Γεωργίου στους FT: Ενήργησα νόμιμα - Καταδικάστηκα επειδή τήρησα την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ

Γεωργίου στους FT: Ενήργησα νόμιμα - Καταδικάστηκα επειδή τήρησα την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ
«Θα υπερασπιζόμουν και θα εφάρμοζα την αρχή ξανά σήμερα δίχως δισταγμό και το ίδιο θα έπρεπε να κάνει κάθε επικεφαλής μίας στατιστικής αρχής», τονίζει ο Γεωργίου
Ότι ενήργησε νόμιμα και θα έπραττε το ίδιο ακόμη και σήμερα χωρίς δισταγμό, υποστήριξε ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου, μιλώντας στους Financial Times.
«Καταδικάστηκα για την τήρηση «της αρχής της επαγγελματικής ανεξαρτησίας όπως απαιτείται από την ΕΕ και από το ελληνικό δίκαιο.
Στην Ευρώπη δε θέτουμε στατιστικά αποτελέσματα σε ψηφοφορία (από το ΔΣ)».
Και προσθέτει: «Θα υπερασπιζόμουν και θα εφάρμοζα την αρχή ξανά σήμερα δίχως δισταγμό και το ίδιο θα έπρεπε να κάνει κάθε επικεφαλής μίας στατιστικής αρχής».
«Καφκική, πολιτική δίωξη χαρακτηρίζει τη δικαστική περιπέτεια του Ανδρέα Γεωργίου, ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής Νομικής και Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη της στην αξιοπιστία και την ακρίβεια των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για την περίοδο 2010-2015.

Η χθεσινή ανακοίνωση Γεωργίου

Την προσφυγή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προαναγγέλλει η πλευρά του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, μετά την καταδίκη του σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή.
«Ο κ. Ανδρέας Γεωργίου πιστεύει απόλυτα στην αθωότητά του, για την οποία θα παλέψει, όσο χρόνο χρειαστεί, ενώπιον κάθε αρμόδιας Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Δικαστικής Αρχής, μέχρις οριστικής πλήρους δικαίωσής του, επί παντός ζητήματος που δημιουργείται από την άδικη δικαστική του εμπλοκή» αναφέρεται σε ανακοίνωση των πληρεξούσιων δικηγόρων του κ. Γεωργίου.
Μάλιστα σημειώνεται ότι «ο κ. Ανδρέας Γεωργίου είχε απαλλαγεί ομοφώνως όλων των άνω κατηγοριών πρωτοδίκως (με σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελέως της έδρας), ενώ έχει ήδη απαλλαγεί δύο φορές δια βουλεύματος του Συμβουλίου των Εφετών, από την κατηγορία της ψευδούς βεβαιώσεως, επί των οποίων απαλλακτικών βουλευμάτων έχει ασκηθεί δύο φορές αναίρεση από την Εισαγγελία του Α.Π.».
Εξάλλου, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Με την σημερινή απόφασή του το Τριμελές Εφετείο Αθηνών, απήλλαξε τον κ. Ανδρέα Γεωργίου για δύο από τα τρία σκέλη της κατηγορίας της παραβάσεως καθήκοντος που του είχε αποδοθεί.
Ειδικότερα τον απήλλαξε για τα σκέλη της κατηγορίας της δήθεν παράλληλης απασχόλησής του στο ΔΝΤ για χρονικό διάστημα που διατελούσε και πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ και για το σκέλος της δήθεν παράνομης μη σύγκλησης του Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ κατά το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2010 έως Σεπτεμβρίου του 2011.
Το ως άνω σκέλος της αποφάσεως δικαίωσε πλήρως τις θέσεις του κ. Ανδρέα Γεωργίου.
Για το τρίτο σκέλος της κατηγορίας, ότι παρέβη δήθεν την υποχρέωσή του να θέσει υπόψη του Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία του δημοσιονομικού ελλείμματος του έτους 2009, ώστε αυτό να συναινέσει στην αποστολή τους και τα διαβίβασε αυτοβούλως, ώστε, δήθεν, να αποκομίσει ηθικό όφελος το οποίο, κατά την κατηγορία, συνίσταται στην ανάδειξή του σε μονοπρόσωπο όργανο, το Δικαστήριο τον έκρινε ένοχο.
Αναμένουμε το σκεπτικό της απόφασης για το ως άνω καταδικαστικό σκέλος για να ασκήσουμε τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα, ώστε ο κ. Ανδρέας Γεωργίου να απαλλαγεί και από το σκέλος αυτό της κατηγορίας».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS