Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μουζάλας: Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό αποτελεί νομική υποχρέωση

Μουζάλας: Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό αποτελεί νομική υποχρέωση
Για το μεταναστευτικό η λύση είναι ευρωπαϊκή, τόνισε στην «Il Sole 24 ore» ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής
Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι μια αισθηματική ή ηθική υπόθεση αλλά αποτελεί νομική υποχρέωση, τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 ore» ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «για το μεταναστευτικό η λύση είναι ευρωπαϊκή».
«Αν και η κατάσταση παραμένει δύσκολη, μέχρι τώρα καταφέραμε, διαμέσου της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, να μειώσουμε τα μεταναστευτικά ρεύματα, κατά μέσο όρο, από οκτώ χιλιάδες σε ογδόντα ανθρώπους την ημέρα.
Αυτοί είναι οι τωρινοί αριθμοί.
Είναι παράλογο να περιμένει, κανείς, μια χώρα πρώτης εισόδου, να μπορεί να αντιμετωπίσει ή να λύσει ένα φαινόμενο τέτοιων διαστάσεων.
Θα πολεμήσουμε κατά αυτής της στάσης, μαζί με την Ιταλία», δήλωσε ο κ. Μουζάλας.
«Φυσικά η Ελλάδα δεν έγινε το κέντρο της Ευρώπης για την υποδοχή μεταναστών, και δεν θα γίνει ποτέ κάτι τέτοιο», συνέχισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, για να προσθέσει ότι «από εδώ και πέρα η χώρα μας δεσμεύεται να βελτιώσει και να επιταχύνει την διαδικασία για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου, και για την επιτάχυνση της μεταφοράς μέσω ξηράς, ή την επιστροφή στην Τουρκία».
Παράλληλα, ο κ. Μουζάλας κατέστησε σαφές ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας λειτουργεί, και οι δυσκολίες εφαρμογής της αφορούν, κυρίως, τους επαναπατρισμούς.
Όπως εξήγησε, «αυτό συμβαίνει διότι η χώρα μας συνεχίζει να εξετάζει τις αιτήσεις ασύλου ατομικά, ad hoc, με σεβασμό σε όλους τους διεθνείς κανόνες που αφορούν τη μετανάστευση και το δικαίωμα ασύλου, παρά το κόστος που αυτό επιφέρει στη χώρα.
Με μια ενδεχόμενη αύξηση της υποστήριξης από μέρους του EASO, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας υποστήριξης για το Άσυλο, και ενισχύοντας την υπηρεσία ασύλου μας, πιστεύουμε ότι και αυτό το πρόβλημα, έστω και με καταβολή μεγάλης προσπάθειας, θα επιλυθεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης