Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις στη Γερμανία, ο μεγάλος συνασπισμός CDU/CSU-SPD θα συνεχιστεί

tags :
Deutsche Welle: Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις στη Γερμανία, ο μεγάλος συνασπισμός CDU/CSU-SPD θα συνεχιστεί
Τα οκτώ από τα τελευταία δώδεκα χρόνια κυβέρνησε ο μεγάλος συνασπισμός και γι΄ αυτό είναι φυσικά δύσκολο για τους Σοσιαλδημοκράτες να παρουσιάσουν μια πραγματική εναλλακτική επιλογή
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, ένα από τα πιο πιθανά σενάρια -αν όχι το επικρατέστερο- μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας στις 24 Σεπτεμβρίου, είναι η συνέχιση του νυν κυβερνητικού συνασπισμού CDU/CSU-SPD.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Jens Hake, ο προεκλογικός αγώνας στη Γερμανία είναι μάλλον ανιαρός.
Όπως σχολίασε σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk, ο Jens Hake, «ίσως η χώρα να 'παραβολεύτηκε' με τον μεγάλο συνασπισμό.
Αυτό που τη δεκαετία του 1960 θεωρούνταν κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όταν υπήρχε παράλληλα και μια πραγματικά αποτελεσματική εξωκοινοβουλευτική αντιπολίτευση, έχει εξελιχθεί πλέον σε μια συναινετική πραγματικότητα.
Τα οκτώ από τα τελευταία δώδεκα χρόνια κυβέρνησε ο μεγάλος συνασπισμός και γι΄ αυτό είναι φυσικά δύσκολο για τους Σοσιαλδημοκράτες να παρουσιάσουν μια πραγματική εναλλακτική επιλογή, διότι κατά το μεγαλύτερο διάστημα το SPD ήταν συνυπεύθυνο, συνυπογράφοντας την ακολουθούμενη πολιτική».

Ο Schulz δεν είναι Macron

«(…) Η ιδέα να κατεβάσει το SPD έναν υποψήφιο ο οποίος δεν ταυτίζεται με την κυβέρνηση ήταν καλή, ωστόσο ο Μ. Schulz δεν είναι ο χαρισματικός ηγέτης που είδαμε στη Γαλλία με τον Macron ή σε άλλες χώρες.
Είναι λίγο λυπηρό το ότι ενώ πραγματικά προσπαθούν, δεν καταφέρνουν να πείσουν.
Την ίδια ώρα προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι σε μια εποχή όπου υπάρχουν αρκετά προβλήματα, οι πολίτες αρέσκονται με το παυσίπονο που τους προσφέρει η καγκελάριος».
Πέρα από τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως το συριακό, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ του Trump και το βορειοκορεατικό που όμως σπανίως κρίνουν τις ομοσπονδιακές εκλογές, και στο εσωτερικό τα μέτωπα είναι πολλά και μεγάλα: η απασχόληση, το μέλλον των συντάξεων, η ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών, η ψηφιοποίηση και πολλά άλλα ζητήματα που όμως δεν απασχολούν πολίτες και κυρίως πολιτικούς στο βαθμό που θα έπρεπε.

Ο πολίτης επαναπαύεται

Ο πολιτικός επιστήμονας εκτιμά ότι ενδεχομένως η κατάσταση αυτή να οδηγήσει στην ενίσχυση των μικρότερων κομμάτων και στην αποδυνάμωση των δυο νυν κυβερνητικών εταίρων.
Αυτό με τη σειρά του θα οδηγούσε πιθανότατα στη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού, όπως λέει.
«Ως παρατηρητής θεωρώ το σενάριο αυτό ιδιαίτερα αρνητικό, αν όχι καταστροφικό», σχολιάζει ο Hake.
«Αν συνεχίσουμε να βιώνουμε αυτή την τόσο ήρεμη πολιτική, όπου ο πολίτης έχει επαναπαυτεί σε μια παθητική καταναλωτική συμπεριφορά, όπου δεν θέλει να αλλάξει τίποτα και δεν μπορεί καν να φανταστεί το μέλλον του διαφορετικά, όπου δεν θέλει να λύνει προβλήματα και δεν ενδιαφέρεται για πολιτικές λύσεις, τότε δεν αποκλείεται να έχουμε πισωγυρίσματα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης