Συνεχίζεται ο πόλεμος συμφερόντων για το φορτίο του Αγία Ζώνη - Το Siros ανέλαβε την απάντληση

Συνεχίζεται ο πόλεμος συμφερόντων για το φορτίο του Αγία Ζώνη - Το Siros ανέλαβε την απάντληση
H εταιρεία του «Aegean Breeze Ι» επιθυμούσε να πάρει το φορτίο ως πετρελαιοειδή κατάλοιπα, ενώ η εταιρεία του «Siros» ως κανονικό φορτίο που θα πωληθεί
Τα συμφέροντα σχετικά με την πώληση του φορτίου του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη καθορίζουν πλέον την πορεία της απάντλησης των πετρελαιοειδών που μετέτρεψαν σε κόλαση το Σαρωνικό.
Tο πλοίο «Siros» ξεκίνησε τελικά την απάντληση των πετρελαιοειδών του βυθισμένου δεξαμενόπλοιου νοτιοδυτικά της Αταλάντης, παρά το γεγονός ότι το Λιμεναρχείο του Πειραιά με αρχικό του έγγραφο, είχε γνωστοποιήσει στον όμιλο «Σπανόπουλου» -που έχει οριστεί υπεύθυνη εταιρεία για τη διαχείριση του ναυαγίου- ότι το «Aegean Breeze I» θα πραγματοποιήσει τη φόρτωση των καυσίμων.
Πληροφορίες του ΑΠΕ αναφέρουν ότι η εταιρεία του «Aegean Breeze Ι» επιθυμούσε να πάρει το φορτίο ως πετρελαιοειδή κατάλοιπα, ενώ η εταιρεία του «Siros» ως κανονικό φορτίο που θα μπορούσε να δοθεί στον ιδιοκτήτη του και μετά από επεξεργασία να πωληθεί.
Και η εταιρεία του βυθισμένου δεξαμενόπλοιου «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ» επιθυμεί το φορτίο του βυθισμένου πλοίου να μην πεταχτεί και να δοθεί προς διύλιση, καθώς είναι υποχρεωμένη, σε κάθε περίπτωση, να πληρώσει δασμούς για το φορτίο αυτό.
Σε ό,τι αφορά τα πετρελαιοειδή που είχαν φορτωθεί στο «LASSEA» από το «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», με προσωρινή εισαγγελική παραγγελία χαρακτηρίστηκαν ως slops (πετρελαιοειδή κατάλοιπα).
Ωστόσο έχουν ληφθεί δείγματα και αν αποδειχθεί ότι τα καύσιμα είναι καθαρά θα μεταφερθούν και αυτά για διύλιση.
Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας «Σπανόπουλος» που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όλες οι εργασίες και η απάντληση των καυσίμων στο σημείο του ναυαγίου γίνονται παρουσία στελεχών του Λιμενικού Σώματος.

Στις 28 Σεπτεμβρίου εκδικάζεται η υπόθεση του «Lassea»

Στο μεταξύ, για τις 28 Σεπτεμβρίου αναβλήθηκε η εκδίκαση από το τριμελές πλημμελειοδικείο Πειραιά της υπόθεσης του δεξαμενόπλοιου «Lassea», που μέχρι πρότινος πραγματοποιούσε την απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ». Υπενθυμίζεται ότι το λιμενικό εντόπισε στις δεξαμενές του μίγματα πετρελαιοειδών χωρίς νόμιμα παραστατικά.
Το αίτημα της αναβολής στη δικαστική έδρα κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του πλοιάρχου και του πρώτου μηχανικού του πλοίου με το αιτιολογικό ότι ακόμα δεν έχει προσδιορισθεί και ογκομετρηθεί από το γενικό χημείο του κράτους η σύσταση του φερόμενου ως παράνομου φορτίου, αλλά δεν υπάρχει και η απαιτούμενη έκθεση προσδιορισμού των διαφυγόντων δασμών.
Το αίτημα έγινε δεκτό, ενώ οι δύο ναυτικοί, στους οποίους έχει ήδη ασκηθεί δίωξη για παραβίαση τελωνειακού κώδικα για λαθρεμπορία καυσίμων σε βαθμό πλημμελήματος, αφέθηκαν ελεύθεροι.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS