Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ανάπτυξη 1% εκτιμά η Bank of America Merrill Lynch για την Ελλάδα το 2017 - Στο +2,1% το 2018

tags :
Ανάπτυξη 1% εκτιμά η Bank of America Merrill Lynch για την Ελλάδα το 2017 - Στο +2,1% το 2018
Τα 4 σημεία που ξεχώρισε από τα πρακτικά της ΕΚΤ
Ανάπτυξη 1% εκτιμά η Bank of America Merrill Lynch ότι θα σημειώσει η ελληνική οικονομία το 2017, με τον ρυθμό να αυξάνεται στο +2,1% το 2018.
Στην σημερινή 20σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο "ECB: quizzical, cautious, constrained" (ΕΚΤ: αμφίβολη, επιφυλακτική, περιορισμένη) που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Bank of America Merrill Lynch εμφανίζεται φειδωλή στις εκτιμήσεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ για τον πληθωρισμό εκτιμά ότι θα παραμείνει στα επίπεδα του 1% και το 2017 και το 2018.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Bank of America, στην τελευταία ανάλυσή της για την Ελλάδα τον Μάιο του 2017, είχε εκτιμήσει ότι η ανάπτυξη το 2017 θα διαμορφωνόταν στο 1,1%.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι ο μικρότερος μεταξύ των υπό εξέταση χωρών της Ευρώπης, με την Ιρλανία και την Ισπανία να αναμένεται να καταγράψουν τους μεγαλύτερους, ήτοι 3,8% και 3,1% αντίστοιχα.
Στα επίπεδα της Ελλάδας, θα είναι η ανάπτυξη της Ιταλίας, αφού θα διαμορφωθεί στο 1,1% το 2017, ρυθμός που θα διατηρηθεί και το 2018.



Η Bank of America εστιάζει στην ανάλυσή της στα πρακτικά που δημοσιεύτηκαν από την τελευταία (Ιούλιος 2017) συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, όπου και διαφάνηκε μια μικρή ανησυχία για τους συναλλαγματικούς κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει η οικονομία της Ευρωζώνης.
Αν και τα πρακτικά παρείχαν λίγες νέες πληροφορίες για τις προοπτικές της οικονομίας, υπήρξε μια μικρή ανησυχία για την επίδραση της αύξησης του ευρώ στην οικονομία.
Εντούτοις, η Bank of America ξεχώρισε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία:
• Οι ανησυχίες για το ευρώ έχουν αυξηθεί από την τελευταία συνέντευξη Τύπου - Η "ανατίμηση" επισημάνθηκε ως κίνδυνος
• Η προσέγγιση του Coeure για την καθοδήγηση (guidance) (πιο σκληρή γλώσσα τώρα για να εμποδίσει την αγορά από την υπερβολική αντίδραση όταν "σφίγξει" πραγματικά η πολιτική) απορρίφθηκε
• Υπήρχε περιορισμένη μόνο παρέμβαση των "σκληροπυρηνικών" μελών
• Δεν δόθηκε καμία εικόνα στη συζήτηση γύρω από πιθανές ανακοινώσεις του Σεπτεμβρίου ή του Οκτωβρίου σχετικά με το QE μετά τον Δεκέμβριο.
Η συχνή αναφορά στις προοπτικές των ΗΠΑ ήταν κάπως ασυνήθιστη.
Σε συνδυασμό με την έλλειψη συζητήσεων γύρω από τα εργαλεία πολιτικής, αυτό αντικατοπτρίζει την αβεβαιότητα εντός της ΕΚΤ αλλά και τον περιορισμό των οργάνων που απέφυγαν να δώσουν απαντήσεις.
Μάλιστα, στο παραπάνω, η Bank of America ξεκαθαρίζει ότι δεν θα έδινε μεγάλη έμφαση σχετικά με την ιδέα ότι η ΕΚΤ πρέπει να αποκτήσει κάποιο «χώρο πολιτικής» και «ευελιξία».
Αυτό όμως δεν ήταν υπαινιγμός μόνο για τους τεχνικούς περιορισμούς του QE, αλλά και επειδή ήταν "ένα σημείο που μπορεί να σημαίνει ότι δεν υπάρχει ισχυρή συναίνεση μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η εστίαση θα στραφεί τώρα στην ομιλία του Μ. Draghi στο Jackson Hole.
Οι εκτιμήσεις για ανακοίνωση μείωσης του QE στα 40 δισ. ευρώ μηνιαίως για το α΄ 6μηνο του 2018 παραμένει, σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας.
Η σχετική ανακοίνωση εκτιμάται ότι θα γίνει τον Οκτώβριο.
Η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων αναμένεται άνοιξη του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης