Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Παρά την ανάπτυξη, πολλοί σε Ελλάδα και ΕΕ στερούνται σταθερών θέσεων εργασίας

tags :
WSJ: Παρά την ανάπτυξη, πολλοί σε Ελλάδα και ΕΕ στερούνται σταθερών θέσεων εργασίας
Σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, η ύφεση κοστίζει εκατομμύρια θέσεις εργασίας ενώ η διαρθρωτική ανεργία είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τις ΗΠΑ
Παρά τους πρόσφατους αυξητικούς ρυθμούς ανάπτυξης πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ παραμένουν άνεργοι με λιγοστές ελπίδες να βρουν νέες θέσεις εργασίας, σημειώνει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.
Σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, η ύφεση κοστίζει εκατομμύρια θέσεις εργασίας ενώ η διαρθρωτική ανεργία είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τις ΗΠΑ.
Η τάση μείωσης του αριθμού των μακροχρόνια ανέργων σε χώρες της ΕΕ είναι αναιμική ενώ στην άλλη όχθη του Ατλαντικού βρίσκεται στο 13%
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στην Ελλάδα της Ειρήνης Τσόλκα, που αυτό το καλοκαίρι βρήκε εργασίας ως ρεσεψιονίστ ξενοδοχείου ενώ πριν από μία δεκαετία πήρε το πτυχίο του πολιτικού μηχανικού.
Παρόλα αυτά η 33χρονη γυναίκα αισθάνεται ευτυχής.
«Ήμουν κοντά στην απόλυτη καταστροφή.
Υποθέτω ότι πρέπει να πω ότι είμαι τυχερή», αναφέρει η ίδια.

Μεγάλο πρόβλημα η διαρθρωτική ανεργία 

Η διαρθρωτική ανεργία μπορεί να προκύψει από σημαντικές τεχνολογικές αλλαγές ή νόμους που καθιστούν δαπανηρές τις προσλήψεις και πιθανώς αντικατοπτρίζουν μια αναντιστοιχία μεταξύ των δεξιοτήτων που διαθέτουν οι εργαζόμενοι και των ικανοτήτων που χρειάζονται οι εργοδότες - ή όπου τις χρειάζονται.
Το ποσοστό αυτό στην Ευρώπη παραμένει ιδιαιτέρως υψηλό.
Πολλοί από εκείνους, που εργάζονται, παραμένουν σε θέσεις απασχόλησης οι οποίες απαιτούν χαμηλές δεξιότητες, ενώ αρκετοί βρίσκονται σε προσωρινές θέσεις εργασίας αναζητώντας μία σταθερότερη επαγγελματική συνεργασία.
Οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο του 2017 ανέρχονταν στο 2,5% ενώ αναμενόταν ποσοστό 2,3%.
Η σταθερή ανάπτυξη με τη σειρά της μείωσε την ανεργία στην ευρωζώνη στο 9,1%, το χαμηλότερο ποσοστό τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Ποτέ η ανεργία στη Γερμανία δεν ήταν τόσο χαμηλή μετά την επανένωση.
Στην Ισπανία, η ανεργία - η οποία έφθασε το 27% πριν από τέσσερα χρόνια - σήμερα ανέρχεται σε 17% και συνεχώς μειώνεται.
Τον Αύγουστο 2017 η Πορτογαλία ανακοίνωσε ότι το ποσοστό ανεργίας του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους μειώθηκε στο 8,8% από 10,1% το προηγούμενο τρίμηνο.
Πάντως, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η κατάσταση δεν είναι τόσο ρόδινη όσο φαίνεται.



Ελλάδα: Προσωρινές θέσεις εργασίας με χαμηλές αμοιβές και μόνο στον τουρισμό

Η Ελλάδα αριθμεί σήμερα 341.000 θέσεις εργασίας στον τουρισμό, περίπου το 30% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άλλες θέσεις εργασίας συνδέονται έμμεσα με τον συγκεκριμένο τομέα.
Ο τουρισμός συνέβαλε στη μείωση του ποσοστού ανεργίας της Ελλάδας σε ποσοστό κάτω του 22% από περίπου 28% το 2013.
Ωστόσο, οι Έλληνες εργοδότες απολύουν ολοένα και περισσότερο έμπειρους εργαζόμενους, με πλήρες ωράριο, αντικαθιστώντας τους με άπειρους, με χαμηλούς μισθούς εποχικά απασχολούμενους ή με μερική απασχόληση.
Ακόμη και οι θέσεις εργασίας με χαμηλή ειδίκευση είναι ένα θέλγητρο για τις «λεγεώνες» των μακροχρόνια ανέργων της Ευρώπης.
Η Νότια Ευρώπη κατέχει το χειρότερο ποσοστό στην ΕΕ .
Στην Ιταλία, περίπου το 60% των ανέργων - ή 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι - έχουν βρεθεί εκτός εργασίας για τουλάχιστον ένα χρόνο, το υψηλότερο από οποιαδήποτε μεγάλη δυτική οικονομία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Το ένα τρίτο όλων των Ιταλών ενηλίκων είναι ανενεργό.
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν σημειώσει πρόοδο.
Για παράδειγμα, η Σουηδία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα των επενδύσεων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση ενηλίκων.
Αλλού, πολλοί παράγοντες αντιθέτως συγκλίνουν, ώστε εκατομμύρια άνθρωποι να μείνουν χωρίς την προοπτική επιστροφής στην εργασία.
Η διαρθρωτική ανεργία στην Ιταλία βρίσκεται περίπου στο 10%, λένε οι οικονομολόγοι.
Στην Ισπανία μπορεί να φθάσει το 15%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του οικονομολόγου Marcel Jansen.
Η Ισπανία δημιούργησε περίπου 1,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από το 2013, οπότε και άρχισε η ανάκαμψη.
Ωστόσο το 90% των νέων θέσεων εργασίας είναι προσωρινές και ορισμένες διαρκούν μόνο αρκετές ημέρες, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις δεν μπόρεσαν να επιλύσουν στην Ισπανία.
Η άνοδος του τουρισμού στη νότια Ευρώπη το καλοκαίρι του 2017 με την «εκτόξευση» των αφίξεων στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία τροφοδοτούν την ανάπτυξη και εκεί βρίσκεται το επίκεντρο της συζήτησης για την ποιότητα της ανάκαμψης των θέσεων εργασίας.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι θέσεις εργασίας υψηλότερης ποιότητας και οι μονιμότερες συμβάσεις θα έλθουν, όταν η οικονομική ανάπτυξη αποκτήσει μεγαλύτερο βάθος.
Στον αντίποδα συνδικάτα και αντιπολίτευση στις χώρες αυτές, αναφέρουν, πως η αλλαγή επί τα βελτίω δεν αναμένεται σύντομα.
Στην Ισπανία, το ένα τέταρτο όλων των νέων θέσεων εργασίας εκτιμάται ότι βρίσκονται στον τουρισμό.

Έλλειψη δεξιοτήτων

Η ιταλική οικονομία δεν προσφέρει νέες θέσεις εργασίας σε υπηρεσίες ή τομείς υψηλής τεχνολογίας αρκετά γρήγορα, ώστε να αντισταθμιστεί η απώλεια θέσεων απασχόλησης στη βιομηχανία, που αποτελούσε τον πυλώνα της γειτονικής χώρας.
Στη συντριπτική πλειονότητα των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα, που εργάζονται σε μικρές επιχειρήσεις, λίγοι καταρτίζονται, ώστε να αποκτήσουν εργασιακές δεξιότητες.
Στην Ισπανία, πολλοί νέοι εγκατέλειψαν το σχολείο ή το πανεπιστήμιο στις αρχές της δεκαετίας του 2000, προκειμένου να εργαστούν στις κατασκευές, τομέας που άνθιζε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Σήμερα, πολλοί από αυτούς στερούνται τις δεξιότητες για να βρουν σταθερή δουλειά και αυτό είναι ένα πρόβλημα, που ταλανίζει κυρίως τον Ευρωπαϊκό Νότο.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης