Η καταστροφή του 2013 στοιχειώνει τις τράπεζες, δεν χαρίστηκαν λεφτά, κάλυψαν ζημία 40 δισ.

Η καταστροφή του 2013 στοιχειώνει τις τράπεζες, δεν χαρίστηκαν λεφτά, κάλυψαν ζημία 40 δισ.
Οι επόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις μετά το PSI είχαν κάποια στοιχεία εξωραϊσμού της ζημίας του PSI+ αλλά αυτός ω εξωραϊσμός ήταν υποπολλαπλάσιος της ζημίας του haircut των ομολόγων.
Με αφορμή δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Dijsselbloem ότι χαρίστηκαν λεφτά στις ελληνικές τράπεζες και ότι ουσιαστικά οι φορολογούμενοι φορτώθηκαν δανεικά για να διασωθούν οι τράπεζες πρέπει να παρουσιαστεί μια πικρή αλήθεια.
Οι τράπεζες με το PSI+ υπέστησαν χρεοκοπία βιβλική καταστροφή οπότε έπρεπε να υποστούν ζημία κοντά 38 δισεκ. από ομόλογα.
Όμως οι ζημίες που ακολούθησαν από προβληματικά δάνεια δεν προήλθε από κακοδιαχείριση αλλά από την ύφεση 26% των τελευταίων χρόνων στην οικονομία.
Είναι εύκολο να κατηγορούνται οι τράπεζες αλλά εάν δεν υπήρχε το PSI+ και η καταστροφή που συντελέστηκε οι ελληνικές τράπεζες θα είχαν πολύ διαφορετική πορεία.
Οι ελληνικές τράπεζες για να διασώσουν το χρεοκοπημένο ελληνικό κράτος αποδέχθηκαν να υποστούν βιβλική καταστροφή με γνώμονα ότι έτσι διασώζεται η Ελλάδα.
Οι επόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις μετά το PSI είχαν κάποια στοιχεία εξωραϊσμού της ζημίας του PSI+ αλλά αυτός ω εξωραϊσμός ήταν υποπολλαπλάσιος της ζημίας του haircut των ομολόγων.

Συνολικά 4 προγράμματα ανακεφαλαιοποίησης έχουν υλοποιηθεί στις ελληνικές τράπεζες.

Πρώτο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης του 2009 με προνομιούχες μετοχές 5 δισεκ. του νόμου Αλογοσκούφη, έχουν αποπληρωθεί από ΑΤΕ, Πειραιώς, Εθνική και Alpha και οφείλουν Eurobank μετατράπηκαν σε core tier 2 στα 950 εκατ και η Attica bank 100 εκατ. ευρώ.  

Δεύτερο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης του 2013 έφθασε στα 40 δισεκ. τα 25 δισεκ. χρησιμοποιήθηκαν στα κεφάλαια και 15 δισεκ. για κάλυψη funding gap διαχωρισμένων σε good και bad bank τραπεζών.
Τα 10 δισεκ. του πακέτου των 50 δισεκ. επεστράφησαν στον ESM.

Τρίτο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης του 2014 οι ιδιώτες επένδυσαν 8,3 δισεκ. και μαζί με τα 3 δισεκ. που είχαν επενδύσει το 2012 συνολικά επένδυσαν περί τα 11 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες.

Τέταρτο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης στα τέλη 2015 όπου απαιτήθηκαν 13,8 δισεκ και οι ιδιώτες επένδυσαν πάνω από 5,5 δισ.

Το 2018 θα δούμε εάν θα υπάρξει κάποιας κλίμακας πέμπτο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης.

Άρα έχουμε 5 δισεκ. το 2009, 40 δισεκ. το 2013, περί τα 8,3 δισεκ. το 2014 και περίπου 13,8 δισεκ. στο τέλος του 2015.
Αθροιστικά οι ανακεφαλαιοποιήσεις 67 δισεκ. ευρώ.
Με όρους κεφαλαίου από αυτά τα 67 δισεκ. τα 52 δισεκ. ενίσχυσαν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Με συνολικό ενεργητικό 269 δισεκ. και μέσο σταθμισμένο ενεργητικό 180 δισεκ. ευρώ τα 52 δισεκ. θα διαμόρφωναν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε μέσους όρους περίπου 28-29%.
Οι ελληνικές τράπεζες θα ήταν οι ισχυρότερες τράπεζες στην Ευρώπη και στον πλανήτη και θα διέθεταν τόσο κεφάλαιο που θα μπορούσαν με 20-22 δισεκ. κεφάλαιο να χορηγήσουν 120 δισεκ. δάνεια με βάση την κλασσική μόχλευση κεφαλαίου και την στάθμιση του κινδύνου ή με το πολύ μεγάλο capital buffer θα μπορούσαν να επιλύσουν το 80% των προβληματικών τους ανοιγμάτων.
Αντί όλων αυτών οι τράπεζες χρειάστηκαν και χρειάζονται 4+1 προγράμματα ανακεφαλαιοποίησης και πάλι είναι ανεπαρκείς.
Αυτό το λάθος δεν είναι τραπεζικό είναι οικονομικό.
Δυστυχώς στην Ελλάδα αντί να υιοθετηθεί το μοντέλο ΗΠΑ ή Ιρλανδίας που αμέσως τα κράτη στήριξαν τις τράπεζες και εν συνεχεία τις ιδιωτικοποίησαν, το τραπεζικό σύστημα έχει εμπλακεί σε ένα αέναο κύκλο φθοράς, σε ένα αέναο φαύλο κύκλο δαπάνης κεφαλαίων χωρίς αύριο.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS