Στο 2,2% με 2,5% το πλεόνασμα του 2017 – Έφυγαν τα τεχνικά κλιμάκια - Έκθεση συμμόρφωσης ετοιμάζουν οι δανειστές

Στο 2,2% με 2,5% το πλεόνασμα του 2017 – Έφυγαν τα τεχνικά κλιμάκια - Έκθεση συμμόρφωσης ετοιμάζουν οι δανειστές
Το τεχνικό κείμενο της έκθεσης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα επισημαίνει τις «γκρίζες ζώνες» της ελληνικής προσπάθειας ενώ θα δίνει στίγμα για πιθανά μέτρα το 2018
Γραμμή άμυνας με το πλεόνασμα, το οποίο σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές θα κινηθεί στην περιοχή του 2,3% με 2,5% του ΑΕΠ, έναντι 1,75% που προβλέπει για το 2017 το ελληνικό πρόγραμμα, χτίζει η κυβέρνηση εν όψει της 3ης αξιολόγησης που θα ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου.
Χθες πάντως ολοκληρώθηκαν στο «Χίλτον» οι συζητήσεις που είχε η ελληνική πλευρά για τον προϋπολογισμό με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών τα οποία άρχισαν να αναχωρούν από την Αθήνα.
Θα ακολουθήσει η σύνταξη της γνωστής έκθεσης συμμόρφωσης την οποία θα παραδώσουν στους επικεφαλής σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον προκειμένου οι τελευταίοι να είναι πλήρως ενημερωμένοι για την πρόοδο που σημειώνεται σε επίπεδο προαπαιτούμενων.
Το τεχνικό κείμενο της έκθεσης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα επισημαίνει τις «γκρίζες ζώνες» της ελληνικής προσπάθειας ενώ θα δίνει στίγμα για πιθανά μέτρα το 2018 υπό την απειλή των δημοσιονομικών στόχων. 
Το ευχάριστο είναι ότι παρά την υστέρηση των 350 εκατ. ευρώ στις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος και των 346 εκατ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις, οι προβολές στα έσοδα βγάζουν πρωτογενές πλεόνασμα αρκετά πιο πάνω από τον μνημονιακό στόχο - το υπερβάλλον ποσό του οποίου δεν μπορεί να μεταφερθεί στον προϋπολογισμό του 2018 για την κάλυψη του δημοσιονομικού «κενού».
Και αυτό μάλιστα συμβαίνει ενώ από τον υπολογισμό λείπουν τα στοιχεία με τις εισπράξεις από τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως τον ΕΦΚΑ (δεν έχουν φτάσει ακόμη στο Γενικό Λογιστήριο) τα οποία θα είναι καθοριστικά για το τελικό του ύψος.
Και ενώ για το 2017 θα υπάρξει υπερ-πλεόνασμα, για το 2018 υπάρχει από τώρα ανησυχία, αφού ο πήχης τοποθετείται στο 3,5% του ΑΕΠ ή στα 6,6 δισ. ευρώ και η χώρα για να μπορέσει να σκαρφαλώσει εκεί θα πρέπει να ανεβάσει μεγαλύτερη ταχύτητα στην ανάπτυξη.
Καιρός για χάσιμο δεν υπάρχει αφού τα δεδομένα των μνημονιακών υποχρεώσεων είναι πολλά, ενώ το χρονικό διάστημα πολύ μικρό για τα 95 προαπαιτούμενα που θέλουν οι δανειστές να είναι έτοιμα τον Δεκέμβριο.
Εφόσον εξαιρεθούν τα «ακανθώδη» ζητήματα όπως είναι η κινητικότητα στο Δημόσιο, τα «κόκκινα δάνεια», ο επανυπολογισμός των συντάξεων ώστε να υπολογιστεί η προσωπική διαφορά για να κοπεί στη συνέχεια, κ.α, αρκετά από τα 95 προαπαιτούμενα αφορούν κατά κύριο λόγο δευτερογενή νομοθεσία, δηλαδή υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα.
Η υλοποίηση των πράξεων θα γίνεται ανά εβδομάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η χθεσινή ευρεία σύσκεψη υπό τον Ευκλείδη Τσκακαλώτο, όπου εξετάστηκαν λύσεις πάνω στον Νόμο Κατσέλη για την προστασία της κύριας κατοικίας.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης και ο Συνήγορος του Καταναλωτή Λευτέρης Ζαγορίτης.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκδίκασης των υποθέσεων για υπαγωγή στον Νόμο Κατσέλη καθώς διαπιστώνονται καθυστερήσεις, μεταξύ άλλων και από την πλευρά των τραπεζών οι οποίες δεν χορηγούν στοιχεία στους δανειολήπτες που θέλουν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής.
Το τελευταίο διάστημα επικρατεί το αδιαχώρητο στα ειρηνοδικεία της χώρας, ενώ σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι απορριπτικές αποφάσεις, κάτι το οποίο έχει χτυπήσει καμπανάκι και στον προϋπολογισμό με τα 100 εκατ. ευρώ που έχουν μείνει αδιάθετα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται από πλειστηριασμούς μέχρι 31-12-2018 και είναι πιθανό το μέτρο να πάρει νέα παράταση εφόσον συμφωνήσουν και οι θεσμοί.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS