Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Stress tests και NPLs στο επίκεντρο της συνάντησης των Ελλήνων τραπεζιτών με ΔΝΤ - Το Ταμείο θα πάρει θέση τον Μάιο 2018

tags :
Stress tests και NPLs στο επίκεντρο της συνάντησης των Ελλήνων τραπεζιτών με ΔΝΤ - Το Ταμείο θα πάρει θέση τον Μάιο 2018
Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών τόνισαν στο ΔΝΤ ότι οι τράπεζες είναι θωρακισμένες κεφαλαιακά και ότι επιτυγχάνουν τους στόχους των NPLs και NPEs
Τα stress tests και τα NPLs βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με εκπροσώπους του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
Από την ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Νίκος Καραμούζης πρόεδρος της Eurobank, o Γιώργος Χαντζηνικολάου πρόεδρος της Πειραιώς, ο Χρήστος Μεγάλου διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς και Θεοδωρίδης - Ψάλτης από την Alpha Bank.
Από το Ταμείο συμμετείχαν ο Thomsen o υπεύθυνος του ΔΝΤ για ευρωπαικές υποθέσεις και η Delia Velculescu ως υπεύθυνη του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα.
Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών τόνισαν στο ΔΝΤ ότι οι τράπεζες είναι θωρακισμένες κεφαλαιακά και ότι επιτυγχάνουν τους στόχους των NPLs και NPEs.
Το ΔΝΤ ανέφερε στους έλληνες τραπεζίτες ότι δε θα υπάρξει άλλη παρέμβαση για το θέμα των τραπεζών και ότι για τα stress tests θα αφήσει την ΕΚΤ να ανακοινώσει τα αποτελέσματα τους και επί των αποτελεσμάτων των stress tests θα πάρει θέση το ΔΝΤ.
Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ανέφεραν ότι η αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους και τα NPLs αποτελούν τις βασικές πρoτεραιότητες προς επίλυση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών έχουν συμφωνήσει τους όρους των stress tests και αυτοί οι όροι θα επικυρωθούν στο πλαίσιο της 3ης ελληνικής αξιολόγησης.
Το ΔΝΤ έχει ξεκάθαρα ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση των όρων των stress tests των ελληνικών τραπεζών που θα διεξαχθούν Φεβρουάριο με Μάιο 2018.
Το ΔΝΤ έχει δώσει πολύ μεγάλη βαρύτητα στα collaterals των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων NPEs καθώς θεωρεί ότι η αξία τους δεν αντικατοπτρίζεται στις τρέχουσες τιμές.
Έμπειρος τραπεζίτης που μίλησε στο bankingnews επισημαίνει «ότι εφόσον το ΔΝΤ θα έχει ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση των όρων των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες, η όλη διαδικασία δεν θα είναι περίπατος.
Στο συνέδριο του ΔΝΤ 13 με 15 Οκτωβρίου του 2017 στην Ουάσιγκτον θα παρουσιαστεί ένα πλαίσιο προθέσεων από το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ δεν θέλει να βλάψει τις ελληνικές τράπεζες.
Θέλει όμως να δει σοβαρά δείγματα γραφής ως προς το σκέλος της εξυγίανσης των προβληματικών δανείων».
Με δεδομένο ότι η αξιολόγηση θα ξεκινήσει επίσημα 23 Οκτωβρίου και θα κρατήσει έως αρχές Ιανουαρίου 2018 – τουλάχιστον – θα υπάρξει μια ευρύτατη διαπραγμάτευση εκείνη την περίοδο μεταξύ SSM που δεν συμμετέχει στην διαπραγμάτευση απευθείας με το ΔΝΤ ώστε να καθορίσουν τους όρους των stress tests.
Το Ταμείο φαίνεται ότι θα επιμείνει πολύ σε δύο καίριους τομείς.
1)Στο γεγονός ότι οι προβλέψεις των NPEs (coverage ratio NPEs) είναι χαμηλότερες σε σχέση με τον μέσο όρο των τραπεζών στην Ευρώπη
2)Η αξία των collaterals των πραγματικών εγγυήσεων στα προβληματικά δάνεια θα τεθούν στο μικροσκόπιο.
Πάντως η βασική ανησυχία είναι μήπως μέση της αύξησης των προβλέψεων και μέσω της απομείωσης της αξίας των εμπράγματων εξασφαλίσεων προκύψουν σοβαρές ζημίες που θα ξεπεράσουν και το ελάχιστο αναμενόμενο όριο των 5,5 δισεκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης