα θα φανεί απόλυτο είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξουν άλλα πειράματα στις ελληνικές τράπεζες.
Από το τρίτο πρόγραμμα θα περισσέψουν κάποια κεφάλαια περίπου 30 δισεκ. και το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι μέρος αυτών θα πρέπει να συμφωνηθεί και να δεσμευθεί ως capital buffer στις ελληνικές τράπεζες για την νέα ανακεφαλαιοποίηση τους.
Οι τράπεζες θα χρειαστούν ακόμη 10 δισεκ. ή και περισσότερα ώστε να αντιμετωπίσουν ριζικά και ουσιαστικά το βασικό πρόβλημα των NPLs και NPEs, έχει επισημάνει το ΔΝΤ.
Για το ΔΝΤ τα AQRs δεν είναι απλά ένας δογματισμός ή ένα μέσο πίεσης προς την ΕΕ και την Γερμανία να διευθετήσει το χρέος.
Τα AQRs θα είναι η απόδειξη της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης της Ελλάδος και των τραπεζών στις διεθνείς αγορές.
Οι αγορές γνωρίζουν ότι οι τράπεζες δεν είναι πλήρεις και κεφαλαιακές επαρκείς όσο μπορεί να εμφανίζονται και σίγουρα είναι απροετοίμαστες σε μια νέα τραπεζική ή οικονομική κρίση.
Το ΔΝΤ ωστόσο αμφιταλαντεύεται εάν θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αποπληρωμής των δανείων που έχει χορηγήσει προς την Ελλάδα ύψους 12 δισεκ. με επιτόκιο 3,80% ή όχι;.
Εάν το ΔΝΤ προτείνει να αποπληρωθεί μέρος του δανείου ώστε να περισσέψουν κεφάλαια τότε θα φέρει σε δύσκολη θέση την ΕΚΤ και την ΕΕ.
Όπως έχει επισημανθεί εάν τελικώς πραγματοποιηθούν AQRs γιατί ΕΚΤ και SSM αλλά και η ΕΕ δεν τα θέλουν….τότε θα προκύψει ζημία λόγω AQRs, IFRs 9, TAR και stress tests περίπου 6 με 7 δισεκ. και θα χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου οι τράπεζες.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS