Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ενώ δρομολογούν έξοδο του ΔΝΤ μετά την 3η αξιολόγηση, το Ταμείο προτείνει 5 μέτρα για χρέος και ΑΜΚ 10 δισ στις τράπεζες

tags :
Ενώ δρομολογούν έξοδο του ΔΝΤ μετά την 3η αξιολόγηση, το Ταμείο προτείνει 5 μέτρα για χρέος και ΑΜΚ 10 δισ στις τράπεζες
Εάν ο συνδυασμός αυτών των παρεμβάσεων δεν υλοποιηθεί η Ελλάδα θα αναφέρει το ΔΝΤ θα χρειαστεί 4ο ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης δηλαδή 4ο μνημόνιο.
Το ΔΝΤ προτείνει μια δέσμη 5 μέτρων για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους και ταυτόχρονη νέα ανακεφαλαιοποίηση στις τράπεζες 10 με 12 δισεκ. αυτή θα είναι η λύση πακέτο ώστε η Ελλάδα να μπορεί να βγει οριστικά από τα μνημόνια και να δανείζεται με ικανοποιητικούς όρους από τις αγορές.
Πηγή καλά ενημερωμένη, αναφέρει ότι το ΔΝΤ έχει εκπονήσει ένα σχέδιο γνωρίζοντας ότι οι ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδος δρομολογούν την έξοδο του Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα με το πέρας της 3ης αξιολόγησης.
Η 3η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί τέλη του 2017 αλλά έως τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2018.
Μετά το πέρας της 3ης αξιολόγησης θα ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης του ΔΝΤ.
Να σημειωθεί ότι στο Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου 2017 θα εξεταστεί το πλάνο μετατροπής του ESM του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
Ενώ όλα αυτά θα συμβούν το ΔΝΤ προετοιμάζεται ώστε να ασκήσει ασφυκτική πίεση προς την Ευρώπη να δεχθεί τα δύο βασικά της αιτήματα.

1)Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από το μνημόνιο χωρίς διευθέτηση του ελληνικού χρέους και προτείνει
Α)Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής πάνω από 10 χρόνια σε εύρος μεταξύ 15 και 20 ετών.
Β)Μείωση των επιτοκίων των δανείων του EFSF ώστε να προσεγγίσει τα επίπεδα των επιτοκίων του ESM δηλαδή από 2,5% προς το 0,89% μάλλον 1,20% με 1,25%.
Να θυμίσουμε ότι το μέσο επιτόκιο του ΔΝΤ καθορίζεται με SDRs ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα +2% δηλαδή επιτόκιο περίπου 3,8%.
Ο ESM δανείζει την Ελλάδα με επιτόκια 0,89%.
Ο EFSF είχε δανείσει την Ελλάδα με επιτόκια 2,5%
Τα ομόλογα GLF 52,9 δισεκ. των διακρατικών δανείων της ΕΕ προς την Ελλάδα έφεραν επιτόκιο 0,65%
Γ)Μεταφορά των κερδών από τα ομόλογα ANFA και SMP ύψους 4,93 δισεκ. να δοθούν στην Ελλάδα.
Δ)Να αποπληρωθούν τα δάνεια του ΔΝΤ ύψους περίπου 12 δισεκ. προς την Ελλάδα από τον ESM.
E)Να υπάρξει μέριμνα ώστε να υπάρξει κάποιος μηχανισμός στήριξης τύπου πιστωτικής γραμμής ως δικλείδα ασφαλείας για να μπορεί η Ελλάδα μετά το 2018 να βγει στις αγορές.

2)Το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν θωρακιστεί ένα υφιστάμενων και μελλοντικών κινδύνων και ότι χρειάζονται νέα ανακεφαλαιοποίηση 10 με 12 δισεκ.
Η νέα ανακεφαλαιοποίηση που θα προκύψει ως ανάγκη από την διεξαγωγή AQRs κρίνεται απαραίτητη από το Ταμείο.
Τα 10-12 δισεκ. σε συνδυασμό με το κεφαλαιακό απόθεμα 9 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου δημιουργούν ένα buffer 20 δισεκ. με τα οποία θα αντιμετωπιστεί ριζικά το πρόβλημα των προβληματικών δανείων.

Εάν ο συνδυασμός αυτών των παρεμβάσεων δεν υλοποιηθεί η Ελλάδα θα αναφέρει το ΔΝΤ θα χρειαστεί 4ο ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης δηλαδή 4ο μνημόνιο.

Τι είναι διατεθειμένη η ΕΕ να αποδεχθεί;

Στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους η ΕΕ προτείνει μια λύση ημίμετρο.
1)Την καταβολή των κερδών 4,93 δισεκ. από τα ομόλογα ANFA τμηματικά όχι εφάπαξ
2)Αποπληρωμή των δανείων που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα που ανέρχονται σε 12 δισεκ. με επιτόκια 3,80% θα αντικατασταθούν με 12 δισεκ. – το καλοκαίρι του 2018 θα έχουν μειωθεί στα 10 δισεκ. – με επιτόκια 0,89%.
Μόνο από την διαφορά επιτοκίων προκύπτει 291 εκατ ευρώ διαφορά σε τόκους.
Ως προς τις τράπεζες ΕΚΤ και ΕΕ δεν θέλουν να διενεργήσουν νέα ανακεφαλαιοποίηση ή νέα AQRs στις ελληνικές τράπεζες.
Ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα φουσκώσουν τον λογαριασμό.
Είναι 100% σίγουρο ότι ο λογαριασμός που θα βγει για τις ελληνικές τράπεζες ακόμη και εάν δεν υλοποιηθούν AQRs από IFRs 9, ΤΑΡ δηλαδή την ανασκόπηση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων και stress tests θα είναι στο καλό σενάριο 5 με 6 δισεκ. και στο κακό σενάριο 8 δισεκ.
Με AQRs θα πρέπει να προστεθούν άλλα 2 δισεκ. στις κεφαλαιακές ανάγκες και ζημίες.
Φαίνεται ότι αποκλείεται να μην διεξαχθούν AQRs και οι τράπεζες στην Ελλάδα απλά να καθαρίσουν με το χαμηλότερο κόστος, εάν δεν υπάρξουν AQRs ο λογαρισμός θα βγει φουσκωμένος...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης