Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στρατηγικό λάθος της Ελλάδος η επιπόλαιη έξοδος από το μνημόνιο θυσιάζοντας το χρέος

Στρατηγικό λάθος της Ελλάδος η επιπόλαιη έξοδος από το μνημόνιο θυσιάζοντας το χρέος
Η Ελλάδα θα αποδειχθεί εγκληματικό λάθος που θυσίασε το χρέος και αφήνει έκθετες τις τράπεζες μόνο και μόνο για μια επιπόλαιη «καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια.
Το τελευταίο διάστημα με προφανώς αφορμή την διαφαινόμενη επιτάχυνση της 3ης αξιολόγησης η οποία θα κλείσει στο Eurogroup του Ιανουαρίου του 2018 και αιτία την πολιτική επιμονή της ελληνικής κυβέρνησης να μιλάει για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια – για εσωτερική πολιτική κατανάλωση – προβάλλεται η εικόνα ότι όλα βαίνουν καλώς….
Όμως αυτή η επίπλαστη πρόσκαιρη βελτίωση τόσο στο χρηματιστήριο όσο και στα ομόλογα αφού θα προχωρήσει και το swaps των 20 ομολόγων αξίας 30 δισεκ που θα αντικατασταθούν με 4 νέα ομόλογα αξίας πάλι 30 δισεκ. ευρώ χρήζει προσοχής γιατί στηρίζεται σε λανθασμένες παραδοχές.
Η κυβέρνηση για λόγους επικοινωνιακής τακτικής μιλάει για έγκαιρο κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης, για νέα έκδοση ομολόγου 3ετούς ύψους 3 δισεκ. και με επιτόκιο 3% αρχές 2018 και βεβαίως για καθαρή έξοδο από το 3ο μνημόνιο.
Η στρατηγική αυτή όμως είναι 100% ανεύθυνη καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να μην είναι θωρακισμένη, παραμένει οικονομικά ευάλωτη σε οποιαδήποτε μεταβολή ενώ οι τράπεζες δεν έχουν επιλύσει το βασικό τους πρόβλημα τα NPLs.
Η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια έχοντας το μισό ταμειακό απόθεμα από την Πορτογαλία και η Ελλάδα θα βγει το καλοκαίρι του 2018 από το 3ο μνημόνιο απέχοντας 6 βαθμίδες από την κατηγορία investment grade με ότι αυτό συνεπάγεται για τα collaterals των τραπεζών.
Το παιχνίδι πλέον δεν είναι τεχνοκρατικό αλλά πολιτικό, πολιτική θα είναι η απόφαση εξόδου από τα μνημόνια και πολιτική θα είναι η απόφαση για το αποτέλεσμα των stress tests των τραπεζών.
Οι ευρωπαίοι δεν θέλουν άλλο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα γιατί απλά δεν θα περάσει από τα κοινοβούλια τους και οι ευρωπαίοι δεν θέλουν νέα τραπεζική αναταραχή οπότε με ευκολία θα κάνουν τα στραβά μάτια στα stress tests ακόμη και εάν μηδενιστεί το capital buffer των τραπεζών – που θα μηδενιστεί μετά βεβαιότητας -
Η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο με όρους επικοινωνιακής πολιτικής, για να πουλήσει πολιτικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει την Ελλάδα από τα μνημόνια που κράτησαν 8 χρόνια και με τον ΣΥΡΙΖΑ φεύγει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα υποπίπτει σε 2 ολέθρια λάθη στρατηγικής.

Το πρώτο στρατηγικό λάθος είναι ότι θυσιάζει η ελληνική κυβέρνηση την διευθέτηση του χρέους.
Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν υπάρχει λύση για το χρέος.
Τόσο η ΕΚΤ όσο και το ΔΝΤ θα διατηρήσουν αρνητικές τις εκθέσεις βιωσιμότητας DSA για το ελληνικό χρέος.
Οι μόνες ήπιες παρεμβάσεις που θα γίνουν είναι
-Αποπληρωμή των 11,4 δισεκ. του δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα από τον ESM
-Τμηματική καταβολή των κερδών από τα ομόλογα ANFA – ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι Κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ (η ΕΚΤ κατέχει 18 δισεκ. ελληνικά ομόλογα) -.
- Η διαδικασία επιμήκυνσης των ομολόγων EFSF και μείωσης των επιτοκίων EFSF είναι ακόμη στον αέρα.
Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζοντας ότι θα πάρει «ψίχουλα» για το χρέος έχει ζητήσει να επιτραπεί η καθαρή έξοδος από το τρίτο μνημόνιο.
Η Ελλάδα έχασε το χρέος και η κυβέρνηση με όρους μικροπολιτικής θα πουλήσει ως επιτυχία το σενάριο εξόδου από το μνημόνιο.
Τραγικό λάθος στρατηγικής να θυσιαστεί η λύση στο χρέος για μια επιπόλαιη καθαρή έξοδο από τα μνημόνια…όταν δεν μπορεί να υπάρξει καθαρή έξοδος αφού η επιτροπεία θα παραμείνει έως το 2050.
Έως ότου αποπληρωθεί το 75% των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τους δανειστές η χώρα θα παραμένει σε καθεστώς επιτροπείας.
Η Ελλάδα θα πρέπει είτε μέσω μιας ECCL είτε μέσω ενός μηχανισμού να διαθέτει απόθεμα ασφαλείας τα εναπομείναντα κεφάλαια του ESM από το τρίτο πρόγραμμα.
Αν υποθέσουμε ότι έχουν χρησιμοποιηθεί 40 δισεκ. και για την 3η και 4η αξιολόγηση θα δοθούν άλλα 12 με 14 δισεκ. + την αποπληρωμή του ΔΝΤ από τον ESM θα έχουν χρησιμοποιηθεί τελικώς 63 δισεκ. και θα έχουν απομείνει 23 δισεκ. ευρώ.
Αυτά τα 23 δισεκ. θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας μέσω μιας άτυπης παράτασης και με την έγκριση Eurogroup και όχι κοινοβουλίων.

Το δεύτερο στρατηγικό λάθος είναι ότι παίζονται παιχνίδια ωραιοποίησης στις πλάτες των τραπεζών...που θα αφήσουν στο τέλος έκθετο το τραπεζικό σύστημα. 
Η ΕΚΤ και ο SSM δεν θέλουν νέα ανακεφαλαιοποίηση και εμμέσως αναφέρουν ότι δεν ανησυχούν για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών που θα ανακοινωθούν Μάιο 2018.
Το βασικό ερώτημα είναι εάν ωραιοποιούνται για να μην οδηγήσουν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση πόσο πιθανό είναι η ΕΚΤ να εκτεθεί για αναξιόπιστα stress tests;
Όμως το ζήτημα δεν είναι αυτό.
Το κεφαλαιακό απόθεμα των 9,5 δισεκ. στα stress tests θα μηδενίσει στις ελληνικές τράπεζες.
Αντί όλοι να συναινέσουν στην υγιή νέα κεφαλαιακή τους θωράκιση προσπαθούν είτε με την μάχη να μην γίνουν AQRs έλεγχοι στοιχείων ενεργητικού στις τράπεζες, είτε να μην ανακεφαλαιοποιηθούν να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί.
Οι τράπεζες δεν είναι θωρακισμένες και χωρίς ένα πέπλο – όχι μυστηρίου – αλλά προστασίας πως οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα NPLs;
Στην Ιταλία η Unicredit πούλησε 17,7 δισεκ. προβληματικά δάνεια πάσης φύσεως στην Pimco και Fortress στο 10% της ονομαστικής αξίας.
Η καλλιεργηθείσα αυταπάτη ότι όλα θα πάνε καλά θα διαψευστεί και όταν συμβεί το πρώτο ταρακούνημα τότε όλοι θα καταλάβουν πόσο ολέθρια στρατηγική υιοθέτησαν.
Σταθερά από το Καλοκαίρι του 2017 υποστηρίζουμε ότι το ελληνικό banking χρειάζεται ένα γενναίο που θα επιχειρήσει αναπτυξιακή ανακεφαλαιοποίηση, το 2015 είχαμε προληπτική ανακεφαλαιοποίηση και το 2018 ή 2019 να έχουμε αναπτυξιακή ανακεφαλαιοποίηση είτε με ΑΜΚ είτε με cocos.
(Τα Cocos τα μετατρέψιμα ομολογιακά σε μετοχές μπορεί να μην προκαλούν dilution αλλά είναι ακριβή λύση καθώς έχει πολύ υψηλά επιτόκια άρα έξοδα εκ τόκων).
Αντί όλοι μαζί να υποστηρίξουν την καθαρή λύση της ανακεφαλαιοποίησης φοβούνται την λύση αυτή και ο φόβος είναι ο οδηγός όχι η λογική.

Συμπέρασμα

Η Ελλάδα θα αποδειχθεί εγκληματικό λάθος που θυσίασε το χρέος και αφήνει έκθετες τις τράπεζες μόνο και μόνο για μια επιπόλαιη «καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης