Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ίδρυμα NABE: Ανησυχούν για τον αντίκτυπο της πολιτικής του Trump οι οικονομολόγοι των αμερικανικών επιχειρήσεων

tags :
Ίδρυμα NABE: Ανησυχούν για τον αντίκτυπο της πολιτικής του Trump οι οικονομολόγοι των αμερικανικών επιχειρήσεων
Το 67% αναμένει ότι ο Trump θα αντικαταστήσει την πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Janet Yellen όταν η τετραετής θητεία της λήξει στις 3 Φεβρουαρίου
Έντονη ανησυχία για τις προοπτικές της πολιτικής του Αμερικανικού προέδρου, Donald Trump, εκφράζουν οι οικονομολόγοι αμερικανικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν σε έρευνα της National Association for Business Economics.
Μπορεί να θεωρούν ότι η δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ είναι "σχετικά σωστή", όμως είναι "ιδιαίτερα απαισιόδοξοι σχετικά με τις προοπτικές της φορολογικές μεταρρύθμισης βραχυπρόθεσμα".
Ειδικότερα, το 10% μόλις θεωρεί ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα περάσει φέτος, και μόλις το 15% τη βλέπει μέσα στο 2018.
Μάλιστα, το 50% εξ αυτών θεωρεί ότι θα προσέθετε λιγότερο από 1% στο αμερικανικό ΑΕΠ μέσα σε 10 χρόνια.
Ακόμη, οι οικονομολόγοι των επιχειρήσεων εκφράζουν φόβους για τον ενδεχόμενο αντίκτυπο στην οικονομία, λόγω της πολιτικής του Trump στα εμπορικά ζητήματα και τη μετανάστευση.
Ο Frank Nothaft, πολιτικός αναλυτής στην ΝΑΒΕ, δήλωνε πάντως στο πρακτορείο AFP ότι η κυβέρνηση έχει στη φαρέτρα της πολύ σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάπτυξη, αλλα και τις δαπάνες.
Όσον αφορά στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, ο Nothaft ανέφερε ότι η έρευνα δείχνει ότι οι οικονομολόγοι έχουν τώρα "πολύ ισχυρότερη πεποίθηση" σε σχέση με πριν από έξι μήνες ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα βασικά της επιτόκια ακόμη μια φορά μέσα στο 2017.
Ενώ το 61% δήλωσε ότι η νομισματική πολιτική ήταν "σωστή", το 53% αναμένει μία τέτοια κίνηση, σύμφωνα με τη NABE.
Το 67% αναμένει ότι ο Trump θα αντικαταστήσει την πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Janet Yellen όταν η τετραετής θητεία της λήξει στις 3 Φεβρουαρίου.
Περίπου το ήμισυ αναμένει από τον οικονομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου Gary Cohn να την αντικαταστήσει, αν και η έρευνα ολοκληρώθηκε πριν από τις φήμες αυτής της εβδομάδας -που αρνήθηκε ο Λευκός Οίκος- ότι ο Cohn σχεδίαζε να παραιτηθεί.
Εν τω μεταξύ, οι περισσότεροι οικονομολόγοι βλέπουν μόνο μια πιθανότητα 10% το Κογκρέσο θα αποτύχει να αναλάβει δράση για να αυξήσει ή να αναστείλει το όριο του κυβερνητικού δανεισμού.
Η κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει το ανώτατο όριο του χρέους στα μέσα Οκτωβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης