Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μοντέλο Unicredit θα εφαρμοστεί και στις ελληνικές τράπεζες – Αύξηση κεφαλαίου και πώληση NPLs μεγάλης κλίμακας

Μοντέλο Unicredit θα εφαρμοστεί και στις ελληνικές τράπεζες – Αύξηση κεφαλαίου και πώληση NPLs μεγάλης κλίμακας
Το μοντέλο Unicredit στην Ιταλία φαίνεται ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή βάση για το μοντέλο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών που μπορεί να μην γίνει το 2018 αλλά το 2019
Το μοντέλο της Unicredit με 13 δισεκ. αύξηση κεφαλαίου και μεγάλη πώληση 17,7 δισεκ. ευρώ προβληματικών δανείων στο 13% της ονομαστικής αξίας ή 20% υπό κάποιες παραδοχές…φαίνεται ότι θα ακολουθηθεί και στις ελληνικές τράπεζες.
Κορυφαίος παράγοντας διεθνούς επενδυτικού ομίλου που μίλησε ανεπίσημα στο bankingnews αναφέρει τα εξής
«Το μοντέλο Unicredit στην Ιταλία φαίνεται ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή βάση για το μοντέλο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών που μπορεί να μην γίνει το 2018 αλλά το 2019 είναι αδύνατο να αποφύγουν….τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Η Unicredit υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου 13 δισεκ. και εν συνεχεία πούλησε 17,7 δισεκ. προβληματικά δάνεια και όλα αυτά σε διάστημα λιγότερο από ένα έτος.
Όλοι εστιάζονται στα stress tests και στους στόχους της μείωσης των NPEs αλλά ουδείς έχει σχολιάσει τι θα συμβεί μετά το 2019.
Οι στόχοι είναι μέχρι το 2019…μετά τι θα συμβεί σταματάει ο χρόνος;
Μέχρι το 2019 οι τράπεζες θα πουλάνε προβληματικά δάνεια, θα διαγράφουν, θα εκπλειστηριάζουν ακίνητα…
Θα έχουν απομείνει άλλα 66 με 70 δισεκ. προβληματικά δάνεια και αυτά θα είναι τα πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμα λόγω προβλέψεων και collaterals.
Τι θα συμβεί με αυτά;
Η πλειονότητα των διεθνών επενδυτών γνωρίζει ότι μετά τα stress tests του Μάιου 2018 θα συμβούν τα εξής
1)Θα προκύψει κεφαλαιακή ανάγκη για μια τράπεζα, που θα μπορούσε να αναδιαρθρωθεί ώστε να διατηρήσει το υγιές τμήμα της.
2)Όλες οι υπόλοιπες τράπεζες θα πρέπει να προετοιμάζονται για τις ανάγκες σε νέα κεφάλαια του 2019.
Το καλύτερο σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες είναι ανακεφαλαιοποίηση το 2019.
Για να αντιμετωπιστεί ο πυρήνας των προβληματικών δανείων των 66-70 δισεκ. που θα έχει απομείνει μετά το 2019 θα απαιτηθεί θεραπεία σοκ»
Από τα επίπεδα των 102 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων έως τα 66 με 70 δισεκ. οι τράπεζες λόγω προβλέψεων, collaterals και διαφόρων εξασφαλίσεων έχουν την δυνατότητα παρεμβάσεων…
Τα εναπομείναντα προβληματικά ανοίγματα 66 με 70 δισεκ. μετά το 2019 είναι το κύριο πρόβλημα που σε αυτή την φάση δεν έχει αντιμετωπιστεί.
Οι τράπεζες θα ποντάρουν στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην αύξηση της αξίας των ακινήτων και άλλων εξασφαλίσεων των δανείων.
Εάν όμως η προσδοκώμενη βελτίωση δεν περάσει στην αξία των εξασφαλίσεων θα είναι μονόδρομος οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου μεγάλης κλίμακας και η πώληση με μαζικό τρόπο προβληματικών δανείων κατά τα πρότυπα της Ιταλικής Unicredit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης