ΤΑΙΠΕΔ: Αναβλήθηκε η απόφαση για τη short list των εταιρειών που διεκδικούν το 66% του ΔΕΣΦΑ

ΤΑΙΠΕΔ: Αναβλήθηκε η απόφαση για τη short list των εταιρειών που διεκδικούν το 66% του ΔΕΣΦΑ
Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ζήτησαν διευκρινιστικά στοιχεία
Αναβλήθηκε τελικώς η λήψη απόφασης από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ όσον αφορά τη short list των εταιρειών που θα περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ζήτησαν διευκρινιστικά στοιχεία και η απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες.

Τι έγραφε νωρίτερα το bankingnews

Συνεδριάζει σήμερα εκτός απροόπτου το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να εγκρίνει τους υποψηφίους που θα κληθούν να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, ωστόσο η ανακίνηση εκ μέρους της ΡΑΕ θέματος αναθεώρησης των τελών χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα προκαλέσει αναστάτωση μεταξύ των υποψηφίων επενδυτών.
Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ στη σημερινή συνεδρίαση του καλείται να αποφανθεί ποια από τα έξι σχήματα που έδωσαν το παρών στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, πληρούν τους όρους και τις  προϋποθέσεις που θέτει η προκήρυξη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνο δύο από τα έξι σχήματα πληρούν κατά γράμμα τους όρους αυτούς και πρόκειται για την κοινοπραξία των τεσσάρων Ευρωπαίων Διαχειριστών, Snam – Fluxys – Gasunie – Εnagas   και την ισπανική Regasificadora dei Noroestres SA.
Ο τρίτος παίκτης που κατά άλλους, με μία πιο διασταλτική ερμηνεία των όρων της προκήρυξης περνά στο δεύτερο γύρο και κατά άλλους πρέπει  να αποκλειστεί, είναι η αυστραλιανή Macquarie, μέσω της βρετανικής θυγατρικής της Macquarie Infrastracture and Real Asets (Europe) Limited.
Προβλήματα παρουσιάζει και η υποψηφιότητα της κοινοπραξία των Γάλλων της GRT Gas με τη ρουμανική Transgas, καθώς δεν πληροί τους όρους του πλήρως ιδιοκτησιακού διαχωρισμού (FOU) όπως προβλέπει η προκήρυξη, παρότι διαθέτει τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Μαζί με τους Ισπανούς τελικά, οι Γάλλοι της GRT Gas;

Μάλιστα πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδεχόμενη «σπάσιμο» της συνεργασίας αυτής και δημιουργίας νέας κοινοπραξίας μεταξύ της γαλλικής GRT Gas με την ισπανική Regasificadora dei Noroestres SA, προκειμένου να συμμετάσχει τελικώς στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.
Οι άλλες δύο εταιρίες που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον και όπως φαίνεται μένουν εκτός λίστας αφού δεν ικανοποιούν τις προδιαγραφές του διαγωνισμού, είναι η Powerglobe εταιρία συμβούλων από το Κατάρ και η αμερικανική integrated Uility Services (INTUS), στην οποία μετέχουν ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ένα από τα κεντρικά θέματα που τίθεται από τους υποψήφιους επενδυτές είναι οι ταρίφες μεταφοράς του αερίου που αποτελούν και το έσοδό τους από τον ΔΕΣΦΑ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ζητηθεί να διασφαλιστεί σταθερότητα για μία τετραετία τουλάχιστον.

Προβληματίζει η πιθανή αναθεώρηση των τελών

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΡΑΕ, που μέχρι πρότινος υποστήριζε ότι η όποια αναθεώρηση στα τιμολόγια δεν μπορεί να γίνει πριν το 2018 και συζητούσε μόνο τις χρεώσεις ισχύος για τη Ρεβυθούσα, πλέον θέτει θέμα αναθεώρησης των τελών χρήσης του δικτύου όσον αφορά την παράμετρο του όγκου.
Συγκεκριμένα η ΡΑΕ υποστηρίζει ότι στη διάρκεια του 2017 αυξήθηκε κατά πολύ ο όγκος του αερίου που διακινήθηκε και ως εκ τούτου απαιτείται αναθεώρηση στης συγκεκριμένης παραμέτρου στον τύπο από τον οποίο προκύπτουν τα τέλη χρήσης του δικτύου.
Εφόσον προωθηθεί η αναθεώρηση αυτή όπως υποστηρίζουν οι ενδιαφερόμενοι όχι μόνο δεν θα υπάρξει τετραετής σταθερότητα στα τέλη χρήσης δικτύου, αλλά θα γίνουν δυο αναθεωρήσεις μια εντός του 2017 για την Ρεβυθούσα και μια το 2018 σε ότι αφορά τον συντελεστή όγκου.
Το ζήτημα αυτό ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο τριβής και αντιδράσεων εκ μέρους των υποψήφιων επενδυτών.   

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.grwww.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS