Τα «12+1» φορο εισπρακτικά μέτρα του προϋπολογισμού του 2018 - Το προσχέδιο 2/10

Τα «12+1» φορο εισπρακτικά μέτρα του προϋπολογισμού του 2018 - Το προσχέδιο 2/10
Μόνο από το «μαχαίρι» στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, και τις προσωπικές διαφορές που είχαν προβλεφθεί  η εξοικονόμηση φθάνει τα 2,3 δισ. ευρώ (καθαρό ποσό)
Το «πράσινο φως» για την κατάθεση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, την επόμενη Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου στην Βουλή, «άναψαν» οι δανειστές μετά την εισήγηση των τεχνικών κλιμακίων.
Ωστόσο άφησαν «παράθυρο» με το οριστικό σχέδιο που θα κατατεθεί το Νοέμβριο ο τελικός «λογαριασμός» του 2018 να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Γεγονός που σημαίνει ότι τα «12 μέτρα» που ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του 2018 και έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση Τσίπρα μπορούν εύκολα να γίνουν «13» στην πορεία της γ' αξιολόγησης, εφόσον το ΔΝΤ επιμείνει ότι ο στόχος για 3,5% πλεόνασμα το 2018 δεν μπορεί να επιτευχθεί ζητώντας έτσι πρόσθετες παρεμβάσεις.
Είτε από την πλευρά των δαπανών, με τις νέες περικοπές στις συντάξεις που θα μπορούσαν να έρθουν νωρίτερα (αντί το 2019),είτε από την πλευρά της φορολογίας με τη νέα μείωση στο αφορολόγητο ποσό, η οποία επίσης μπορεί να έρθει νωρίτερα ( αντί το 2020).   
Μόνο από το «μαχαίρι» στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, και τις προσωπικές διαφορές που είχαν προβλεφθεί στο Ν.4387/2016 για τις νέες που θα εκδίδονται και θα καταβάλλονται έως 31/12/2018 η εξοικονόμηση φθάνει τα 2,3 δισ. ευρώ (καθαρό ποσό).
Ενώ έσοδα 3 δισ. ευρώ σε μια διετία θα φέρει στα ταμεία η συμφωνία Τσακαλώτου - Velkoulescu για μείωση του αφορολογήτου για κάθε φορολογούμενου από τα 1.900 ευρώ που είναι σήμερα στα 1.250 ευρώ.
Τα πρώτα 1,9 δις. από αυτό το ποσό θα τα εισπράξει η κυβέρνηση από την αύξηση της παρακράτησης σε μισθούς και συντάξεις ενώ 2,1 δισ. θα συγκεντρωθούν τον επόμενο χρόνο με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
Την ίδια στιγμή, με μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ έρχεται «φορτωμένος»  ο νέος προϋπολογισμός τα οποία αφορούν αυξήσεις φόρων, επιβολή νέων τελών αλλά και περικοπές δαπανών.

Αναλυτικότερα, τα 12 μέτρα του 2018 είναι:

1. Κατάργηση της έκπτωσης κατά 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματος με στόχο την εξοικονόμηση φορολογικών δαπανών 121 εκατ. ευρώ.

2. Μείωση κατά 50% του κονδυλίου που διατίθεται κάθε χρόνο για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης με στόχο την εξοικονόμηση 47 εκατ. ευρώ.

3. Κατάργηση της έκπτωσης φόρου κατά 1,5% που ισχύει για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων με στόχο την εξοικονόμηση 68 εκατ. ευρώ.

4. Επέκταση για ένα χρόνο της εισφοράς στη ναυτιλία με στόχο πρόσθετα έσοδα 107 εκατ. ευρώ.

5. Κατάργηση της έκπτωσης που ισχύει για τη βoυλευτική αποζημίωση και τη φοροαπαλλαγή των δικαστικών με αποτέλεσμα πρόσθετα έσοδα 44 εκατ. ευρώ.

6. Επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούνται μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb, με βάση την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων.

7. Επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα. Ο φόρος διαμονής θα ξεκινάει από 0,5 ευρώ για τα ξενοδοχεία με ένα ή 2 αστέρια και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και θα κλιμακώνεται μέχρι και τα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση για τα πεντάστερα ξενοδοχεία.

8. Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Aπό την 1η-1-2018, στα νησιά των Νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Καρπάθου, όπου ήδη οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ έχουν καταργηθεί), οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24%.

9. Κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης.
Πιο συγκεκριμένα, θα καταργηθούν το επίδομα απροστάτευτων τέκνων (3 εκατ. ευρώ), τα επιδόματα ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (5 εκατ. ευρώ) και τα επιδόματα φτώχειας και φυσικών καταστροφών (4 εκατ. ευρώ). Η συνολική εξοικονόμηση θα φτάσει τα 12 εκατ. ευρώ.

10. Αυστηρή εφαρμογή των θεσμών του rebate για τη δαπάνη φαρμάκου και του claw back για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγωνιστικά κέντρα με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών 188 εκατ. ευρώ.

11. Αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών στις ακαθάριστες αποδοχές με στόχο αύξηση εσόδων 53 εκατ. ευρώ για το 2018, 124 εκατ. ευρώ το 2019, 126 εκατ. ευρώ το 2020 και 128 εκατ. ευρώ το 2021.

12. Επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων, με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου.
Ο φόρος θα επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου, ενώ ο αγοραστής θα εξακολουθεί να επιβαρύνεται με φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
     
Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS