Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η ΤτΕ με απόλυτη μυστικότητα έχει διασώσει τις ελληνικές τράπεζες από κατάρρευση το τελευταίο διάστημα πάνω από 4 φορές….

   Η ΤτΕ με απόλυτη μυστικότητα έχει διασώσει τις ελληνικές τράπεζες από κατάρρευση  το τελευταίο διάστημα πάνω από 4 φορές….
Τελικά ο Γ Προβόπουλος ο διοικητής της ΤτΕ και γενικά η Κεντρική Τράπεζα ως εποπτική αρχή έχουν δώσει ένα τιτάνιο αγώνα διάσωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κινδύνευσε να καταρρεύσει λόγω ορισμένων μεμονωμένων περιπτώσεων τραπεζών οι οποίες βρέθηκαν στα κόκκινα λόγω ρευστότητας.
Η ΤτΕ έχει επιδείξει εντυπωσιακή εγρήγορση και αυτό μαρτυρά ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για να αποφευχθεί η κατάρρευση τράπεζας και μαζί με αυτή να παρασύρει σε ένα επικίνδυνο φαύλο κύκλο όλο το σύστημα.

Πλέον όλοι γνωρίζουν εκείνη την μαύρη Τρίτη του Απριλίου του 2010 οπότε και μια μεγάλη ελληνική τράπεζα κόντευε να καταρρεύσει και η Εθνική, η Marfin και άλλες τράπεζες έσπευσαν να την στηρίξουν και διασώθηκε υπό την αυστηρή επίβλεψη και εγρήγορση της ΤτΕ.
Πριν λίγες μέρες στην κυριολεξία στο παρά ένα διασώθηκε η TBank όταν η ΕΚΤ την χαρακτήρισε αφερέγγυα λόγω ανεπαρκούς κεφαλαιακής επάρκειας και της ζήτησε να επιστρέψει όλη την ρευστότητα που τις είχε δανείσει ύψους 550 εκατ ευρώ.
Η ΤτΕ παρενέβη άμεσα και ζήτησε από το ΤΤ να καλύψει όλη την ρευστότητα της TBank.
Το www.bankingnews.gr το έφερε στο φως ως γεγονός η TBank διασώθηκε αλλά ακόμη και τώρα όλοι το διαψεύδουν ως μη γεννώμενο.
Το www.bankingnews.gr είναι ένα τρισεκατομμύριο τοις χιλίοις βέβαιο για την εγκυρότητα της πληροφορίας αυτής.
Εσχάτως νέες πληροφορίες είχαν στο φως καθώς μείγμα εκροών καταθέσεων, των πιέσεων της ΕΚΤ να μειωθεί η εξάρτηση από την ΕΚΤ και οι ανησυχίες για νέο χτύπημα των διεθνών οίκων πιστοληπτικής διαβάθμισης προκάλεσαν μίνι κρίση ρευστότητας σε 2 τράπεζες.  Το συμβάν πραγματοποιήθηκε μεταξύ της προ προηγούμενης Παρασκευής και Δευτέρας  2 τράπεζες βρέθηκαν στα κόκκινα στην κυριολεξία.  
Αξιόπιστη πηγή στο Υπουργείο Οικονομικών είχε αναφέρει  ότι τις «δεχθήκαμε πολλά τηλέφωνα τραπεζιτών οι οποίοι μας προειδοποιούσαν ότι κάποιες τράπεζες είναι σε οριακά επίπεδα και χρειάζονται πρόσθετη ρευστότητα»
Οι τραπεζίτες ζητούσαν από τον Παπακωνσταντίνου και τον Σαχινίδη τους αρμόδιους δηλαδή υπουργό και υφυπουργό στο υπουργείο Οικονομικών να ενεργοποιήσουν σύντομα το νέο πακέτο εγγυήσεων ύψους 30 δις ευρώ.
Η Δευτέρα ήταν δύσκολη μέρα για ορισμένες τράπεζες ενώ χθες Τρίτη το σύστημα πήρε μια ανάσα καθώς βοήθησε και η μεγάλη άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς και των τραπεζικών μετοχών.
Με βάση την πηγή στο υπουργείο Οικονομικών οι τράπεζες έχουν δεχθεί σοβαρή πίεση λόγω των καταθέσεων και γεγονός είναι ότι η ρευστότητα τους είναι πολύ περιορισμένη τουλάχιστον για 2-3 εξ αυτών.
Η αρμόδια πηγή επιβεβαιώνει ότι ορισμένες τράπεζες στον αντίποδα διαθέτουν επαρκή ρευστότητα και ότι τα φαινόμενα μίνι κρίσης δεν αφορούν τον τραπεζικό κλάδο αλλά μεμονωμένα ορισμένες τράπεζες.  
Με βάση ορισμένες ενδείξεις σχετικά σύντομα αναμένεται να ενεργοποιηθούν οι εγγυήσεις ύψους 30 δις ευρώ από το ελληνικό δημόσιο προς τις τράπεζες και να υπάρξουν και κατανομές ώστε οι τράπεζες να έχουν πρόσβαση στον μηχανισμό εγγυήσεων για να αποφευχθούν στο μέλλον μίνι κρίσεις ρευστότητας.
Ποιο είναι το συμπέρασμα από όλα αυτά ότι η ΤτΕ έχει διασώσει ούτε μια ούτε 2 αλλά πάνω από 4 φορές τον τραπεζικό κλάδο.

Μια κρίσιμη υποσημείωση

Τέσσερις είναι σε γνώση του www.bankingnews.gr μπορεί να είναι περισσότερες. Το βέβαιο είναι πάντως ότι λόγω της ετοιμότητας της ΤτΕ οι ελληνικές τράπεζες γλίτωσαν από την κατάρρευση χωρίς ωραιοποιήσεις αυτό είναι το γεγονός….

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης