Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Πλήγμα για την οικονομία της Γερμανίας ένας εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας

Deutsche Welle: Πλήγμα για την οικονομία της Γερμανίας ένας εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας
Ένας εμπορικός πόλεμος θα έχει μόνο χαμένους αναφέρει ο πρόεδρος του του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK) Eric Schweitzer
Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθεί η Γερμανία τους υψηλούς τόνους της αντιπαράθεσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας σε θέματα εμπορίου, καθώς γνωρίζει ότι εάν οι υψηλοί τόνοι εξελιχθούν σε «πόλεμο» τότε η οικονομία της είναι πιθανό να δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα.
Αντιπαράθεση που δεν αποκλείεται να λάβει διαστάσεις, εάν λάβει κανείς υπόψη τις δηλώσεις του συμβούλου του Trump, Steve Bannon, ο οποίος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ είναι σε οικονομικό πόλεμο με την Κίνα, την εντολή του Trump στον αρμόδιο υπουργό του να εξετάσει τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας, απειλώντας με επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που διαπιστωθούν παρατυπίες και την αντίδραση του Πεκίνου που απειλεί τις ΗΠΑ με αντίμετρα.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Deutsche Welle, εκπρόσωποι της γερμανικής οικονομίας παρακολουθούν με ανησυχία αυτές τις εξελίξεις.
«Μια αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη θα είχε αρνητικές συνέπειες και για τη γερμανική οικονομία» επεσήμανε ο πρόεδρος του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK) Eric Schweitzer μιλώντας στην εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung, αν και πολλοί ποντάρουν στο ότι και αυτήν την φορά ο Trump δεν θα προχωρήσει στις απειλές τους.
Άλλωστε ο αναλυτής της Commerzbank Marco Wagner αναφέρει ότι «δεν επικροτούν όλες οι αμερικανικές επιχειρήσεις μια επιβολή εμπορικών περιορισμών κατά της Κίνας».
Σύμφωνα πάντως με τη Deutsche Welle, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πρόκλησης μιας εμπορικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας., η οποία – όπως αναφέρει - θα μπορούσε να λάβει ποικίλες μορφές.
«Εάν οι ΗΠΑ περιορίσουν για παράδειγμα μόνον τις εισαγωγές από την Κίνα, τότε η γερμανική οικονομία ενδέχεται να επωφεληθεί.
Σε αυτήν την περίπτωση ο χάλυβας δεν θα εισάγεται στις ΗΠΑ πλέον από την Κίνα, αλλά θα πρέπει να αντλείται από κάποια άλλη περιοχή του κόσμου.
Για παράδειγμα από τη Γερμανία» αναφέρει ο αναλυτής της Commerzbank, ο οποίος υπογραμμίζει πως θα ήταν διαφορετική η κατάσταση αν ο Trump επέλεγε να κινηθεί με πιο ριζοσπαστικό τρόπο εναντίον της Κίνας στο εμπορικό πεδίο καθώς τότε θα δεχόταν πλήγμα η γερμανική οικονομία, η οποία επωφελείται από την καλή οικονομική κατάσταση των κύριων εμπορικών της εταίρων.
«Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία η Κίνα εξάγει στις ΗΠΑ προϊόντα αξίας 462,6 δις δολαρίων ετησίως.
Το 18,3% όλων των εξαγωγών της κατευθύνονται εκεί.
Από τη σκοπιά των ΗΠΑ πρόκειται για το 21,4% όλων των εισαγωγών της χώρας.
Πρόκειται κυρίως για καταναλωτικά αγαθά που πουλά εκεί η Κίνα» αναφέρει ο Schweitzer, ο οποίος θέτει το ρητορικό ερώτημα με ποια μηχανήματα παράγονται αυτά τα αγαθά.
«Σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι μόνο γερμανικά μηχανήματα που εξάγονται στην Κίνα, αλλά και θυγατρικές εταιρείες γερμανικών επιχειρήσεων που παράγουν προϊόντα που προορίζονται για τις κινεζικές εξαγωγές» τονίζει ο πρόεδρος του DIHK.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας θα είχε επιπτώσεις και για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία καθώς τα εισαγόμενα προϊόντα θα γίνουν ακριβότερα ενώ θα ήταν αμφίβολο αν με την άνοδο των τιμών σε μια σειρά καταναλωτικών προϊόντων θα μπορέσουν οι Αμερικανοί να εξακολουθήσουν να αγοράζουν γερμανικά αυτοκίνητα με τον σημερινό ρυθμό.
Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK) Eric Schweitzer «ένας εμπορικός πόλεμος θα είχε μόνο χαμένους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης