Βίτσας: Μετά τις 2 Νοεμβρίου 2017 η διαπραγμάτευση για τον αριθμό των F16 που θα αναβαθμιστούν

Βίτσας: Μετά τις 2 Νοεμβρίου 2017 η διαπραγμάτευση για τον αριθμό των F16 που θα αναβαθμιστούν
Έχουμε 1,1 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των αεροσκαφών, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας
Μετά τις 2 Νοεμβρίου 2017 θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση και θα ληφθεί η τελική απόφαση για τον αριθμό των F16 που θα αναβαθμιστούν, ξεκαθάρισε σήμερα (23/10/2017) ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας.
«Η διαπραγμάτευση και η τελική απόφαση για τον αριθμό των F16 που θα αναβαθμιστούν, θα ξεκινήσει μετά τις 2 Νοεμβρίου, οπότε το Αμερικανικό Κογκρέσο θα αποστείλει την πολυσέλιδη αναλυτική επιστολή με το πλαίσιο της συμφωνίας», δήλωσε ο κ. Βίτσας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι τα 2,4 δισ. δολάρια, που υπολογίζει η αμερικανική πλευρά ως κόστος αναβάθμισης, αφορούν στα 123 από τα 153 αεροσκάφη που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, επεσήμανε ωστόσο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να υπερβεί το 1,1 δισ. ευρώ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τελικώς η αναβάθμιση θα αφορά σε 85 έως 95 αεροσκάφη, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου το 2025.
«Έχουμε 153 αεροσκάφη.
Άρα, από εκεί θα ξεκινήσει η βασική συζήτηση η οποία και αφορά σε ένα κομμάτι.
Έχουμε δει τι μπορεί να γίνει.
Τα βασικά χαρακτηριστικά της αναβάθμισης είναι προσδιορισμένα.
Δηλαδή δεν θα παίξουμε.
Αν θα πούμε κάτι περισσότερο, θα πούμε για τον αριθμό των αεροσκαφών.
Μετά τις 3 Νοεμβρίου μπορεί να μπει κανείς στο Αμερικάνικο Κογκρέσο και να διαβάσει την επιστολή και θα αρχίσει αυτή η συζήτηση», δήλωσε ο κ. Βίτσας.
Αναφερόμενος στις δυνατότητες που έχει αυτή τη στιγμή η χώρα, «με βάση πάντως αυτά που έχει κάνει», ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας ξεκαθάρισε ότι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να διαθέσει 1,1 δισ. ευρώ.
«1,1 δισ. λίγο πάνω, λίγο κάτω, αν και δεν μπορούμε να είμαστε χουβαρντάδες εδώ», πρόσθεσε.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, «θα τα δώσουμε με τον προϋπολογισμό των Εξοπλιστικών που έχουμε σήμερα και με προβολή την επόμενη δεκαετία».
Ο κ. Βίτσας έκανε πάντως λόγο για «αδήριτη ανάγκη» αναβάθμισης των αεροσκαφών, επισημαίνοντας μάλιστα πως έχει καθυστερήσει η αναβάθμιση.
«Έχουμε αργήσει, έχουμε καθυστερήσει, το λέω ξεκάθαρα, και αν θα έχουμε αναβαθμίσει από το 2019 και μετά 16-20 F16, στη λογική ότι θα αναβαθμίσουμε έναν αριθμό κοντά στα 100, θα έχουμε πλήρη αναβάθμιση περίπου ως 2023-2024», δήλωσε.
Ο υπουργός Οικονομίας απάντησε, παράλληλα, αρνητικά στην ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη για το αν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα και ξεκαθάρισε προς τα μέλη της Επιτροπής ότι στην αναβάθμιση των F16 θα συμμετάσχει η ΕΑΒ και άλλες ιδιωτικές εταιρείες, ενώ πριν συμβεί αυτό, ειδικοί τεχνικοί από τη Ελλάδα θα μεταβούν στις ΗΠΑ για να δουν πώς γίνεται η συναρμολόγηση.
Ο κ. Βίτσας εξέφρασε, τέλος, την αισιοδοξία ότι θα προωθηθεί το συνολικό τριετές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, λέγοντας χαρακτηριστικά «θα είμαστε καλά».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS