Δεκτή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης η 20χρονη Μαλάλα, κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης

Δεκτή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης η 20χρονη Μαλάλα, κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης
Στις 10 Οκτωβρίου του 2014 έλαβε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ενώ τα επόμενα χρόνια ασχολήθηκε με την εκπαίδευση των νεαρών προσφύγων, ανοίγοντας σχολείο στα σύνορα Συρίας – Λιβάνου
Δεκτή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης η 20χρονη Μαλάλα (Malala Yousafzay), κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης για το 2014!
Σε ηλικία μόλις 11 ετών ξεκίνησε να γράφει με ψευδώνυμο στο μπλοκ της, περιγράφοντας την καθημερινότητα στο βορειοδυτικό Πακιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Στα 15 της χρόνια δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι από φανατικό ισλαμιστή την ώρα που πήγαινε στο σχολείο της. Δύο χρόνια αργότερα έγινε ο νεότερος άνθρωπος που του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης.
Η νεαρή αριστούχος από το Πακιστάν η οποία θα σπουδάσει Φιλοσοφία, Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στο φημισμένο βρετανικό πανεπιστήμιο έγραψε στο Twitter:
«Είμαι τόσο ενθουσιασμένη που θα πάω στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης!
Συγχαρητήρια σε όλους τους φοιτητές που προσπάθησαν σκληρά την χρονιά που πέρασε.
Τις καλύτερες ευχές μου σε όλους για την υπόλοιπη ζωή τους».
Η Μαλάλα γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1997 στην πόλη Μινγκάορα του Πακιστάν, μέλος μιας οικογένειας σουνιτών Παστούν.
Μετά την κατάληψη της περιοχής από τους Ταλιμπάν η Μαλάλα έγινε διεθνώς γνωστή μέσα από το μπλογκ της όπου περιέγραφε την σκληρή καθημερινότητα και αγωνιζόταν για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση.
Μετά την δολοφονική απόπειρα που δέχθηκε, νοσηλεύτηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ στην Αγγλία.
Έναν χρόνο μετά είχε αναρρώσει πλήρως και εμφανίστηκε στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών όπου μίλησε ενώπιον 500 ανθρώπων για το δικαίωμα στην εκπαίδευση.
Στις 10 Οκτωβρίου του 2014 έλαβε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ενώ τα επόμενα χρόνια ασχολήθηκε με την εκπαίδευση των νεαρών προσφύγων, ανοίγοντας σχολείο στα σύνορα Συρίας – Λιβάνου.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS