Το plan A σε Ειρηνοδικεία, στο plan B οι πλειστηριασμοί από υπ. δικαιοσύνης – Οι τράπεζες πουλάνε 10 χιλ ακίνητα το 2018

Το plan A σε Ειρηνοδικεία, στο plan B οι πλειστηριασμοί από υπ. δικαιοσύνης  – Οι τράπεζες πουλάνε 10 χιλ ακίνητα το 2018
Οι τράπεζες θα εκπλειστηριάσουν 10.000 ακίνητα το 2018 και τα…όρια
Το plan A και plan B έχουν σχεδιάσει κυβέρνηση και τράπεζες ώστε να προχωρήσει κάτω από οποιοδήποτε σενάριο το ζήτημα των πλειστηριασμών.
Το plan A περιλαμβάνει τις εξής παραμέτρους.
Στις 20 Νοεμβρίου στην Γενική Συνέλευση των Συμβολαιογράφων αυτό που αναμένεται είναι ο Σύλλογος Συμβολαιογράφων Αττικής να αποφασίσουν να αρθεί η απόφαση αποχής από τους πλειστηριασμούς.
Πιθανότατα Σύλλογοι Συμβολαιογράφων της Επαρχίας να συνεχίσουν την αποχή ή να υπάρξει ρήγμα κάποιοι να αναστείλουν την αποχή και κάποιοι να συνεχίσουν.
Εάν όμως ο Σύλλογος Συμβολαιογράφων Αττικής αποφασίσει να άρει την απόφαση αποχής θα πρόκειται για μια νίκη στην προσπάθεια να υλοποιηθούν οι πλειστηριασμοί καθώς ο μεγαλύτερος σύλλογος συμβολαιογράφων θα έχει πάρει μια σημαντική απόφαση.
Με βάση το plan A οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν είτε μέσα στον Δεκέμβριο είτε αρχές Ιανουαρίου 2018.
Στην περίπτωση αυτή το σχέδιο για πλειστηριασμούς θα προχωρήσει.
Μάλιστα προτάθηκε οι πλειστηριασμοί ακινήτων να υλοποιούνται στα Ειρηνοδικεία ώστε οι συμβολαιογράφοι να έχουν προστασία από τα όργανα της τάξης.

Τι περιλαμβάνει το plan B

Εάν για τον οποιαδήποτε λόγο υπάρξει εμπλοκή π.χ. στις 20 Νοεμβρίου 2017 στην Γενική Συνέλευση δεν παρθεί απόφαση άρσης της αποχής από τους πλειστηριασμούς, η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει το plan B.
Τι περιλαμβάνει το plan B;
Στην περίπτωση εμπλοκής η κυβέρνηση και το υπουργείο δικαιοσύνης προτείνουν να βρεθεί νομική φόρμουλα ώστε να αποσυρθούν από την διαδικασία οι συμβολαιογράφοι και οι πλειστηριασμοί να πραγματοποιούνται από υπαλλήλους του υπουργείου δικαιοσύνης.
Υπάρχει μια διχογνωμία εάν μπορεί νομικά να απομακρυνθούν από την συμμετοχή στους πλειστηριασμούς οι συμβολαιογράφοι αλλά υπάρχει τέτοιο σχέδιο το οποίο απαρτίζει το plan B.

Οι τράπεζες θα εκπλειστηριάσουν 10.000 ακίνητα το 2018 και τα…όρια

Για το 2018 οι ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν να βγάλουν σε πλειστηριασμό 10.000 ακίνητα.
Με βάση ένα σχεδιασμό το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας από 300.000 θα μειωθεί σε 200.000 ευρώ και κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να υποχωρήσει και στα 100.000 ευρώ.
Για άλλα ακίνητα οι τράπεζες εκπλειστηριάζουν ακίνητα πολύ χαμηλότερης αξίας ακόμη και 30.000 ευρώ.
Η δεύτερη κατοικία ή εμπορικά ακίνητα μπαίνουν σε πλειστηριασμούς ανεξαρτήτως αξίας.
Για την πρώτη κατοικία, ασκείται πίεση ώστε το όριο προστασίας να υποχωρήσει όχι στις 200.000 ευρώ αλλά στις 100.000 ευρώ.
Οι δανειστές θα πιέσουν ώστε να κλείσει το χάσμα μεταξύ της πρώτης και δεύτερης ή άλλης κατοικίας στους πλειστηριασμούς και θα πιέσουν ώστε να μειωθεί το χαμηλότερο όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS