Εθνική Τράπεζα: Στο 2,90% η απόδοση ομολόγου - Επιβεβαίωση bankingnews

Εθνική Τράπεζα: Στο 2,90% η απόδοση ομολόγου - Επιβεβαίωση bankingnews
Το ομόλογο προσέλκυσε το ενδιαφέρον περισσότερων από 110 θεσμικών επενδυτών, με τη ζήτηση να φτάνει στα 2 δισ. ευρώ
Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας Α. Ε. (ΕΤΕ) ολοκλήρωσε χθες (10/10) την πρώτη συναλλαγή Ελληνικών Kαλυμμένων Oμολόγων από το 2009 (εφεξής η Συναλλαγή) και Ελληνικής τράπεζας από το 2014 στις Διεθνείς Χρηματαγορές, εκδίδοντας ένα τριετές καλυμμένο ομόλογο, ύψους 750 εκατομμυρίων Ευρώ, με απόδοση 2,90%.
Η έκδοση ακολούθησε έπειτα από 4 ημέρες συναντήσεων με θεσμικούς επενδυτές στο Λονδίνο, την Φρανκφούρτη, το Μόναχο, το Μιλάνο και την Αθήνα.
Το ομόλογο προσέλκυσε το ενδιαφέρον περισσότερων από 110 θεσμικών επενδυτών, με τη ζήτηση να φτάνει στα 2 δισ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο μέρος της Συναλλαγής κατανεμήθηκε σε επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία (46%), 15% από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, 14% σε επενδυτές από την Ιταλία, 14% στην Ελλάδα, 6% σε επενδυτές από την Σκανδιναβία και 5% σε επενδυτές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το 56% της συναλλαγής κατανεμήθηκε σε Διαχειριστές Κεφαλαίων (Asset Managers), το 17% σε Τράπεζες και Ιδιωτική Πελατεία τους (Banks/Private Banking), το 14% σε Hedge funds, το 11% σε Κεντρικές Τράπεζες/Υπερεθνικούς Οργανισμούς (Central Banks/Official Institutions) και το υπόλοιπο 2% σε άλλους τύπους επενδυτών.
Η UBS  ενήργησε ως Σύμβουλος της έκδοσης (Arranger), ενώ οι Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, NatWest Markets and UBS ενήργησαν από κοινού ως Κύριοι Ανάδοχοι και Συνδιοργανωτές της Έκδοσης (Joint Lead Managers ).
Η Commerzbank και η ΕΤΕ ενήργησαν ως Ανάδοχοι (Co-Lead Mangers).
Η Orrick, Herrington & Sutcliffe και Δρακόπουλος & Βασσαλάκης ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι της Εθνικής Τράπεζας.
Η Συναλλαγή εντάσσεται στις στρατηγικές πρωτοβουλίες της Εθνικής Τράπεζας με στόχο την επανεδραίωση της παρουσίας της στις Διεθνείς Αγορές, επιταχύνοντας παράλληλα την αποδέσμευσή της από τον ELA και βελτιώνοντας τη συνολική χρηματοδοτική της δομή.

Τι έγραφε το bankingnews.gr

Η Εθνική τράπεζα μέσω του καλυμμένου ομολόγου 3ετούς διάρκειας με επιτόκιο 2,90% κατάφερε να δανειστεί φθηνότερα από το ελληνικό δημόσιο ωστόσο η εξέλιξη θεωρείται εύλογη γιατί τα καλυμμένα ομόλογα έχουν υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση από το ελληνικό κράτος.
Η Εθνική συγκέντρωσε 750 εκατ με προσφορές 2 δισεκ. και με επιτόκιο 2,90% ενώ το επιτόκιο εκκίνησης ήταν 3,25%.
Οι προσφορές 2 δισεκ. προήλθαν σε μια αναλογία 40% Ελλάδα και 60% εξωτερικό.
Η Εθνική έχοντας πολύ ισχυρή ρευστότητα θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα αποπληρώσει το ELA μάλλον μέσα στον Νοέμβριο.
Η Εθνική εμφανίζεται ως η τράπεζα με τα λιγότερα προβλήματα έναντι ανταγωνισμού καθώς διαθέτει το ισχυρότερο coverage ratio με όρους NPLs και NPEs προβληματικά δάνεια και προβληματικά ανοίγματα.
Π.χ. το coverage ratio NPLs ο δείκτης κάλυψης προβληματικών δανείων με προβλέψεις βρίσκεται στο 74% και στα NPEs στο 55%.
Είναι ο υψηλότερος δείκτης μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
Στην δεύτερη θέση στο coverage ratio NPLs βρίσκεται η Alpha αλλά στο coverage ratio NPEs βρίσκεται η Eurobank.
Το capital buffer της Εθνικής είναι το λιγότερο ισχυρό μεταξύ των 4 συστημικών τραπεζών, το ισχυρότερο εμφανίζουν Alpha bank και Eurobank.
Στο σκέλος της ρευστότητας η Εθνική όντως είναι η πιο ισχυρή τράπεζα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS