Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Αν το haircut στο ελληνικό χρέος δεν είναι 50% αλλά 70% ή 80% τότε η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών πρέπει να γίνει με προνομιούχες μετοχές – Γιατί η κρατικοποίηση με ελληνικά κριτήρια των τραπεζών θα οδηγήσει σε αδιέξοδο

Αν το haircut στο ελληνικό χρέος δεν είναι 50% αλλά 70% ή 80% τότε η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών πρέπει να γίνει με προνομιούχες μετοχές – Γιατί η κρατικοποίηση με ελληνικά κριτήρια των τραπεζών θα οδηγήσει σε αδιέξοδο
(upd2)Αν το haircut στο ελληνικό χρέος δεν είναι 50% αλλά 70% ή 80% και όχι εθελοντικά αλλά υποχρεωτικά, τότε η ανεκαφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών πρέπει να γίνει με προνομιούχες μετοχές και όχι με κοινές.

Η εκτίμηση αυτή που διατυπώνεται από κορυφαία τραπεζικά στελέχη είναι ορθή, καθώς αν το ελληνικό κράτος ζημιώσει τις ελληνικές τράπεζες με haircut σε ποσοστό 70% ή 80% και υποχρεωτικά τότε θα πρέπει να εξισορροπηθεί αυτή η ζημία με μια δίκαιη λύση.
Όχι κοινές αλλά προνομιούχες μετοχές αυτή πρέπει να είναι η υπαναχώρηση του ελληνικού κράτους και της Τρόικα.
Δεν είναι δυνατό στις  πλάτες των ελληνικών τραπεζών που κατέχουν 54 δις ευρώ ελληνικού χρέους να παίζονται παιχνίδια.
Αν το haircut δηλαδή η απομείωση του χρέους δεν είναι 50% αλλά 70% ή 80% τότε το ελληνικό κράτος θα πρέπει να άρει τις αξιώσεις του και αντί η ανεκαφαλαιοποίηση να πραγματοποιηθεί με κοινές να υλοποιηθεί με προνομιούχες μετοχές.
Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με κοινές μετοχές εξυπηρετεί δύο  σκοπιμότητες.
1)Όταν μετά από 2 χρόνια το ΤΧΣ πουλήσει τις κοινές μετοχές να τις πουλήσει ακριβότερα από τις τιμές ανακεφαλαιοποίησης ώστε να  ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα.
Η συμμετοχή του κράτους στην ανακεφαλαιοποίηση μέσω του ΤΧΣ έχει και κερδοσκοπικά χαρακτηριστικά.
Αυτή είναι η στρατηγική Βενιζέλου η οποία παραμένει κυρίαρχη ακόμη και στο μεικτό κυβερνητικό σχήμα.
Όμως ουδείς μπορεί να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα είναι σε καλύτερη μοίρα σε δύο χρόνια ή σε χειρότερη και ως επιχειρηματικές οντότητες αλλά και χρηματιστηριακά.
2)Ελέγχοντας το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κράτος και τρόικα ουσιαστικά ελέγχουν όλο τον οικονομικό ιστό. Ελέγχοντας το ελληνικό κράτος τις τράπεζες ελέγχονται οι επιχειρήσεις που έχουν συνάψει δάνεια από τις τράπεζες, ελέγχονται όλα τα μέσα ενημέρωσης ελέγχεται όλο το επιχειρείν.
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η κρατικοποίηση με ελληνικά κριτήρια των τραπεζών να οδηγήσει σε αδιέξοδο το σύστημα
Είναι ξεκάθαρο ότι οι ελληνικές τράπεζες δάνεισαν και στήριξαν το ελληνικό κράτος με 54 δις ευρώ.
Αν υποστούν ζημίες τεραστίων διαστάσεων όπως αναμένεται το ελληνικό κράτος και η Τρόικα πρέπει να εξισορροπήσουν αυτή την κατάφορη αδικία.
Δεν μπορεί οι τράπεζες να οδηγούνται στο αδιέξοδο από το κράτος και ταυτόχρονα το αδηφάγο κράτος να θέλει να αποκτήσει τον έλεγχο των τραπεζών γιατί απλά είναι ασυνεπές στις υποχρεώσεις του.
Ως αντιπαραβολή θα αναφέρουμε ότι κάλλιστα ένας επιχειρηματίας που έχει συνάψει δάνειο π.χ. 500 εκατ από μια τράπεζα και διαθέτει καταθέσεις 50 εκατ δηλώνει ότι δεν μπορεί να πληρώσει το δάνειο ζητάει haircut 80% και ταυτόχρονα με τις καταθέσεις του ζητάει να αποκτήσει τον έλεγχο της τράπεζας με κοινές μετοχές.
Επειδή δεν μπορεί ο παραλογισμός να επικρατήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να γίνει με προνομιούχες μετοχές.
Οι τράπεζες με haircut 80% θα υποστούν ζημία 30 δις ευρώ. Η ζημία αυτή θα προκληθεί με υπαιτιότητα του κράτους και όχι των τραπεζών.
Στις προνομιούχες επίσης θα ήταν σκόπιμο να αυξηθεί το ετήσιο επιτόκιο από 10% σε 15%. Να πληρώσουν οι τράπεζες μεγαλύτερο επιτόκιο.

Υποσημείωση

Θα διερωτάστε μα οι κοινές μετοχές δεν αποτελούν οριστική απόφαση της κυβέρνησης; Δεν αναφέρονται στο μνημόνιο οι κοινές μετοχές;
Όσο οριστική είναι η τελική μορφή του psi+ άλλο τόσο οριστικός  είναι και ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Όλα είναι ανοικτά.
Θα πρέπει να σταματήσει άμεσα η κοροϊδία του συστήματος.
Δεν μπορεί οι τράπεζες που δάνεισαν το ελληνικό κράτος να τιμωρούνται γιατί απλά είναι ανίκανο και χρεοκόπησε το ελληνικό κράτος.
Να υπάρξει άμεσα προστασία των ελληνικών τραπεζών.


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης