Άρθρο Σημίτη: Παραμύθι τα περί τέλους του μνημονίου το 2018 - Στην κρίση, η κοινωνική συνείδηση φθίνει

Άρθρο Σημίτη: Παραμύθι τα περί τέλους του μνημονίου το 2018 - Στην κρίση, η κοινωνική συνείδηση φθίνει
Βέβαιο είναι, επίσης, ότι η λήξη του δανεισμού και των μνημονίων θα συνδυαστεί με μια "πιστωτική γραμμή" (δανεισμό) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας
Επανέρχεται στο προσκήνιο ο πρώην πρωθυπουργός Κώτσας Σημίτης ο οποίος ασκεί δρυμία κριτική στην κυβέρνηση, αμφισβητώντας τις δηλώσεις περί τέλους του μνημονίου το 2018 χαρακτηρίζοντας τις εξαγγελίες «παραμύθι».
«Η σημερινή κυβέρνηση παρουσιάζει ήδη το τέλος των μνημονίων το 2018 ως μια νέα αρχή. Η Ελλάδα θα απελευθερωθεί από όλους τους δεσμούς της. Θα μπορεί να αποφασίζει ελεύθερα την πολιτική της και να δανείζεται ό,τι επιθυμεί από τις αγορές. Πρόκειται για παραμύθι» υποστηρίζει ο κ Σημίτης σε άρθρο του στην «Καθημερινή».
Εξηγώντας γιατί χρησιμοποιεί τον σκληρό αυτό χαρακτηρισμό ο κ. Σημίτης υπενθυμίζει στο άρθρο του τον κανονισμό της ΕΕ 472/2013 στον οποίο αναφέρεται ότι τα κράτη μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα, εφόσον δεν έχει εξοφληθεί το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί «με άλλα λόγια συνεχίζονται οι έλεγχοι και οι παρεμβάσεις».
Ακόμη, επισημαίνει ότι η συμφωνία της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% σε πρώτη φάση και μετά ύψους 2% για απροσδιόριστο ακόμα χρόνο «συνεπάγεται την ουσιαστική εφαρμογή "μνημονιακών πολιτικών" παρά το τέλος των μνημονίων».
«Βέβαιο είναι, επίσης, ότι η λήξη του δανεισμού και των μνημονίων θα συνδυαστεί με μια "πιστωτική γραμμή" (δανεισμό) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις ανάγκες της.
Ο δανεισμός αυτός θα συνδέεται με όρους που θα αφορούν την οικονομική πολιτική της χώρας», τονίζει ακόμη στο άρθρο του ο κ. Σημίτης.
Ο πρώην πρωθυπουργός επίσης σημειώνει ότι η κυβέρνηση αποσιωπά την αιρεσιμότητα των αλλαγών-μειώσεων του χρέους καθώς, γράφει, οι όροι που θα επιδιώξει και ίσως πετύχει η Ελλάδα το 2018 θα συνδυαστούν αναπόφευκτα με προϋποθέσεις.
Τέλος, ο κ. Σημίτης τονίζει ότι ο δανεισμός από τις αγορές δεν θα γίνεται με επιτόκια της τάξης 1-2%, όπως συμβαίνει στα δάνεια που παραχωρήθηκαν στο πλαίσιο των μνημονίων, αλλά με επιτόκια ανώτερα του 4% που ίσως φτάσουν και τα απαγορευτικά για δανεισμό επίπεδα του 6%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS