Πανταλάκης: Η Attica Bank είναι η μόνη τράπεζα που τολμάει διαφορετική στρατηγική για τα NPEs

Πανταλάκης: Η Attica Bank είναι η μόνη τράπεζα που τολμάει διαφορετική στρατηγική για τα NPEs
Η στρατηγική λύση που έχει επιλέξει στοχεύει στην αύξηση της αποπληρωμής των NPEs με άμεση μείωση του σχετικού δείκτη
«Ο τρόπος με τον οποίο η Attica Bank έχει αποφασίσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) διαφέρει από ό,τι έχουμε δει μέχρι σήμερα. Δεν θα ήταν υπερβολικό να δηλώσουμε ότι μέχρι στιγμής η Attica Bank είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που τολμάει και προχωράει με διαφορετική στρατηγική», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank Θεόδωρος Πανταλάκης μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η Επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας Επενδύσεις - Καινοτομία - Ανάπτυξη».
Η στρατηγική λύση που έχει επιλέξει στοχεύει κατά κύριο λόγο στην αύξηση της αποπληρωμής των μη εξυπηρετούμενων ορίων (NPEs) με άμεση μείωση του σχετικού δείκτη. Η λύση αυτή αποτελεί μια σύνθετη και πρωτοποριακή συναλλαγή για το τραπεζικό σύστημα και βασίζεται στη πραγματική μεταβίβαση και αποκοπή μέρους του χαρτοφυλακίου από τον ισολογισμό της Τράπεζας μέσω τιτλοποίησης ενός χαρτοφυλακίου καταγγελμένων δανείων ύψους 1,3 δισ. ευρώ περίπου, η διαχείριση του οποίου έχει ανατεθεί σε εξειδικευμένο επενδυτή», ανέφερε ο κ.Πανταλάκης.
Με την τιτλοποίηση αυτή - που ολοκληρώθηκε μάλιστα πριν από λίγους μόλις μήνες - η Τράπεζα ωφελήθηκε διττά:
- Πρώτον, η τιτλοποίηση δίνει στην Attica Bank τη δυνατότητα να επιτύχει πρώτη από όλες τις τράπεζες τον στόχο που έχει τεθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος έως το 2019.
Πιο συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Τράπεζας μειώθηκε άμεσα κατά 55% έναντι στόχου για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος 40% για το 2019.
- Δεύτερον, η ολοκλήρωση της τιτλοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων οδήγησε στην ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της Τράπεζας κατά 70 εκατ. ευρώ, διευθετώντας αφενός μεν την εκκρεμότητα που υπήρχε για την κάλυψη των απαιτήσεων της άσκησης εκτίμησης κεφαλαιακών αναγκών που διεξήχθη το 2015 και αφετέρου αυξάνοντας τον δείκτη της κεφαλαιακής επάρκειας στο 16%, διατηρώντας έτσι περιθώριο ασφαλείας πέντε ποσοστιαίων μονάδων από το ελάχιστο εποπτικό επίπεδο του 11%, πρόσθεσε μεταξύ άλλων.
Η Attica Bank επομένως επέλεξε μια προσέγγιση που της δίνει την ευκαιρία να απαλλαγεί από βάρη του παρελθόντος και να επικεντρωθεί στο μέλλον, αλλά και την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει μελλοντικά την τεχνογνωσία που απέκτησε σε μια επόμενη παρόμοια συναλλαγή. Η νέα αυτή συναλλαγή θα έχει ως στόχο να μειώσει το δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) σε επίπεδο κατώτερο του 10%, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.
Επισήμανε επίσης ότι η λύση που επιλέχθηκε συμβάλλει και στην ανάπτυξη μιας νέας αγοράς που σιγά - σιγά αναπτύσσεται και εξελίσσεται στη χώρα και στην οποία θα συμμετέχουν οντότητες με εξειδίκευση στο αντικείμενο δημιουργώντας σημαντικές νέες θέσεις εργασίας και συνεργασίας με εξειδικευμένο προσωπικό, όπως εξειδικευμένα τραπεζικά στελέχη, δικηγόρους και μηχανικούς.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS