«Θυσία» τα ενεργειακά θέματα για να κλείσει η αξιολόγηση; Κρίσιμο τετ α τετ Σταθάκη - θεσμών

«Θυσία» τα ενεργειακά θέματα για να κλείσει η αξιολόγηση; Κρίσιμο τετ α τετ Σταθάκη - θεσμών
Η κυβέρνηση δεν θα ήθελε οι εκκρεμότητες να αποτελέσουν εμπόδιο στην έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης
Μάχη για να μείνουν εκτός πωλητηρίου οι δύο λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης, αλλά και να παραμείνει η ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά φυσικού αερίου, έστω με μείωση του μεριδίου της, θα δώσει σήμερα (24/10) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στην συνάντηση που θα έχει με τους επικεφαλής των θεσμών στις 9.30 το πρωί.  
Πρόκειται για δύο επίμαχα θέματα που αξιολογούνται ως βαρύτατης σημασίας για την πορεία ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης.
Στο επίμαχο θέμα της αποεπένδυσης του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, οι δύο πλευρές θα πιάσουν το νήμα από το αδιέξοδο σημείο στο οποίο έχουν φτάσει οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την DGcomp μετά την απόρριψη από πλευράς της,  της λίστας μονάδων που πρότεινε το υπουργείο Ενέργειας.
Όπως είναι ήδη γνωστό η GDcomp έχει κάνει με κάθε τρόπο σαφές στην ελληνική πλευρά ότι δεν μπορεί να κάνει αποδεκτή λίστα που συμπεριλαμβάνει τον ΑΗΣ Αμυνταίου, οι μονάδες του οποίου βρίσκονται σε προγραμματισμένη απόσυρση το 2019 και για να πάρουν παράταση χρόνου ζωής απαιτούνται υψηλές επενδύσεις.
Η DGcomp έχει αποδεχτεί το σκέλος της ελληνικής πρότασης που περιλαμβάνει την πώληση της Μελίτης Ι και της άδειας για την κατασκευή της Μελίτης ΙΙ και αντιπροτείνει στη θέση του ΑΗΣ Αμυνταίου να μπουν οι δύο εν λειτουργία λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης.
Η πρόταση αυτή φαίνεται ότι θα αποτελέσει την βάση των σημερινών διαπραγματεύσεων, με τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη να προσπαθεί να εξαντλήσει την επιχειρηματολογία του για την πώληση του ΑΗΣ Αμυνταίου για να μην ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο στη Νότια Ελλάδα και να περιοριστούν οι όποιες αντιδράσεις στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
Το θέμα από πλευράς των θεσμών εκτιμάται ότι θα τεθεί συνολικότερα στη βάση του στόχου για ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού και της αξιολόγησης της μέχρι σήμερα αποτελεσματικότητας των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ.

Αναδιάρθρωση της αγοράς φυσικού αερίου

Η δεύτερη μάχη που αναμένεται να δώσει σήμερα ο κ. Σταθάκης είναι η παραμονή της ΔΕΠΑ τουλάχιστον στη μία από τις δύο ΕΠΑ (Αττικής και Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας) και την μείωση του μεριδίου της στην άλλη, έτσι ώστε να μην αποσυρθεί εντελώς η εταιρία από τη λιανική αγορά όπου σήμερα κατέχει ποσοστό 51%.
Η πρόταση που έχει διατυπωθεί στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις φέρεται να μην γίνεται αποδεκτή από τους θεσμούς που επιμένουν σε αναδιάρθρωση της αγοράς φυσικού αερίου και του ρόλου της ΔΕΠΑ στις ΕΠΑ με τρόπο που να μην δημιουργεί εμπόδια στον ανταγωνισμό και ουσιαστικά στην πλήρη απόσυρσή της από τη λιανική αγορά φυσικού αερίου.
Παρόμοιο αίτημα διατυπώνεται και από την πλευρά των ιδιωτών μετόχων των ΕΠΑ, Shell (Αττικής) και ΕΝΙ (Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας).
Την πορεία της σημερινής διαπραγμάτευσης παρακολουθεί με αγωνία το κυβερνητικό κλιμάκιο που φέρει και την ευθύνη της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, καθώς δεν θα ήθελε τα ενεργειακά να αποτελέσουν εμπόδιο.
Υπό αυτή την οπτική, όπως ανεπισήμως διατυπώνεται από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, δεν αποκλείεται το επίμαχο κομμάτι των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων να κλείσει με παρέμβαση σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο.
Το «μενού» της σημερινής συνάντησης του υπουργού Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς περιλαμβάνει επίσης:
•    Το νέο Κανονισμό τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ, ιδιαίτερα ως προς το σκέλος της ανάκτησης εσόδων παρελθόντων ετών που συνδέεται με την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της εταιρίας.
•    Την εκκαθάριση του λογαριασμού ΥΚΩ στη βάση της εισήγησης που έχει υποβάλει από τον περασμένο Αύγουστο η ΡΑΕ στον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και με επίμαχο θέμα την κάλυψη ποσού 100 εκατ. ευρώ ετησίως από τον κρατικό προϋπολογισμό.
•    Την πορεία των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και την αξιολόγηση της μέχρι τώρα αποτελεσματικότητάς τους σε σχέση με τους στόχους για τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ.
•    Την αναμόρφωση των μηχανισμών ισχύος που υπάρχουν στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS