Τζανακόπουλος: Στόχος της κυβέρνησης η ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης έως το Νοέμβριο

Τζανακόπουλος: Στόχος της κυβέρνησης η ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης έως το Νοέμβριο
Το ΔΝΤ έχει εγκρίνει επί της αρχής ένα πρόγραμμα και θα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα ενώ την ίδια υποχρέωση έχουν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί
Την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης έως το Νοέμβριο έχει ως στόχο η κυβέρνηση καθώς θεωρεί εφικτή την προσπάθεια της ολοκλήρωσης έως τότε της πλειονότητας των προαπαιτούμενων.
Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος
υπογραμμίζοντας για μια ακόμη φορά ότι οι προηγούμενες αξιολογήσεις καθυστέρησαν όχι με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά εξαιτίας των δημοσιονομικών κυρίως απαιτήσεων του ΔΝΤ.
«Αντίθετα τώρα η πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και η δημοσιονομική κατάσταση δεν φαίνεται να δημιουργεί περιθώρια για νέες απαιτήσεις» υποστηρίζει.
«Οι στόχοι όχι μόνον επιτυγχάνονται αλλά σημειώνεται και διαρκής υπεραπόδοση.
Επομένως το σενάριο με τις συντριπτικά ισχυρότερες πιθανότητες είναι ότι από τις αρχές του επόμενου χρόνου θα περάσουμε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα προσαρμογής».
Ερωτηθείς για το ποια θα ήταν για την κυβέρνηση η επιθυμητή εξέλιξη σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντά ότι "το διεθνές νομισματικό ταμείο έχει εγκρίνει επί της αρχής ένα πρόγραμμα και θα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα ενώ την ίδια υποχρέωση έχουν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.
Αυτή είναι η υποχρέωσή τους αλλά και η προσδοκία της ελληνικής κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν εκτιμώ ότι υπάρχει η διάθεση από τον οποιονδήποτε για διακινδύνευση της ολοκλήρωσης του προγράμματος".
«Η Ευρώπη έχει κατανοήσει ότι η διαδικασία της ενοποίησης περνά μέσα από την οριστική επίλυση του ελληνικού ζητήματος και αυτή η κατανόηση θα βαρύνει καθοριστικά κατά τη διάρκεια των τελικών διαπραγματεύσεων υπογραμμίζει ενώ σχολιάζοντας δημοσιευματα που κάνουν λόγο για ένταση ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών, τονίζει:
«Δεν υπήρξε καμία διαφορά στις εκτιμήσεις, πόσο μάλλον διάσταση απόψεων.
Το Υπουργείο Οικονομικών έχει πλήρη και εξαιρετικά αναλυτική εικόνα -ως οφείλει άλλωστε- για την πορεία των δημοσίων οικονομικών αλλά και συνολικά της ελληνικής οικονομίας.
Με βάση αυτή την εικόνα, διατυπώνονται δημόσια οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και ο σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα ενόψει της αξιολόγησης.
Είναι άρα άτοπο, να γίνεται προσπάθεια για μία ακόμη φορά να δημιουργηθούν εντυπώσεις ειδικά σε ένα θέμα που θα ήταν και πρακτικά αδύνατο να συμβεί».
«Η κυβέρνηση εργάζεται με ενιαίο και συντονισμένο τρόπο διότι ο σκοπός για τον οποίο εκλέχθηκε πριν από δύο χρόνια, δεν επιτρέπει οτιδήποτε πέραν αυτού.
Και τούτο παρά τις πραγματικές δυσκολίες που δημιουργεί η χαοτική διοικητική δομή που έστησαν οι φιλελεύθεροι θιασώτες του μικρού και ευέλικτου κράτους», αναφέρει ο κ. Τζανακόπουλος.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS