Παππάς: Η Ελλάδα κέρδισε την αναβάθμιση της εικόνας της από την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ

Παππάς: Η Ελλάδα κέρδισε την αναβάθμιση της εικόνας της από την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ
Αναγνωρίζεται πλέον ο πάρα πολύ κρίσιμος ρόλος της χώρας, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής
Την αναβάθμιση και της εικόνας της και του κλίματος συνολικά στη διεθνή οικονομική κοινότητα κέρδισε η Ελλάδα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στις ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, προσθέτοντας ότι πλέον αναγνωρίζεται ο πάρα πολύ κρίσιμος ρόλος της χώρας.
Μιλώντας στο «Ε», ο κ. Παππάς τόνισε ότι η αναβάθμιση των F-16 θα κυμανθεί περίπου στο 1 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και τα αντισταθμιστικά.
«Η συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Mike Pence ήταν στην συνέχεια των πολύ καλών συζητήσεων που είχαμε χθες στο Λευκό Οικο με τον πρόεδρο Trump και το επιτελείο του και τους υπουργούς που ήταν μαζί και επικεντρώθηκε στα θέματα που άπτονται των ζητημάτων ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή και τον ρόλο γεωπολιτικά που μπορεί να παίξει η Ελλάδα.
Οι συζητήσεις ήταν πάρα πολύ παραγωγικές και αυτό που μπορούμε να κρατήσουμε είναι ότι αναγνωρίζεται πλέον ο πάρα πολύ κρίσιμος ρόλος της Ελλάδας συνολικά και για την σταθερότητα της περιοχής και για τη συμμαχία», δήλωσε ο κ. Παππάς.
Ερωτηθείς για το θέμα της αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16, ο κ. Παππάς είπε πως όταν μιλάμε για αυτά τα ζητήματα «πρέπει να μιλάμε προετοιμασμένοι με όρους σοβαρότητας και αίσθημα ευθύνης».
«Δεν προσφέρονται αυτά τα ζητήματα για μία αντιπολιτευτική τακτική η οποία πετροβολά στις 7 και αποθεώνει στις 8.
Δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε ανακοινώσεις του τύπου καταγγελίας της συμφωνίας αυτής και σε μια -μιάμιση ώρα να λέμε ότι ήταν επιβεβλημένη.
Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ ακριβώς κάνουν λόγο για το κόστος που θα έχει το συνολικό έργο.
Από εκεί και πέρα υπάρχει το θέμα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων.
Στον προϋπολογισμό η συγκεκριμένη συμφωνία είναι γύρω στο ένα δισ.
Νομίζω ότι ήταν ένα απαραίτητο βήμα το οποίο είναι αυτονόητο διότι όταν έχεις ένα σύστημα οπλικό ή το εκσυγχρονίζεις και το ανανεώσεις ή το αφήνεις να σαπίσει.
Δεν ξέρω αν κάποιος στα σοβαρά στην ελληνική πολιτική θα εισηγούνταν το δεύτερο.
Νομίζω ότι αυτά ξεπερνιούνται και πάρα πολύ γρήγορα διότι βλέπετε ότι και η αντιπολίτευση η οποία στην αρχή προσπάθησε να σηκώσει θόρυβο γύρω από αυτό το ζήτημα έχει αναδιπλωθεί.
Σε ό,τι αφορά τα περί ελλιπούς προετοιμασίας θα πρέπει να σας πω ότι ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, ο κ. Βίτσας, είχε επισκεφθεί τις ΗΠΑ πάρα πολύ πρόσφατα και συζήτησε το συγκεκριμένο θέμα διεξοδικά», τόνισε ο κ. Παππάς.
Ερωτηθείς για το θέμα της Σούδας και αν οι Αμερικανοί ζητούν την αναβάθμισή της, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είπε πως «αν υπάρχουν τέτοιου τύπου αιτήματα συζητούνται και συζητούνται και τα κατάλληλα ανταλλάγματα».
«Η λειτουργία και η σημαντικότητα της βάσης της Σούδας είναι πάρα πολύ γνωστή και από εκεί και πέρα πρέπει πάντα η ελληνική πολιτική ηγεσία να αναζητά τον τρόπο να έχει τις μεγαλύτερες δυνατές ωφέλειες από τις όποιες διευκολύνσεις», υπογράμμισε.
Όπως δήλωσε ο κ. Παππάς, από την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ η Ελλάδα κερδίζει την αναβάθμιση και της εικόνας της και του κλίματος συνολικά στη διεθνή οικονομική κοινότητα όπου επισφραγίζει την ανάκαμψή της.
Δεύτερον αποτυπώνεται με πάρα πολύ σαφή τρόπο πόσο σημαντικό ρόλο παίζει για τη γεωστρατηγική σταθερότητα της περιοχή και τρίτον ξεκινούν και υπάρχουν τα απτά αποτελέσματα της οικονομικής συμμετοχής και εταιρειών από τις ΗΠΑ στην Ελληνική οικονομία.
«Έχουμε ήδη μια πρώτη κίνηση που αφορά την Εθνική Ασφαλιστική και έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και για άλλο project.
Υπάρχει συμμετοχή κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες συνεπώς ανοίγει ένα παράθυρο μια δυνατότητα η οποία και την ελληνική οικονομία να ισχυροποιήσει και το εκτόπισμα της χώρας συνολικά να το βελτιώσει», ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS